Στις 25 Μαΐου 1911 ξεκίνησε η αγροτική Μεξικανική Επανάσταση με ηγέτη τον Εμιλιάνο Ζαπάτα, ο οποίος μαζί με τους Φρανσίσκο Μαντέρο, Πάσκουαλ Ορόζκο και Πάντσο Βίγια ανέτρεψαν το δικτάτορα της χώρας Πορφίριο Ντίαζ. Ο μεγαλύτερος επαναστάτης του Μεξικό αναδείχθηκε σε σπουδαία ηγετική προσωπικότητα των ανταρτών της Επανάστασης, που μαχόταν εναντίον του στρατηγού Ντίαζ. Οργάνωσε και διοικούσε σημαντική επαναστατική δύναμη, ονομαζόμενη “Απελευθερωτικός Στρατός του Νότου”.

Η New Star τιμώντας τα 105 χρόνια της μεξικανικής επανάστασης διοργανώνει στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης “Studio” φεστιβάλ κινηματογράφου, στο οποίο θα προβληθούν ταινίες μεξικάνικης και διεθνούς παραγωγής. Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 19 ως τις 25 Μαΐου 2016, και θα προβάλλονται καθημερινά 2 ταινίες με ενιαίο εισιτήριο 5 ευρώ.

Το σινεφίλ κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει 14 επιλεγμένες ταινίες της παγκόσμιας φιλμογραφίας. Ξεκινάμε στις 19/5 με το “Mexican Fantasy” του Oleg Kovalov, ο οποίος συνθέτει ένα πάζλ με υλικό του Eisenstein προορισμένο για το “Que Viva Mexico”, που αναδεικνύει την ιστορία και τον πολιτισμό του Μεξικού. Το υλικό, παράτολμο για τη δεκαετία του ΄30, συνοδεύεται από παραδοσιακά ακούσματα καθώς και από ηχητικά εφέ, ικανά να δώσουν την απόκοσμη αίσθηση ότι είσαι εκεί.

Ακολουθεί το “Vamonos Com Pancho Villa” σε σκηνοθεσία του Fernando de Fuentes, που θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του μεξικανικού κινηματογράφου. Πρόκειται για την επική ιστορία 6 γενναίων χωρικών, που ακολουθούν τον Pancho Villa στις μάχες. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Rafael Munoz,που έζησε από κοντά την επανάσταση. Η πρόθεση του Fuentes για ρεαλισμό συμπληρώνεται από την υπέροχη φωτογραφία του θρυλικού Gabriel Figueros.

Την Παρασκευή 20/5, συνεχίζουμε με το  “El Compadre Mendoza”, αριστούργημα κι αυτό του Fuertes. Αφηγείται την ιστορία ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, του Μεντόζα, ο οποίος προσπαθεί να κρατήσει ουδέτερη στάση ανάμεσα στους κυβερνητικούς και τους επαναστάτες, μέχρι που μια μεγάλη προδοσία θα τον κάνει να διαλέξει στρατόπεδο. Τόσο από καλλιτεχνικής, όσο και από τεχνικής άποψης, θεωρείται μια από τις πιο άρτιες ταινίες του Fernando de Fuentes και μια από τις πιο κλασικές μεξικάνικες ταινίες όλων των εποχών.

Στη συνέχεια, το ντοκιμαντέρ του Francesco Taboada Tabone, “Los Ultimos Zapatistas”, επιχειρεί μια ενδελεχή έρευνα για τη Μεξικανική Επανάσταση και τους ήρωες της. Βασίζεται στην ανατριχιαστική μαρτυρία όσων πάλεψαν στο πλευρό του θρυλικού στρατηγού Zapata, το 1910. Οι συναγωνιστές του μιλούν για την προδοσία της Επανάστασης από τις επόμενες κυβερνήσεις, τον σημερινό νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί στη χώρα τους, την οικολογική καταστροφή και όλα όσα απειλούν τα ιδεώδη, για τα οποία αγωνίστηκαν.

Το Σάββατο, στις 21/5, θα προβληθεί η ταινία “El Companeros” του Sergio Corbucci. Ένα από τα πιο διάσημα spaghetti western όλων των εποχών, με τη μουσική επένδυση του Ennio Morricone. Παιχνίδια εξουσίας και μάχες με θανατηφόρα όπλα στην πόλη του San Bernardino στα χρόνια της Μεξικανικής επανάστασης. Ο Αμερικανός Yolaf Peterson διακινεί όπλα, τα οποία επιδιώκει να πουλήσει στον επαναστάτη Mongo. Ένα μεγάλο ποσό, που θα μπορούσε να σώσει τον Mongo, είναι καλά κλειδωμένο στο χρηματοκιβώτιο της πόλης, και τον κωδικό γνωρίζει μόνο ο ειρηνιστής καθηγητής Xantos, που κρατείται από τους Αμερικανούς. Ο Yolaf συμφωνεί να απελευθερώσει τον Xantos, αλλά ένας συνεργάτης του έχει άλλες ιδέες…

