Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της Sanofi Ελλάδας

 

Όταν ο Παντεσπάνιους, ένα τρομακτικό σκουπιδόπλασμα με ψυχρά μάτια και βρωμερή όψη, εμφανίζεται στη ζωή του Παύλου, όλα αλλάζουν για το εντεκάχρονο αγόρι. Η ανοιξιάτικη εκείνη ημέρα, φαίνεται να είναι από τις τελευταίες ανέμελες της ζωής του. Το πλάσμα δεν τον αφήνει σε ησυχία, του βάζει τρικλοποδιές όταν αυτός ξελογιάζεται από το συνεχές παιχνίδι και τις αγαπημένες του λιχουδιές… Τι ζητάει άραγε το πλάσμα αυτό από τον Παύλο; Αν συνεχίσει εκείνος να το αγνοεί θα φύγει μακριά, θα τον αφήσει επιτέλους ήσυχο;


Με αρωγό τη λογοτεχνία και τη θεατρική έκφραση η Sanofi Ελλάδας μας συστήνει τον παιδικό διαβήτη μέσα από μια καινοτόμα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης. «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ -Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» είναι το νέο λογοτεχνικό βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, το οποίο μέσα από τα βιώματα και την οπτική του εντεκάχρονου ήρωα του, του Παύλου μεταφέρει με άμεσο τρόπο την καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1.

Ο Παύλος στο ημερολόγιό του καταγράφει καθημερινά όλες τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην ζωή του ο παιδικός διαβήτης, ο οποίος ήρθε για να μείνει… Θα τον βοηθήσει ο αδελφός του ο Κωστής, ο κολλητός του ο Μιχάλης ή και το ομορφότερο κορίτσι του σχολείου, η Άρτεμη, να ξεφύγει από τον αποκρουστικό Παντεσπάνιους και να ζήσει φυσιολογικά πάλι με παιχνίδια και σκανδαλιές;


Το ημερολόγιο του μικρού Παύλου μοιράστηκε ήδη σε όλα τα δημοτικά σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της χώρας. Σκοπός είναι να αγγίξει όλους τους αποδέκτες -μαθητές,  εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς- αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον.

Εκτός από την παραστατική ιστορία του Παύλου που περιγράφεται στο βιβλίο ο συγγραφέας προχώρησε στην θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου (Παύλος, Κωστής, Άρτεμη…Παντεσπάνιους) και πρεσβευτές του μηνύματος αποδοχής και υποστήριξης των παιδιών που ζουν με διαβήτη!

Επιπλέον, η πρωτοβουλία της Sanofi περιλαμβάνει ένα ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα,  αντιμετώπιση, τρόπος ζωής), το οποίο συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με στόχο να τους βοηθήσει να σταθούν δίπλα σε αυτά τα παιδιά.

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

Η Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή στο  www.kalikardia.gr, παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ».

 

Κατεβάστε το βιβλίο εδώ

Κατεβάστε τη θεατρική διασκευή εδώ

Κατεβάστε το υλικό για εκπαιδευτικούς εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.kalikardia.gr