Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μία επιτυχημένη συνάντηση

13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μία επιτυχημένη συνάντηση

Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου 2016, αναδείχθηκε –παρά τις υπαρκτές δυσκολίες σε μία από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών κατά την κοινή ομολογία όλων των συντελεστών της, προσελκύοντας περισσότερους από 54.000 επισκέπτες.

 

Σε ατμόσφαιρα δημιουργικής συνέργειας όλοι οι συμμετέχοντες: διοργανωτές, εκδότες, συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί, εικαστικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης, βιβλιοθήκες , επαγγελματικά σωματεία του χώρου του Βιβλίου, αλλά και οι αναγνώστες-επισκέπτες, κατάφεραν να αναδείξουν τον εορταστικό χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης.

 

Μικροί και μεγαλύτεροι μαθητές συμμετείχαν στις διαδραστικές εκδηλώσεις της παιδικής και εφηβικής γωνιάς, σπουδαστές, ατομικά ή σε ομάδες εργασίας, παρακολούθησαν εκδηλώσεις του ενδιαφέροντός τους, αναζήτησαν και κατέγραψαν στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις μελέτες τους, φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά σε επιστημονικές, λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές συναντήσεις, χορωδίες και ορχήστρες μαθητών της πόλης επιφύλαξαν ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις στους επισκέπτες της Έκθεσης σε διάφορα σημεία του χώρου, εικαστικά happening και παράλληλες εκθέσεις, όλοι και όλα συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της εορταστικής 4ήμερης διοργάνωσης. 

 

Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων-συζητήσεων, προβολών,  παρουσιάσεων της διοργάνωσης και των περιπτέρων των εκδοτών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ειδικότερα:

 

~ Το ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της, που παρουσίασε η τιμώμενη χώρα Ρωσία στο χώρο της, διαμορφωμένο με τρόπο πρωτότυπο και σύγχρονο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των επισκεπτών.

 

~ Η συμμετοχή του κοινού ήταν έντονη στο θεματικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες, τότε και σήμερα», με ενδιαφέρον για τις ιστορικές και αρχειακές προσεγγίσεις, με συγκίνηση στις μαρτυρίες που αναγνώστηκαν ή αφηγήθηκαν και έντονο προβληματισμό για την τρέχουσα κατάσταση που ταλανίζει εκατομμύρια ανθρώπων στον πλανήτη.

 

~ Το περίπτερο της ΒΑΒΕΛ υπήρξε ζωντανό και διαδραστικό σε όλη την διάρκεια της Έκθεσης, φιλοξένησε το πρόγραμμα των ξένων συγγραφέων και το Φεστιβάλ Μετάφρασης και έθεσε στο επίκεντρο το σημαντικό ρόλο της «παγκόσμιας γλώσσας» μας, της μετάφρασης, αναδεικνύοντας  τη συμβολή της στην πολυπολιτισμικότητα μέσα από ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων, δράσεων, εργαστηρίων και συζητήσεων με συγγραφείς, δημοσιογράφους, κριτικούς, έμπειρους και νέους μεταφραστές.

 

~ Το 3ο ΦεστιβάλΝέων Λογοτεχνών που φιλοξένησε τρεις κεντρικές συζητήσεις, κυρίως όμως πολλές αναγνώσεις και ποικίλες δράσεις, συνέβαλε σε ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ των νέων λογοτεχνών, με τη συμμετοχή μουσικών, σπουδαστών υποκριτικής και ηθοποιών.

 

~ Την παιδική και εφηβική γωνιά επισκέφτηκαν σε οργανωμένες ομάδες 1643 μαθητές και υπερπολλαπλάσιος αριθμός παιδιών και εφήβων. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 76 εκδηλώσεις οι οποίες περιλάμβαναν παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, σεμινάρια , βιωματικά εργαστήρια κ.ά. με τη συμμετοχή 105 συγγραφέων, εικονογράφων, εμψυχωτών και παιδαγωγών.