Αμέσως μετά θα δείτε το “Viva Zapata” του σπουδαίου ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Elia Kazan. Πρόκειται για τη βιογραφία του θρυλικού Emiliano Zapata, ηγέτη της Μεξικανικής επανάστασης ενάντια στη δικτατορία Ντίαζ, στις αρχές του 20ού αι. Το 1909 ο Emiliano Zapata, από καλή οικογένεια αλλά πλέον απένταρος, ταξιδεύει στο Μεξικό από την επαρχία για να εκφράσει την αγανάκτησή του και την εναντίωσή του στον Πρόεδρο Diaz. Στην ταινία κυριαρχεί η φιγούρα τουMarlon Brando καθώς και η ερμηνεία του Anthony Quinn, που τιμήθηκε με Όσκαρ. Μια διάσημη χολιγουντιανή ταινία με θέμα την Μεξικανική επανάσταση, που άφησε ιστορία. Το σενάριο έγραψε ο σπουδαίος σεναριογράφος του Χόλιγουντ,Τζον Στάιμπεκ.

Την Κυριακή, τη σκυτάλη παίρνει και πάλι ο Emilio Fernandez με την ταινία “Enamorada”. Στα χρόνια της Μεξικανικής επανάστασης, ένας στρατηγός των επαναστατών ερωτεύεται την κόρη ενός αριστοκράτη, η οποία εμφορείται από προοδευτικές ιδέες. Ένα δράμα-αριστούργημα της δεκαετίας του ΄50, που κέρδισε κριτικούς και θεατές κι απέσπασε 8 βραβεία.

Ακολουθεί το “La Cucaracha” του Ismael Rodriguez. Αφηγείται την ιστορία μιας γενναίας γυναίκας, της Cucaracha, η οποία οδηγεί μια ομάδα γυναικών σαν κι αυτή σε συμπλοκή με τις δυνάμεις του Δεκανέα των επαναστατών, Zeta.

Τη Δευτέρα 23/5 θα προβληθεί η ταινία “Que Viva Mexico!” του Sergei Eisenstein. Στο απόγειο της δόξας του, στα μέσα του περασμένου αιώνα, ο διάσημος σκηνοθέτης μετακομίζει στο Χόλιγουντ, όπου γοητεύεται από τα όσα συμβαίνουν στα νότια της χώρας. Αποφασίζει να γυρίσει μια επική ταινία, ένα ντοκιμαντέρ γεμάτο μαγικό ρεαλισμό για το Μεξικό και τους ανθρώπους του. Κινηματογραφεί ασταμάτητα, μαζεύοντας υλικό 50 ωρών. Όμως το όλο εγχείρημα γίνεται προσωπικό, με αποτέλεσμα οι χρηματοδότες του να αποχωρήσουν. Λόγω του συμβολαίου, ο Eisenstein δεν είχε το δικαίωμα να επεξεργαστεί το υλικό, το οποίο τελικά αποκαταστάθηκε το 1979 από τον Grigori Aleksandrov, που είχε συνοδέψει τον Eisenstein στο Μεξικό μετά τον διωγμό και των δυο από τις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ, που βραβεύθηκε με το Χρυσό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόσχας το 1979, αναφέρεται στην πολιτισμική παράδοση του Μεξικού, στα ήθη και έθιμα των Ινδιάνων, αλλά και στην ηρωϊκή επανάσταση του Zapata.

Ακολουθεί η ταινία του Ismael Rodriguez, “Pancho Villa Y La Valentina”. Η ζωή του Μεξικανού ηγέτη της Επανάστασης ξετυλίγεται με ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ άγνωστες πτυχές της βγαίνουν στο φως. Ο Rodriguez επιχειρεί να δείξει τον Villa πιο ανθρώπινο και προσιτό στους απλούς μεξικανούς. Την ιστορία διηγείται για άλλη μια φορά το κομμένο κεφάλι του Villa, παντρεύοντας τον τρόμο με το κωμικό.

Την Τρίτη 24/5 ο Fernando de Fuentes επιστρέφει με το “El Prisoniero 13”. Την εποχή της Μεξικανικής Επανάστασης, ένας διεφθαρμένος συνταγματάρχης δωροδοκείται για να απελευθερώσει έναν επαναστάτη κρατούμενο, με την προϋπόθεση κάποιος άλλος να [πάρει τη θέση του. Από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, στη θέση αυτού του κρατούμενου, που πρόκειται να εκτελεστεί, θα βρεθεί ο ίδιος του ο γιος… Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος του κορυφαίου μεξικανού σκηνοθέτη, και είναι η πιο ωμή ταινία του. καθώς αντικατοπτρίζει την παράνοια και τη διαστρέβλωση των ηθικών αξιών στα χρόνια της Επανάστασης.

