Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Το ντοκιμαντέρ Νόστος από το CineDoc στη Θεσσαλονίκη

Το ντοκιμαντέρ Νόστος από το CineDoc στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή το θάνατο της Ελληνίδας μητέρας της, η ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Σαντρίν Ντουμά ξεκινά ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο στα ίχνη μιας μακρυνής συγγενούς, της πρωτοπόρου ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία. Η αναζήτηση αυτή εξελίσσεται σε ένα προσωπικό ταξίδι της ίδιας στις ελληνικές της ρίζες.

 

Το Cinedoc σε συνδιοργάνωση με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 την ταινία ντοκιμαντέρ «Νόστος». Από τις ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας των αρχών του 20ου αιώνα, έως τη Θεσσαλονίκη της απελευθέρωσης και την Αθήνα της δεκαετίας του ’50, η Σαντρίν Ντουμά ακολουθεί τα βήματα της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, ενώ συγχρόνως ανακαλύπτει τους προσωπικούς δεσμούς της με την πατρίδα της μητέρας της, την Ελλάδα. 

 

Αναφερόμενη στο έναυσμα της ταινίας, η γαλλίδα σκηνοθέτιδα αναφέρει: «Η μητέρα μου μού έλεγε ιστορίες για την παιδική ηλικία της, όταν είχε γνωρίσει τη ζωγράφο και αυτές οι αφηγήσεις κίνησαν την περιέργειά μου… υπήρχε κάτι πολύ άγριο και ελεύθερο σε αυτή τη γυναίκα….

 

Τόσο η Θάλεια όσο και η μητέρα μου ήταν Ελληνίδες μακριά από την πατρίδα τους… Μετά το θάνατο της μητέρας μου, κατάλαβα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαι σίγουρη όσον αφορά στη σχέση μου με την Ελλάδα, πολλά κενά στην οικογενειακή μου ιστορία. Έτσι θέλησα να επανασυνδεθώ με την ελληνική πλευρά της ιστορίας μου και να κάνω αυτή την ταινία».

 

Την προβολή θα ακολουθήσει σύντομη εισήγηση σχετικά με το έργο της Θάλειας Φλωρά-Καραβία από την Ιστορικό Τέχνης κ. Αναστασία Πάκα.

 

Συντελεστές:

 

Δ/νση Φωτογραφίας:  Στέλιος Αποστολόπουλος 

Ήχος: Άρης Καφετζής

Παραγωγός: Jean Luc Ormières 

Μοντάζ: Barbara Bascou

Μουσική: Delphine Ciampi

Παραγωγή: Pio&Co (Γαλλία), Anemon Productions (Ελλάδα)

Sandrine Dumas / 82′ / 2015 / Γαλλία-Ελλάδα 


Μπορείτε να δείτε το trailer εδώ.


Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ First Position από το CineDoc στη Θεσσαλονίκη
23.05.2016 11:45
Το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, First Position, της Bess Kargman από το CineDoc θα προβληθεί στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.
Το ντοκιμαντέρ Good Things Await από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
02.03.2016 14:03
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 το ντοκιμαντέρ Good Things Await της Phie Ambo θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη.
Το ντοκιμαντέρ Requiem for the American Dream από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
17.02.2016 11:25
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Ρέκβιεμ για το Αμερικάνικο Όνειρο από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη.
To CineDoc ξεκινάει στη Θεσσαλονίκη με το ντοκιμαντέρ Exotica, Erotica, Etc
03.02.2016 14:59
Η πρεμιέρα του νέου θεσμού του CineDoc γίνεται την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, με την ταινία Exotica, Erotica, Etc. της Ευαγγελίας Κρανιώτη στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.