Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

16 καθρέφτες: συναυλία - παράσταση του Νίκου Παπαδογιώργου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

16 καθρέφτες: συναυλία - παράσταση του Νίκου Παπαδογιώργου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το τραγούδι αποτελεί έναν τρόπο να κοιτάμε τον εαυτό μας. Μας προσφέρει αντικατοπτρισμούς του κόσμου μας, του έσω και του έξω. Της κοινωνίας. Της ιστορικής συγκυρίας. Είναι ένας τρόπος ανάγνωσης των πραγμάτων, πραγμάτωσης των ονείρων και, κάποιες φορές, αποκατάστασης της αλήθειας.

Ο συνθέτης Νίκος Παπαδογιώργος, με αφορμή την έκδοση της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς με τίτλο «Σταυροδρόμι», συστήνεται με μία συναυλία-παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στις 21:30. Εκεί θα παρουσιάσει 16 τραγούδια σε δικές του μελοποιήσεις και ενορχηστρώσεις, και σε στίχους συνεργατών του. Οι στιχουργοί Γιώργος Γκώνιας, Ανθή Μητροπέτρου, Σταύρος Σταυρίδης και Μαριλένα Καββαδά, και ο ποιητής Βαγγέλης Κάσσος, προσφέρουν τον λόγο τους. Ο Νίκος Παπαδογιώργος τον μετουσιώνει σε 16 τραγούδια, 16 Καθρέφτες, σαν αντανακλάσεις ζωής .

Πρόκειται για τραγούδια στα οποία παντρεύονται η Ελληνική και η ευρύτερη Μεσογειακή μελωδική παράδοση με την αρμονία της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής. Ο συνθέτης επιτυγχάνει έναν συγκερασμό, πολλές φορές φαινομενικά ετερόκλητων στοιχείων και επιρροών, σε μια πολύ προσωπική αισθητική πρόταση.

 

Με τη συμβολή τριών εξαιρετικών μουσικών, του Μιχάλη Καταχανά στη βιόλα, του Δημήτρη Παπαδόπουλου στην τρομπέτα και το φλικόρνο, και του Δημήτρη Τσεκούρα στο κοντραμπάσο, και τον ίδιο στο πιάνο , ο Νίκος Παπαδογιώργος συνθέτει ένα ονειρικό ταξίδι σε 16 σταθμούς, 16 φωτογραφικά στιγμιότυπα. 16 αντικατοπτρισμούς ζωής. Αυτοί πραγματώνονται με τη σύμπραξη του Ζαχαρία Καρούνη, της Ευτυχίας Μητρίτσα, και της Χαριτίνης Πανοπούλου στο τραγούδι. Απέναντί τους, στην άλλη μεριά του καθρέφτη, αντανακλά και ερμηνεύει τα είδωλά τους η ηθοποιός Ελένη Ζαχοπούλου.

Τη σύλληψη, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Σταύρος Σταυρίδης.

Συντελεστές

Σύλληψη, σενάριο, σκηνοθεσία: Σταύρος Σταυρίδης
Μελοποιήσεις: Νίκος Παπαδογιώργος
Στιχουργοί: Γιώργος Γκώνιας, Ανθή Μητροπέτρου, Σταύρος Σταυρίδης, Μαριλένα Καββαδά, και ο ποιητής Βαγγέλης Κάσσος
Τραγούδι: Ζαχαρίας Καρούνης, Ευτυχίας Μητρίτσα, Χαριτίνη Πανοπούλου
Θεατρική ερμηνεία: Ελένη Ζαχοπούλου, ηθοποιός
Μουσικοί: Μιχάλης Καταχανάς, βιόλα
Δημήτρης Παπαδόπουλος, τρομπέτα και φλικόρνο
Δημήτρης Τσεκούρας, κοντραμπάσο
Νίκος Παπαδογιώργος, πιάνο

Διάρκεια: 90΄

Σχετικές ειδήσεις
Nuevo guitar με τον Παναγιώτη Μάργαρη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
03.02.2017 11:39
“Nuevo guitar” είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που ετοίμασε για το κοινό, ο διεθνούς φήμης βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας και συνθέτης Παναγιώτης Μάργαρης, την οποία θα παρουσιάσει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, για 8 Σάββατα, από τις 18 Φεβρουαρίου 2017.
O Απόλλων Κουσκουμβεκάκης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.01.2017 15:42
Ένας ιδιαίτερα δημιουργικός κύκλος του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη, που ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια, με την κυκλοφορία 3 προσωπικών δισκογραφικών δουλειών – «Ο Νοέμβρης των ματιών της», «Μ’ ένα νεύμα του φιλιού», «Music for Movies” - ολοκληρώνεται με μια μεγάλη συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ.
Συναυλία για την επέτειο της Τούρκικης εισβολής στη Κύπρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19.07.2016 17:09
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:00 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συναυλία για τις επετείους του 1974, με τίτλο Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια…
Ο Μιχάλης Κουμπιός σε μια συλλεκτική μουσική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
18.05.2016 11:52
Ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός παρουσιάζει θραύσματα από το σύνολο της εργογραφίας του, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, σε μία παράσταση με τίτλο Πάρε με της Άνοιξης πνοή.
Του έρωτα όλα τα φίλτρα: αφιέρωμα στον έρωτα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
22.03.2016 11:24
Η Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος παρουσιάζουν τη μουσική παράσταση «Του Έρωτα όλα τα Φίλτρα», ένα μουσικό υπερθέαμα, αφιερωμένο στον έρωτα, με την υπογραφή του Μάνου Ελευθερίου, για μία και μοναδική παράσταση, την Τρίτη 19 Απριλίου, στην κεντρική σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.