Στη συνέχεια θα προβληθεί η ταινία “Pancho Villa” του Buzz Kulik. Ένας αμερικανός αεροπόρος, που βρίσκεται κρατούμενος στο Μεξικό, σκοπεύει να βοηθήσει τον Pancho Villa στον αγώνα του ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς.

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Τετάρτη 25/5, με 2 ταινίες του μεξικανικού κινηματογράφου. Η πρώτη είναι η κλασική ταινία του Ismael Rodriguez “Asi era Pancho Villa”. Στο πρώτο μέρος της τριλογίας του Rodriguez, το κεφάλι του Pancho Villa, διατηρημένο σε ένα ινστιτούτο ερευνών, αφηγείται ιστορίες από την προσωπική του ζωή. Σημαδιακή η ερμηνεία του Pedro Armendaris, που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με τον λαϊκό ήρωα. Ο μαγικός ρεαλισμός της ταινίας διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή…

Η δεύτερη ταινία της βραδιάς και η τελευταία του φεστιβάλ ανήκει στον Jose Balanos και φέρει τον τίτλο “La Soldadera”. Η ταινία εστιάζει στη Lazara, μια απλή χωριατοπούλα, που εμπλέκεται στην Μεξικανική Επανάσταση. Ακολουθεί τον νεαρό σύζυγό της, όταν αυτός επιστρατεύεται στον κυβερνητικό στρατό. Δυστυχώς σκοτώνεται στη μάχη, κι ένας άνδρας απ΄τον στρατό του Pancho Villa την παίρνει για σύζυγό του. Αν και η ίδια δεν πολεμάει, παρευρίσκεται στις μάχες και εμπλέκεται στην Επανάσταση. Το μόνο όμως που επιθυμεί είναι ένα σπίτι…

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡ0ΒΟΛΩΝ

 

ΠΕΜΠΤΗ 19/5

18.30  Mexican Fantasy – Oleg Kovalov, (1998), 100’

20:15 Vamonos con Pancho Villa! / Let’s Go with Pancho Villa!

Fernando de Fuentes, (1936), 92’

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/5

18.30 El compadre Mendoza / Godfather Mendoza

Fernando de Fuentes – Juan Bustillo Oro, (1934), 85’

20.00 Los ultimos zapatistas, heroes olvidados

The Last Zapatistas, Forgotten Heroes

Francesco Taboada Tabone, (2002), ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, 70’

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/5

18.00 Companeros – Sergio Corbucci, (1970), 118’

20:00 Viva Zapata! – Elia Kazan, (1952)

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/5

18.15  Enamorada – Emilio Fernández, (1946), 99

20,00  La cucaracha – Ismael Rodríguez, (1959), 97’

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5

18.30 Que Viva Mexico! – Sergei M. Eisenstein, (1979), 90’

20:00 Pancho Villa Y La Valentina / Pancho Villa And Valentina – Ismael Rodriguez, (1960), 87’

ΤΡΙΤΗ 24/5

18.30 El Prisionero 13 / Prisoner 13 – Fernando de Fuentes, (1933), 76’

20.00 Pancho Villa / Villa Rides – Buzz Kulik, (1968), 125’

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/5

18.30 Asi era Pancho Villa/This Was Pancho Villa – Ismael Rodríguez (1957), 90’

20:00 La soldadera / The Female Soldier – Jose Bolanos (1966), 88’

Ταινίες

El Prisionero 13

Prisoner 13 (1933)

Μεξικό/76min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Fernando de Fuentes

Σενάριο: Miguel Ruiz, Fernando de Fuentes

Πρωταγωνιστούν: Adela Sequeyro, Alfredo del Diestro, Arturo Campoamor.

