Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση έκδοσης για τον Γιώργο Σισιλιάνο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Παρουσίαση έκδοσης για τον Γιώργο Σισιλιάνο στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής

Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 13:00 θα γίνει η παρουσίαση της έκδοσης «Γιώργος Σισιλιάνος 1920 - 2005. Επετειακό Αφιέρωμα» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στον Πολυχώρο του Συλλόγου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για την έκδοση και για τον Γιώργο Σισιλιάνο θα μιλήσει ο κ. Πάνος Δημαράς, πρόεδρος Δ.Σ. των Φίλων της Μουσικής, η κα Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, ο κ. Βύρων Φιδετζής, αρχιμουσικός και ο κ. Γιώργος Δεμερτζής, βιολονίστας. Η παρουσίαση της έκδοσης θα κλείσει με το έργο του Γ. Σισιλιάνου «Οκτώ παιδικές μινιατούρες για πιάνο», που θα ερμηνεύσει η Μαρία Ευστρατιάδη.

Η έκδοση συγκεντρώνει τις εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών, που είχαν παρουσιασθεί στο πλαίσιο του Επετειακού Αφιερώματος για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γ. Σισιλιάνου, το οποίο διοργάνωσε η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου, τον Μάιο του 2015.

Τα κείμενα, που υπογράφουν οι Νίκος Μαλιάρας, Μάρκος Τσέτσος, Κώστας Χάρδας, Γιώργος Σακαλλιέρος, Νίκος Τσούχλος, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Δεμερτζής και Χάρης Δημαράς, στόχο έχουν να προσεγγίσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιώργου Σισιλιάνου, να προσδιορίσουν την ιστορική συμβολή του στην ελληνική μουσική ζωή και να αναδείξουν τη σημασία του έργου του για τον σύγχρονο ακροατή.

Την μουσικολογική επιμέλεια της έκδοσης είχαν οι μουσικολόγοι κα Βάλια Βράκα, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης του Συλλόγου και κα Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Βιβλιοθήκης. Τη γλωσσική επιμέλεια είχε η κα Μαρία Καΐρη. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη υποστήριξη της κας Έλλης Γιωτοπούλου-Σισιλιάνου.

Ο Γιώργος Σισιλιάνος (1920-2005) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού. Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 άρχισε να χρησιμοποιεί μοντερνιστικά ιδιώματα ενώ παράλληλα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην ίδρυση και λειτουργία μουσικών θεσμών.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου της Σεβαστής Χρηστίδου,
10.02.2017 11:15
Οι εκδόσεις Ποταμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Σεβαστής Χρηστίδου "Εγκλήματα στην Πόλη" την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης, του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το πιο όμορφο τανγκό: από τον Σουγιούλ στον Γούναρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.09.2016 15:17
Η ορχήστρα ποικίλης μουσικής της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ για δύο μοναδικές εμφανίσεις στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2016, συμμετέχει πλαισιώνοντας το αφιέρωμα του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στην «χρυσή εποχή» του ελληνικού τανγκό σε μια μοναδική μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Το πιο όμορφο τανγκό» που θα ταξιδέψει το κοινό στη ρομαντική εποχή της παλιάς Αθήνας.
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Requiem Aeternam: Εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
18.04.2016 14:03
Η Orion Productions παρουσιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στις 20:00, στην ιστορική κεντρική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός μια ξεχωριστή εκδήλωση θρησκευτικής μουσικής στο πνεύμα των ημερών με τίτλο “Requiem Aeternam”.
Ο Νίκος Ξυδάκης και ο Γιώργος Ανδρέου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
08.03.2016 15:13
Την πολυαναμενόμενη μουσική συνάντηση του Νίκου Ξυδάκη με τον Γιώργο Ανδρέου θα έχει τη χαρά να παρακολουθήσει το κοινό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς οι δύο σημαντικοί συνθέτες θα βρεθούν μαζί επί σκηνής τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016.