Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Λογοτεχνία και θέατρο αλά Παντεσπάνιους

Λογοτεχνία και θέατρο αλά Παντεσπάνιους

Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της Sanofi Ελλάδας

 

Όταν ο Παντεσπάνιους, ένα τρομακτικό σκουπιδόπλασμα με ψυχρά μάτια και βρωμερή όψη, εμφανίζεται στη ζωή του Παύλου, όλα αλλάζουν για το εντεκάχρονο αγόρι. Η ανοιξιάτικη εκείνη ημέρα, φαίνεται να είναι από τις τελευταίες ανέμελες της ζωής του. Το πλάσμα δεν τον αφήνει σε ησυχία, του βάζει τρικλοποδιές όταν αυτός ξελογιάζεται από το συνεχές παιχνίδι και τις αγαπημένες του λιχουδιές… Τι ζητάει άραγε το πλάσμα αυτό από τον Παύλο; Αν συνεχίσει εκείνος να το αγνοεί θα φύγει μακριά, θα τον αφήσει επιτέλους ήσυχο;


Με αρωγό τη λογοτεχνία και τη θεατρική έκφραση η Sanofi Ελλάδας μας συστήνει τον παιδικό διαβήτη μέσα από μια καινοτόμα πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης. «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ -Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» είναι το νέο λογοτεχνικό βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά, σε εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, το οποίο μέσα από τα βιώματα και την οπτική του εντεκάχρονου ήρωα του, του Παύλου μεταφέρει με άμεσο τρόπο την καθημερινότητα που βιώνει ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1.

 

Ο Παύλος στο ημερολόγιό του καταγράφει καθημερινά όλες τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην ζωή του ο παιδικός διαβήτης, ο οποίος ήρθε για να μείνει… Θα τον βοηθήσει ο αδελφός του ο Κωστής, ο κολλητός του ο Μιχάλης ή και το ομορφότερο κορίτσι του σχολείου, η Άρτεμη, να ξεφύγει από τον αποκρουστικό Παντεσπάνιους και να ζήσει φυσιολογικά πάλι με παιχνίδια και σκανδαλιές;


Το ημερολόγιο του μικρού Παύλου μοιράστηκε ήδη σε όλα τα δημοτικά σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της χώρας. Σκοπός είναι να αγγίξει όλους τους αποδέκτες -μαθητές,  εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς- αναδεικνύοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά αυτά ένα ασφαλές και υποστηρικτικό σχολικό περιβάλλον .

 

Εκτός από την παραστατική ιστορία του Παύλου που περιγράφεται στο βιβλίο ο συγγραφέας προχώρησε στην θεατρική διασκευή του βιβλίου, για να μπορέσουν οι μαθητές να γίνουν οι ίδιοι ήρωες του έργου (Παύλος, Κωστής, Άρτεμη…Παντεσπάνιους) και πρεσβευτές του μηνύματος αποδοχής και υποστήριξης των παιδιών που ζουν με διαβήτη!

 

Επιπλέον, η πρωτοβουλία της Sanofi περιλαμβάνει ένα ενημερωτικό έντυπο για τους εκπαιδευτικούς με γενικές πληροφορίες για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (συμπτώματα,  αντιμετώπιση, τρόπος ζωής), το οποίο συντάχθηκε από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, με στόχο να τους βοηθήσει να σταθούν δίπλα σε αυτά τα παιδιά.

 

Η πρωτοβουλία ενημέρωσης πραγματοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

 

Η Sanofi έχει αναλάβει την ανάπτυξη, την επιμέλεια και το κόστος όλων των υλικών, τα οποία είναι διαθέσιμα δωρεάν και σε ηλεκτρονική μορφή στο  www.kalikardia.gr, παροτρύνοντας τους εκπαιδευτικούς να μοιραστούν το ηλεκτρονικό βιβλίο με τους μαθητές τους και να ανεβάσουν τη δική τους θεατρική παράσταση «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ».

 

Κατεβάστε το βιβλίο εδώ

Κατεβάστε τη θεατρική διασκευή εδώ

Κατεβάστε το υλικό για εκπαιδευτικούς εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.kalikardia.gr

Σχετικές ειδήσεις
«Έαρ» Βικτώρια: ένας νέος χώρος για το Θέατρο, τη Λογοτεχνία, την Ποίηση και τη Μουσική
03.01.2017 14:57
Μία καλλιτεχνική Άνοιξη ξεκινά ο νέος χώρος «Έαρ» Βικτώρια από τον φετινό Γενάρη, με δύο διαφορετικές σκηνές, όπου θα ανέβουν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αλλά και εκδηλώσεις για την λογοτεχνία και την ποίηση, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μεταφραστών.
Το act4Greece στηρίζει το ΚΘΒΕ και το Θέατρο Δάσους
16.12.2016 15:23
Ενισχύστε  την προσπάθεια του ΚΘΒΕ για συντήρηση του Θεάτρου Δάσους και λειτουργία επισκέψιμου φροντιστηρίου μέσω του προγράμματος act4Greece: μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.
Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης
12.10.2016 12:26
Τη λογοτεχνική εικόνα της Θεσσαλονίκης της Κατοχής θα επιχειρήσει να διερευνήσει η Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Η Γερμανική Κατοχή μέσα από τη Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη.
Ημέρες Περικλέους στο Δήμο Παπάγου - Χολαργού
16.06.2016 13:29
Οι «Ημέρες Περικλέους» είναι ένας νέος θεσμός, μια πρωτοβουλία του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, προς τιμήν του Περικλή, θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Ιουνίου 2016, στο Αμφιθέατρο «Μ. Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού.
Act4Greece: Ολοκληρώθηκε η εκστρατεία υποστήριξης του Θεάτρου Τέχνης
11.05.2016 12:43
Το «Μαζί» επετεύχθη. Μέσα από την καινοτόμα πρωτοβουλία crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας «act4Greece», το Ίδρυμα Ωνάση οργάνωσε και υλοποίησε μια μεγάλη εκστρατεία στήριξης του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ο κόσμος που αγαπά τον πολιτισμό και το θέατρο ανταποκρίθηκε θερμά σε αυτό το κάλεσμα και ο τελικός στόχος των €108.176, καλύφθηκε με τη συμβολή όλων σε περίπου ενάμιση μήνα.