Μουσική: Guillermo A. Posadas

Φωτογραφία: Ross Fisher                           

Την εποχή της Μεξικάνικης Επανάστασης, ένας διεφθαρμένος συνταγματάρχης δωροδοκείται για να ελευθερώσει έναν επαναστάτη κρατούμενο, με την προϋπόθεση κάποιος άλλος να πάρει τη θέση του. Από ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας, στη θέση αυτού του κρατούμενου που πρόκειται να εκτελεστεί θα βρεθεί ο ίδιος του ο γιος… Η ταινία αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας του καλύτερου Μεξικανού σκηνοθέτη της εποχής, Fuentes, του «Μεξικανού Τζον Φορντ», όπως χαρακτηρίστηκε. Θέμα της, ήδη μια εικοσαετία μετά την πρώτη εξέγερση, η Μεξικάνικη Επανάσταση. Το “El Prisionero 13” είναι η πιο ωμή ταινία της τριλογίας αφού παρουσιάζει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο την παράνοια κατά την διάρκεια της επανάστασης, καθώς επίσης και την διαστρέβλωση της ηθικής του απλού κόσμου σε καταστάσεις αναταραχής όπως αυτή. Ο Fuentes, όπως όλοι οι Μεξικανοί σκηνοθέτες της γενιάς του, δέχθηκε μεγάλη επιρροή από τον Eisenstein, όπως φαίνεται και εδώ, ο οποίος ξεκίνησε να επισκέπτεται το Μεξικό στις αρχές της δεκαετίας του 30. Η ταινία θεωρείται ένα από τα πιο βασικά ¨ντοκουμέντα¨ της Επανάστασης.

El Compadre Mendoza

Godfather Mendoza (1934)

Μεξικό/85min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Fernando de Fuentes

Σενάριο: Juan Bustillo Oro

Πρωταγωνιστούν: Alfredo del Diestro, Carmen Guerrero, Antonio R. Frausto.

Μουσική: Manuel Castro Padilla                             

Φωτογραφία: Ross Fisher

Η Μεξικάνικη Επανάσταση έχει ξεκινήσει. Ένας πλούσιος γαιοκτήμονας, ο Μεντόζα, θέλει να κρατήσει ουδέτερη στάση ανάμεσα στους κυβερνητικούς και τους επαναστάτες και προσπαθεί να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές. Μέχρι που μια μεγάλη προδοσία θα τον κάνει να διαλέξει πλευρά… Δεύτερο μέρος της τριλογίας του Fuentes και μια από τις πιο κλασικές μεξικάνικες ταινίες όλων των εποχών. Τόσο από καλλιτεχνικής όσο και από τεχνικής άποψης θεωρείται η πιο άρτια ταινία του, που μεταξύ άλλων έχει να αναδείξει και την ιστορική ερμηνεία του Χιλιανού πρωταγωνιστή Alfredo del Diestro. Ο Fuentes, χρησιμοποιεί το δράμα για να σχολιάσει την επιρροή της επανάστασης στην αστική τάξη του Μεξικού και να αποδώσει την ιστορία της με τον πιο πιστό τρόπο.

Vamonos Con Pancho Villa

Let’s Go With Pancho Villa (1936)

Μεξικό/92min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Fernando de Fuentes

Σενάριο: Fernando de Fuentes, Rafael F. Muñoz, Xavier Villaurrutia                      

Πρωταγωνιστούν: Domingo Soler,  Antonio R. Frausto, Ramón Vallarino

Μουσική: Silvestre Revueltas                   

Φωτογραφία: Jack Draper, Gabriel Figueroa      

Η επική ιστορία μιας ομάδας 6 γενναίων χωρικών που ακολουθούν τον Πάντσο Βίλα στις μάχες του. Ενώ η Μεξικάνικη Επανάσταση έρχεται, τα ¨Έξι λιοντάρια του Σαν Πάμπλο¨ ταξιδεύουν στο Μεξικό με στόχο να δώσουν ένα τέλος στα βάσανα των Μεξικανών, βοηθώντας στον αγώνα τους ενάντια στο Καθεστώς.  Μετά από αρκετές μάχες συνεχίζουν μόνο δύο από τους 6 άντρες. Τρίτο μέρος της τριλογίας του Fuentes για τη Μεξικάνικη Επανάσταση, που  θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες του μεξικάνικου σινεμά. Βασισμένο σε μυθιστόρημα του Rafael M. Munoz, που έζησε από πρώτο χέρι την επανάσταση και εμφανίζεται στην ταινία, το Vámonos con Pancho Villa! επιβεβαιώνει τον χαρακτηρισμό “Μεξικανός John Ford” που αποδόθηκε στον Fuentes. Μετά από αρκετές εμπορικές επιτυχίες ο σκηνοθέτης έχει πλέον την ευχέρεια να κάνει μια ταινία με μεγάλο budget, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την άψογη αναπαράσταση της ζωής κατά την διάρκεια της Επανάστασης, με άριστα χορογραφημένες μάχες και προσοχή στην ιστορική ακρίβεια. Η πρόθεση του Fuentes για απόλυτο ρεαλισμό συμπληρώνεται από την υπέροχη φωτογραφία του θρυλικού Gabriel Figueroa. Η ερμηνεία του μεγάλου ηθοποιού Domingo Soler στον ρόλο του Pancho Villa, δίνει την ανθρώπινη πλευρά των ηγετών της Επανάστασης καταργεί τους μύθους.