 

Παράλληλα ξεχώρισαν:


~ Η Εικαστική έκθεση της ομάδας Ex-ils, υπό τον τίτλο «εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκπατρισμό» που εγκαινιάστηκε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το βράδυ της ημέρας έναρξης της 13ης ΔΕΒΘ και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Πρόκειται για την έκθεση μιας ομάδας καλλιτεχνών που επί πολλούς μήνες ασχολήθηκε με το προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο διαχείρισης του οδυνηρού και πολυδιάστατου θέματος των εκ-πατρισμένων, με έργα διαφορετικών μορφών τέχνης -ζωγραφική, χαρακτική , γλυπτική, βίντεο, κατασκευές.

 

~ Οι Ειδικές εκδηλώσεις για τον Αριστοτέλη και τον Καζαντζάκη και άλλες εμβληματικές μορφές του Λόγου και της λογοτεχνίας.

 

Επιπροσθέτως, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 500 ομιλητές: συγγραφείς, εικονογράφοι, μεταφραστές,  ακαδημαϊκοί, κριτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, εκδότες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες του κλάδου των εκδόσεων, με τους χώρους των παρουσιάσεων να δείχνουν διαρκώς ασφυκτικά γεμάτοι.

 

Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο σε αυτήν την 4ήμερη λειτουργία της 13ης ΔΕΒΘ έπαιξαν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που έγιναν τόσο μεταξύ εκδοτών και επαγγελματιών του χώρου του βιβλίου, όσο και με τους δημοσιογράφους,  τον διοργανωτή της Έκθεσης και τους λοιπούς συντελεστές της και πολύ περισσότερο με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό που έδωσε δυναμικά το παρόν, στην προοπτική της εξέλιξης και της συνεχούς αναβάθμισης αυτής της συνάντησης.


Η απήχηση αυτής της διοργάνωσης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στη φετινή διοργάνωση άνοιξε μια σοβαρή και καθαρή συζήτηση μεταξύ των συνδιοργανωτών της σχετικά με τον οργανωτικό της προσανατολισμό, αλλά και τη στενότερη σύνδεσή της με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που κατά κοινή ομολογία αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της χώρας μας, απέδειξε όχι απλά ότι αντέχει τις αντιξοότητες των καιρών, αλλά ότι προχωράει σταθερά στη δημιουργική εξέλιξη της.

Σχετικές ειδήσεις
Το Ελληνικό Βιβλίο στην 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
20.10.2016 15:44
Το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις συνεχίζεται. Μετά από το Πεκίνο (24-28 Αυγούστου) και τη Μόσχα (7-11 Σεπτεμβρίου) όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, νέο προορισμό αποτελεί η μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.
Το Ελληνικό Βιβλίο  στη 68η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης
17.10.2016 10:44
Το ταξίδι του ελληνικού βιβλίου στις διεθνείς εκθέσεις συνεχίζεται. Μετά από το Πεκίνο (24-28 Αυγούστου) και τη Μόσχα (7-11 Σεπτεμβρίου) όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα, νέο προορισμό αποτελεί η μεγάλης ιστορικής και εμπορικής σημασίας Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης, που πραγματοποιείται φέτος από 19 έως 23 Οκτωβρίου 2016, με τιμώμενες τις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα.
Παιδική, Εφηβική και Εκπαιδευτική Γωνιά στη 13η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
04.05.2016 16:44
Με βασική προτεραιότητα, από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, τους εφήβους και τους εκπαιδευτικούς, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης οργανώνει κάθε χρόνο πολλαπλές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν τόσο τις αφηγηματικές, διαδραστικές και εν γένει ευρηματικές παρουσιάσεις της τρέχουσας παραγωγής βιβλίων, όσο και την παρουσίαση θεμάτων που αφορούν την κοινωνική και σχολική ζωή όλων των συντελεστών της Εκπαίδευσης, αλλά και τους γονείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Παιδική, η Εφηβική και η Εκπαιδευτική Γωνιά αποτελούν ίσως τους πλέον δυναμικούς πόλους έλξης των επισκεπτών της Έκθεσης.
Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
20.04.2016 16:32
Ένα ταξίδι στην Ιστορία, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της Ρωσίας θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι επισκέπτες της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
13.04.2016 16:53
Με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία και θεματικό αφιέρωμα υπό τον τίτλο Πρόσφυγες, τότε και σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η φετινή 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου στο χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης, με τη συνδιοργάνωση των Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ΔΕΒ-HELEXPO, Ελλήνων Εκδοτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.