Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ήθος και Ηθική: 3η έκδοση της Νύχτας Φιλοσοφίας και Ιδεών στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ήθος και Ηθική: 3η έκδοση της Νύχτας Φιλοσοφίας και Ιδεών στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το 2014 και το 2015 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργάνωσε τη Νύχτα Φιλοσοφίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 3.500 επισκέπτες σε κάθε της έκδοση . Το θέμα του Λόγου και αυτό του Βίου αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν μέσα από έντονες και γόνιμες συζητήσεις και ανταλλαγές.

Φέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε στενή συνεργασία με την École normale supérieure, ιδρύτρια των Νυχτών Φιλοσοφίας στο Παρίσι, προτείνει ένα ραντεβού αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο Ήθος και την Ηθική, στις 27 Μαΐου από τις 7 το απόγευμα ως τις 3 το πρωί.

Μπροστά στην ανάγκη για άμεσες απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα που οι σύγχρονες κοινωνίες καλούνται να δώσουν, ο φιλοσοφικός στοχασμός θα τροφοδοτήσει και άλλα πεδία γνώσης που συνδέονται με τα πιο σοβαρά ζητήματα της ύπαρξης, σε ένα τοπικό αλλά και παγκόσμιο πλαίσιο που υφίσταται πραγματική μεταμόρφωση, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με τρόπο ανησυχητικό. Πώς να αντιδράσουμε λοιπόν απέναντι στις τεχνικές, επιστημονικές, πολιτικές ή και στις γενετικές, ιατρικές, βιολογικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν τον σημερινό κόσμο; Πώς να απαντήσουμε πράγματι στις νέες μορφές βίας, στις περιβαλλοντικές απειλές, στις ηθελημένες ή επιβεβλημένες μετακινήσεις πληθυσμών; Αυτά είναι μερικά από τα ιδιαίτερα επείγοντα ερωτήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι σύγχρονες κοινωνίες.

Πάνω από 35 συμμετέχοντες, φιλόσοφοι, νομικοί, γιατροί και συγγραφείς θα συζητήσουν για αυτά, παρουσιάζοντας τις απόψεις και τις μαρτυρίες τους στη διάρκεια μιας νύχτας που ελπίζουμε ότι θα είναι έντονη και θερμή.

Η ποικιλία των ομιλητών στοχεύει στο να μπορούν να απαντηθούν οι διαφορετικές ερωτήσεις του κάθε σημερινού πολίτη. Έλληνες και Γάλλοι φοιτητές θα συμμετέχουν στην εκδήλωση: δεν θα κληθούν στο μέλλον να αντιμετωπίσουν με ευθύνη αυτές τις νέες συνιστώσες;

Στο πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνονται  ατομικές διαλέξεις σε διάφορους χώρους του Ινστιτούτου καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας στο Auditorium που θα αναπτύξουν τις ακόλουθες θεματικές:

Είναι το νόμιμο ηθικό; Πρέπει να είναι ηθική/οί η πολιτική και οι πολιτικοί; Υπάρχει άραγε ένα συγκεκριμένο πρότυπο ηθικής ζωής; Και αντίστροφα, πρέπει μια δημοκρατική πλουραλιστική κοινωνία να επιτρέπει στους πολίτες της να επιλέγουν ελεύθερα το δικό τους ιδεώδες ευτυχίας και ζωής;

H σχέση της επιστημονικής, τεχνικής, ιατρικής προόδου με την ηθική

H ηθική και η πολιτική ανανεώνονται μέσα από ζωτικά και θανάσιμα ερωτήματα που ολοένα ανακύπτουν ενώ, από την άλλη, η ζωή και ο θάνατος αποκτούν ανθρώπινη διάσταση μόνο ως αντικείμενα ηθικών και πολιτικών συζητήσεων, οι οποίες καθορίζουν την εποχή μας και τη σχέση της με το μέλλον.

H κοινωνική, ανθρωπιστική, ατομική και συλλογική ηθική: πού οι ευθύνες σε ζητήματα όπως το προσφυγικό σήμερα;

Εάν κάποιοι σκέπτονταν πως είναι δυνατή η αναγωγή της πολιτικής, και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής, στην οικονομία, οι πρόσφυγες μας υπενθυμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και ότι η πολιτική, κυρίως η ευρωπαϊκή, πρέπει να είναι συνδεδεμένη με όλα τα πεδία, με το ηθικό, το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό, χωρίς ωστόσο να παύει να είναι πολιτική, και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα!

• Το πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με αναγνώσεις φιλοσοφικών και λογοτεχνικών κειμένων από τους ηθοποιούς Νίκο Χατζόπουλο, Αγλαΐα Παππά και Βασίλη Παπαβασιλείου καθώς και με προβολές ντοκιμαντέρ .

• Θα λάβει χώρα επίσης μια έκθεση – πώληση βιβλίων με την συμμετοχή των βιβλιοπωλείων Livre Ouvert και Free Thinking Zone..

• Μια φωτεινή εγκατάσταση θα σηματοδοτήσει τη διαδρομή προς τους χώρους των εκδηλώσεων όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις και θα προσφέρονται καφές αναψυκτικά και κοκτέιλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

To αναλυτικό πρόγραμμα της Νύχτας Ιδεών θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου www.ifg.gr από τις 18 Μαΐου 2016.

Ταυτόχρονη μετάφραση
«Φωτεινή διαδρομή», σχεδιασμός: Στέλλα Κάλτσου
Προσφορά καφέ, αναψυκτικών και κοκτέιλ

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Nicole Fontaine στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 17:10
Στα πλαίσια του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.
Διάλεξη της Myriam Revault d’Allonnes στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.04.2016 10:43
Το Γαλλικό Ινσιτούτο φιλοξενεί την Myriam Revault d’Allonnes η οποία θα δώσει μία διάλεξη με τίτλο Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη σκέψη - Ας επανεξετάσουμε την πολιτική.
Διάλεξη τoυ Alain Badiou στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
22.04.2016 14:19
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανανέωσε το ραντεβού του με τον Γάλλο φιλόσοφο, Alain Badiou, ομότιμο καθηγητή της l’École normale supérieure, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Σύγχρονη σκέψη, που αφιερώνεται, για το 2016, στο ζήτημα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».
Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
12.04.2016 15:14
Ο Dominique Wolton, θεωρητικός της πολιτικής επικοινωνίας, Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS) ανοίγει στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον νέο κύκλο Σύγχρονη Σκέψη, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θέμα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».
Γιορτή της Γαλλοφωνίας 2016 από το Γαλλικό Ινστιτούτο
02.03.2016 11:52
Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος μας προσκαλεί και φέτος στη Γιορτή της Γαλλοφωνίας, στην οποία η απόλαυση των αισθήσεων θα βρίσκεται στο επίκεντρο.