La cucaracha

The Soldiers Of Pancho Villa (1959)

Μεξικό/97min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Ismael Rodriguez

Σενάριο: José Bolaños, José Luis de Celis, José Luis de Celis, Ricardo Garibay   Ricardo Garibay, Ismael Rodríguez

Πρωταγωνιστούν: Maria Felix, Dolores Del Rio, Emilio Fernzandez

Μουσική: Raúl Lavista

Φωτογραφία: Gabriel Figueroa

Η ταινία εκτυλίσσεται στα χρόνια της Μεξικάνικης Επανάστασης και μας διηγείται την ιστορία του Antonio Zeta, στρατηγού του Pancho Villa,  που μάχεται στην πρώτη γραμμή του κινήματος με τους εναπομείναντες στρατιώτες του, τους “Βόρειους Πάνθηρες”. Παράλληλα προσπαθεί να συγκεντρώσει όση περισσότερη δύναμη είναι δυνατόν και να ακολουθήσει τις διαταγές του Pancho Villa για επίθεση σε μια καλά φυλασσόμενη πόλη. Ένας από τους άντρες που ακολουθούν τον Zeta είναι και ένας δάσκαλος που ενώ συμφωνεί με την επανάσταση, είναι κατά της βίας. Η γυναίκα του Isabel προσπαθεί να μεταπείσει τον Zeta και να κρατήσει κοντά της τον άντρα της, χωρίς καμία τύχη. Στο δρόμο του στρατηγού της Επανάστασης θα βρεθεί και η αγωνίστρια Refugio ή αλλιώς La Cucaracha που θα τον ερωτευτεί. Οι δύο μεγάλες σταρ του Μεξικάνικου σινεμά Felix και Del Rio συμπρωταγωνιστούν για πρώτη και μοναδική φορά στην μεγάλη οθόνη, σε αυτό το σπουδαίο έγχρωμο δράμα από την χρυσή εποχή του Μεξικάνικου σινεμά.

Βραβεία: Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, 1959

Enamorada

A Woman In Love (1946)

Σκηνοθεσία: Emilio Fernandez

Σενάριο: Benito Alazraki,  Emilio Fernández, Íñigo de Martino

Πρωταγωνιστούν: Maria Felix, Pedro Armendariz, Fernando Fernandez

Μουσική: Eduardo Hernández Moncada                             

Φωτογραφία: Gabriel Figueroa

Ο έρωτας στα χρόνια της επανάστασης στο Μεξικό μεταξύ ενός αγωνιστή και της πλούσιας κόρης ενός εχθρού της λαϊκής εξέγερσης. Το 1821 ο επαναστάτης Jose Juan Reyes μπαίνει με τους συντρόφους του στην πόλη Cholula. Αμέσως πλησιάζει τους τοπικούς άρχοντας προκειμένου να τους χρησιμοποιήσει, ακόμη και όσους είναι ξεκάθαρα πολέμιοι της επανάστασης. Ανάμεσά τους βρίσκεται και μια πλουσιοκόρη που τον γοητεύει και τελικά τον ερωτεύεται. Έρωτας και χιούμορ, ζητήματα ηθικής και σχέσης εκκλησίας-κράτους βρίσκονται στο προσκήνιο, ενώ πρωταγωνιστές είναι δύο από τους μεγαλύτερους σταρ της Χρυσής Εποχής του μεξικάνικου σινεμά, Felx και Armendariz. Σάρωσε τα μεξικάνικα βραβεία Ariel το 1947.

Βραβεία: Χρυσό Ariel, Ασημένιο Ariel Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Μονταζ, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού , Καλύτερου Ήχου, Καλύτερης Επεξεργασίας και Υποψηφιότητα για Ασημένιο Ariel Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας, Καλύτερου Β΄Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού, Καλύτερου Σεναρίου, και Καλύτερης Μεξικάνικης Ταινίας στα Μεξικάνικα Βραβεία Ariel, 1947

La soldadera

The Female Soldier (1966)

