Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Εκδήλωση με θέμα τη μπαρούτη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Εκδήλωση με θέμα τη μπαρούτη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016, ώρα 18:00 στην εκδήλωση με θέμα τη μπαρούτη, με αφετηρία μια παλαιότερη έκδοση του Ιδρύματος, το βιβλίο του δρ εθνολόγου-μουσειολόγου Στέλιου Παπαδόπουλου, «Μπαρούτη, μπαρουτόμυλοι και ο αγώνας του ’21» (Αθήνα 1997).

Οι ομιλητές της συνάντησης θα παρουσιάσουν πτυχές που αφορούν στην ιστορία της παραγωγής, εμπορίας και χρήσης της μπαρούτης στον ελλαδικό χώρο, με έμφαση στη Δημητσάνα. Επιπλέον, θα αναφερθούν στη συμβολή του αείμνηστου συγγραφέα, και πρώτου διευθυντή του Ιδρύματος, στη μελέτη και ανάδειξη του υλικού πολιτισμού στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν: Γιώτα Οικονομάκη-Παπαδοπούλου (ιστορικός τέχνης), Γιάννης Ν. Δρίνης (δρ λαογράφος, Τμηματάρχης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΔΝΠΑΑΠΚ-ΥΠΠΟΑ), Γιάννης Μπιτούνης (χημικός μηχανικός), Κώστας Παρασκευόπουλος («Πιλιτζής»). Θα ακολουθήσουν προφορικές μαρτυρίες εξειδικευμένων τεχνιτών, οι οποίοι εργάστηκαν στους τελευταίους υδροκίνητους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας βιβλιοθήκης, με όλες τις εκδόσεις ΠΙΟΠ, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης.

Σχετικές ειδήσεις
Εκδήλωση Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας
19.05.2016 14:56
Η Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμικής Ετερότητας (ΕΜΠΕ) και ο ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος της Αθήνας) οργανώνουν την Εκδήλωση: Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας από έως 22 Μαΐου 2016 με βασικό χώρο το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα».
Τα πολλαπλά είδωλα της Αλίκης του Λιούις Κάρολ: Εκδήλωση στο Μουσείο Ηρακλειδών
11.05.2016 12:44
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ σας προσκαλεί την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Ηρακλειδών στην εκδήλωση Τα πολλαπλά είδωλα της Αλίκης του Λιούις Κάρολ - Από το παραμύθι στη μαθηματική σάτιρα.
Λέξεις & Σκέψεις με θέμα την Αϋπνία στη Στέγη
08.04.2016 16:20
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσο του κύκλου Λέξεις & Σκέψεις και του Ύπνος Project, μας προσκαλεί σε μία εκδήλωση με θέμα την Αϋπνία.
 Εκδήλωση με θέμα: Η Ευρώπη στον 21ο αιώνα. Κρίση - προσφυγικό - ακροδεξιά
08.04.2016 12:22
Οι Εκδόσεις Αλεξάνδρεια σας προσκαλούν την Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 στην αίθουσα Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης στην εκδήλωση με θέμα "Η Ευρώπη στον 21ο αιώνα. Κρίση – προσφυγικό – ακροδεξιά".
Επιτυχημένη Εκδήλωση του Wharton Club of Greece στη Στέγη
31.03.2016 12:30
Οι θετικές προοπτικές για επενδύσεις αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης στην εκδήλωση με θέμα «Εξωστρέφεια …μέσω Ελληνικού Κινηματογράφου: Προσεχώς ...Ένας νέος κόσμος; » που πραγματοποιήθηκε χθες, από το Wharton Club of Greece (του Wharton School of the University of Pennsylvania) με την υποστήριξη και την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.