Μεξικό/88min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Jose Bolanos

Σενάριο: Jose Bolanos

Πρωταγωνιστούν: Silvia Pinal, Jaime Fernandez, Narciso Busquets

Μουσική: Raúl Lavista

Φωτογραφία: Alex Phillips

Η ιστορία μια απλής χωριατοπούλας, της Lazara, που χωρίς να το θέλει παίρνει μέρος στην Μεξικάνικη Επανάσταση. Όταν ο άντρας της συντάσσεται με τον επαναστατικό στρατό πλάι στον Pancho Villa εκείνη τον ακολουθεί. Μετά τον θάνατό του σε κάποια από τις σκληρές μάχες των επαναστατών, ο αγωνιστής Nicolsá εξαναγκάζει την Lázara να γίνει γυναίκα του κι έτσι γίνεται και η ίδια μέλος της ομάδας του, που διασχίζει το Μεξικό πολεμώντας το Καθεστώς. Κατά την διάρκεια των περιπλανήσεών τους εκείνη στέκεται πάντα δίπλα στο άλογο του Nicolsa, ακολουθώντας την ένοπλη επανάσταση, παίρνοντας σιγά σιγά και η ίδια μέρος σε αυτήν. Η Μεξικάνικη Επανάσταση ιδωμένη μέσα από τα μάτια μιας νεαρής γυναίκας που προέρχεται από τον απλό λαό του Μεξικού.  Λέγεται πως η ταινία είναι βασισμένη στο τελευταίο και ανολοκλήρωτο μέρος του Que Viva Mexico! του Sergei Eisenstein με τον ομώνυμο τίτλο.

Pancho Villa

Villa Rides (1968)

Η.Π.Α./125min/ Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Buzz Kulik

Σενάριο: Robert Towne, Sam Peckinpah, William Douglas Lansford

Πρωταγωνιστούν: Yul Brynner, Robert Mitchum, Maria Grazia Buccella, Charles Bronson

Μουσική: Maurice Jarre

Φωτογραφία: Jack Hildyard

Σπάνιο western που θεωρείται ένα από τα καλύτερα με θέμα την Μεξικάνικη Επανάσταση, με εξαιρετικό cast. Ο Brynner στον ρόλο του Μεξικανού επαναστάτη Pancho Villa (ένας από τους καλύτερους Villa στην μεγάλη οθόνη) που παίρνει μαζί του στην μάχη έναν πρώην πιλότο, τον Leen Arnold (Mitchum). Ο επαναστατικός στρατός διασχίζει το Μεξικό πολεμώντας την άρχουσα τάξη, κλέβοντας ταυτόχρονα τις καρδίες ωραίων γυναικών. Όλοι τους αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τελικά την προδοσία και την αφέλεια κάποιων συντρόφων τους, με καταστροφικές συνέπειες.  Η ταινία είναι γνωστή για την υπέροχη μουσική της και τις καταπληκτικές ερμηνείες.

Viva Zapata! (1952)

Η.Π.Α./113min/Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Elia Kazan

Σενάριο: John Steinbeck

Πρωταγωνιστούν: Marlon Brando, Anthony Quinn

Μουσική: Alex North

Φωτογραφία: Joseph MacDonald

Η βιογραφία του θρυλικού Emiliano Zapata, ηγέτη της Μεξικάνικης Επανάστασης ενάντια στη δικτατορία Ντίαζ, στις αρχές του 20ου αιώνα. Το 1909 ο Emiliano Zapata, γιος καλής οικογενείας αλλά πλέον απένταρος ταξιδεύει στο Μεξικό από την επαρχία για να εκφράσει την αγανάκτησή και την εναντίωση του στον Πρόεδρο Diaz, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για την άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. Η αντίδρασή του τον θέτει σε κίνδυνο και όταν αυθόρμητα σώζει έναν αιχμάλωτο του στρατού γίνεται καταζητούμενος από το καθεστώς. Υπό την επιρροή ενός διανοούμενο, του Fernando, υποστηρίζει τον εξόριστο και εχθρό του καθεστώτος Don Francisco Madero και γίνεται ηγέτης των δυνάμεών του στο Νότο. Όταν ο Diaz φεύγει και ο Madero παίρνει την θέση του, αποδεικνύεται η ανικανότητα και αυτού του προέδρου, που είναι υποχείριο του στρατού. Ο Emiliano Zapata επιστρέφει στα όπλα και μετά την νίκη αναλαμβάνει την ευθύνη της χώρας. Στην ταινία κυριαρχεί η φιγούρα του Marlon Brando καθώς και η ερμηνεία του Anthony Quinn, που τιμήθηκε με Όσκαρ. Μια διάσημη χολιγουντιανή ταινία με θέμα την Μεξικάνικη επανάσταση, που άφησε ιστορία και διακρίθηκε σε Αμερική και Ευρώπη. Το σενάριο έγραψε ο διάσημος σεναριογράφος του Χόλυγουντ Τζον Στάιμπεκ.

Βραβεία:

Όσκαρ Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου, 1953

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ανδρικού Ρόλου, Art Direction, Μουσική και Σεναρίου, 1953

Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού Φεστιβάλ Κάννών, 1952

BAFTA Καλύτερου Ξένου Ηθοποιού, 1953

Υποψηφιότητα για BAFTA Καλύτερης Ταινίας, 1952

Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β΄ Γυναικείου Ρόλου, 1953

Asi Era Pancho Villa

This Was Pancho Villa (1975)

Μεξικό/90min/Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Ismael Rodriguez

Σενάριο: Rafael A. Perez, José Luis de Celi, Vicente Oroná Jr., Ricardo Garibay

Πρωταγωνιστούν: Pedro Armendariz, Maria Elena Marques, Carlos Lopez Moctezuma

Μουσική: Cuco Sánchez, Quirino Mendoza

Φωτογραφία: Rosalío Solano

Στο πρώτο μέρος της τριλογίας του Rodriguez το κεφάλι του Pancho Villa, διατηρημένο μέσα σε βάζο ενός ινστιτούτου ερευνών, διηγείται ιστορίες από την ζωή του. Μια σειρά από σημαντικά γεγονότα και προσωπικές στιγμές στην πορεία ενός μύθου της Μεξικάνικης επανάστασης με πρωταγωνιστή τον Pedro Armendariz, σε ένα ρόλο που άφησε ιστορία στο Μεξικό και μεταφέρθηκε τόσο στην μεγάλη οθόνη όσο και στην τηλεόραση. Κανένας άλλος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Pancho Villa δεν ταυτίστηκε περισσότερο με τον λαϊκό ήρωα από τον Armendariz . Η ταινία είναι ένα γοητευτικό μείγμα πραγματικού και μυθοπλασίας που επιχειρεί να αναγεννήσει την μεγαλοπρεπή προσωπικότητα του Villa. Ο μαγικός ρεαλισμός της ταινίας διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή,  ενώ ο Rodríguez ενδιαφέρεται περισσότερο να αναδείξει την ουσία του χαρακτήρα του, και γι αυτό κάποιες φορές ξεπερνά τα όρια του φανταστικού.

Pancho Villa Y La Valentina

Pancho Villa And Valentina (1960)

Μεξικό/87min/Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Ismael Rodriguez

Σενάριο: Ismael Rodríguez, Rafael A. Perez, José Luis de Celis, Vicente Oroná     Πρωταγωνιστούν: Pedro Armendariz, Elsa Aquirre, Carlos Lopez Moctezuma

Μουσική: Rafael A. Perez, Francisco Martínez 

Φωτογραφία: Rosalío Solano

Στην συνέχεια του This Was Pancho Villa η ζωή του Μεξικανού ηγέτη της Επανάστασης ξετυλίγεται με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ άγνωστες πτυχές της βγαίνουν στο φως. Έρωτας, προσωπικές σχέσεις αλλά και σκηνές από την καθημερινότητα μπαίνουν στο επίκεντρο, ενώ ο Rodriguez επιχειρεί για άλλη μια φορά να αλλάξει το προφίλ του Villa, να το κάνει πιο ανθρώπινο και προσιτό στους απλούς Μεξικανούς. Την ιστορία διηγείται για άλλη μια φορά το κομμένο κεφάλι του Villa, συνδυάζοντας τον τρόμο με το κωμικό.

               

Companeros (1970)

Ιταλία/118min/Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Sergio Corbucci

Σενάριο: Sergio Corbucci, Massimo De Rita, Fritz Ebert, José Frade, Arduino Maiuri

Πρωταγωνιστούν: Franco Nero, Tomas Milian, Jack Palance, Fernando Rey

Μουσική: Ennio Morricone        

Φωτογραφία:   Alejandro Ulloa

Ένα από τα πιο διάσημα spaghetti western όλων των εποχών με την μουσική επένδυση του Ennio Morricone. Παιχνίδια εξουσίας και μάχες με θανατηφόρα όπλα στην πόλη του San Bernardino τα χρόνια της Μεξικάνικης επανάστασης. Ο Αμερικανός Yolaf Peterson διακινεί όπλα, τα οποία επιδιώκει να πουλήσει στον επαναστάτη Mongo. Ένα μεγάλο ποσό, που μπορούσε να σώσει τον Mongo, είναι καλά κλειδωμένο σε χρηματοκιβώτιο της πόλης και τον κωδικό γνωρίζει μόνο ο ειρηνιστής καθηγητής Xantos, που κρατείται από τους Αμερικάνους. O Yolaf συμφωνεί να ελευθερώσει τον Xantos αλλά ένας πρώην συνεργάτης του έχει άλλες ιδέες. Η ταινία θυμίζει το σινεμά του Sergio Leone και είναι για πολλούς η καλύτερη ταινία του Corbucci.

Que Viva Mexico! (1979)

Ρωσία/90min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Sergei M. Eisenstein

Σενάριο: Grigori Aleksandrov (επιπλέον υλικό), Sergei M. Eisenstein

Φωτογραφία: Eduard Tisse

Στο απόγειο της δόξας του, στα μέσα του περασμένου αιώνα, ο διάσημος σκηνοθέτης μετακομίζει στο Χόλυγουντ. Εκεί γοητεύεται από όλα αυτά που συμβαίνουν στα νότια της χώρας. Αποφασίζει να γυρίσει μία επική ταινία, μισό ντοκιμαντέρ, μισό μαγικό ρεαλισμό, για τη χώρα του Μεξικού και τους ανθρώπους της. Κινηματογραφεί ασταμάτητα, μαζεύοντας υλικό 50 ωρών. Όμως το όλο εγχείρημα γίνεται πολύ προσωπικό με αποτέλεσμα οι χρηματοδότες του, να το θεωρήσουν απαγορευτικό και ν’ αποχωρήσουν. Το σχέδιο εγκαταλείπεται και λόγω του συμβολαίου, δεν επιτρέπεται στο σκηνοθέτη να επεξεργαστεί καθόλου το υλικό του.

Μετά από αρκετές προσπάθειες συγκέντρωσης του υλικού τελικά το 1979 αποκαθιστάται από τον Grigori Aleksandrov, που ταξίδεψε μαζί του στο Μεξικό το 1930 μετά τον διωγμό και τον δύο από τις Η.Π.Α.. Η εκδοχή αυτή ξεκινά με έναν πρόλογο σχετικό με τον πολιτισμό των Ατζέκων, με σκοπό την δημιουργία ενός συγκεκριμένου ιδεολογικού και αισθητικού πλαισίου ήδη από την αρχή. Στην συνέχεια παρακολουθούμε τα παρακάτω θέματα: τον εορτασμό της Παρθένου της Γουαδελούπης, τις παραδοσιακές ταυρομαχίες και την κατάκτηση Μεξικού από τους Ισπανούς. Αμέσως μετά τα γαμήλια έθιμα των ιθαγενών Ινδιάνων και τις περιπέτειες μιας μέλλουσας νύφης με φόντο την Επανάσταση του Μεξικάνικου λαού. Τέλος την Μεξικάνικη Επανάσταση του Pancho Villa και του Emiliano Zapata και τις τελετουργίες των Μεξικανών την “ημέρα των νεκρών”. Το αποτέλεσμα είναι ότι πιο κοντινό στο αρχικό σχέδιο του Eisenstein.

Βραβεία: Χρυσό Βραβείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, 1979

Mexican Fantasy (1998)

(Βασισμένο σε σημειώσεις και υλικό από το Que Viva Mexico!)

Ρωσία/100min/Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Oleg Kovalov

Σενάριο: Oleg Kovalov, Sergei Eisenstein (Σκέψεις και Σημειώσεις για το Que Viva Mexico!)

Mουσική: Vyacheslav Cajvoronsky

Φωτογραφία: Yevgeni Shemergor, Eduard Tisse

Ο Kovalov συνθέτει ένα πάζλ με υλικό του Eisenstein, προορισμένο για το Que Viva Mexico, από πυραμίδες, παλάτια, ιερείς, εκκλησίες, κηδείες, ταυρομαχίες και ερωτικά στοιχεία. Το υλικό, παράτολμο για την δεκαετία του ΄30, συνοδεύουν παραδοσιακά ακούσματα, όχι μόνο του Μεξικού, αλλά και από σύγχρονους, avant-garde και ατμοσφαιρικούς ήχους καθώς και ηχητικά εφέ ικανά να δώσουν την απόκοσμη αίσθηση ότι βρίσκεσαι εκεί. 

Βραβεία: Βραβείο C.I.C.A.E. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, 1998

Los Ultimos Zapatistas: Heroes Olvidados

The Last Zapatistas: Forgotten Heroes (2001)

Μεξικό/70min/Έγχρωμο

Σκηνοθεσία: Francesco Taboada Tabone

Σενάριο: Sarah Perrig

Φωτογραφία: Manuel Peñafiel

Μουσική: Angel Mosqueda                      

Ο Μεξικάνος σκηνοθέτης κάνει μια ενδελεχή έρευνα για την Μεξικάνικη Επανάσταση και τους τελευταίους συναγωνιστές του Emiliano Zapata. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην ανατριχιαστική μαρτυρία όσων πάλεψαν δίπλα στον θρυλικό στρατηγό Zapata το 1910, σχεδόν 100 χρόνια. Αυτοί οι ήρωες της Επανάστασης αποκαλύπτουν μια αλήθεια που δεν μπόρεσε ποτέ να καταγραφεί σε κανένα ιστορικό βιβλίο. Μιλούν για την προδοσία της Επανάστασης από τις επόμενες κυβερνήσεις, τον σημερινό νεοφιλελευθερισμό που κυριαρχεί στην χώρα τους, την οικολογική καταστροφή και όλα όσα απειλούν τα ιδεώδη για τα οποία αγωνίστηκαν.

Βραβεία: Υποψηφιότητα για το Ασημένιο Ariel στα Μεξικάνικα Κινηματογραφικά Βραβεία, 2003.