Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Jupiter, με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την MSO of Athens στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Jupiter, με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την MSO of Athens στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία , οπου θα ερμηνευθούν το περίφημο κοντσέρτο για τρομπέτα του Γιόζεφ Χάιντν (1732- 1809) και η μεγαλοπρεπής Συμφωνία του Διός ("Jupiter") του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει με την πανέμορφη ουβερτούρα «Egmont» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε.

Στο πρώτο μέρος, ο κορυφαιος τρομπετίστας της MSO of Athens, Διονύσης Αγαλιανός, θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για τρομπέτα του Χάιντν σε Μι ύφεση μείζονα. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και κορυφαία έργα του μεγάλου Αυστριακού Συνθέτη, το οποίο έγραψε για τον φίλο του και διάσημο τρομπετίστα της εποχής Άντον Βάιντινγκερ, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη του οργάνου. Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1800 στη Βιέννη, με σολίστ τον βιρτουόζο τρομπετίστα.

Στο δεύτερο μέρος, η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης πιανίστα, μαέστρου και συνθέτη, Βασίλη Τσαμπρόπουλου, θα παρουσίασει την περίφημη Συμφωνία 41 σε Ντο μείζονα του Μότσαρτ, γνωστή ως «Jupiter» ή «Συμφωνία του Διός». Πρόκειται για το τελευταίο και μεγαλύτερο σε διάρκεια συμφωνικό έργο του κορυφαίου Αυστριακού Συνθέτη, το οποίο ολοκλήρωσε, μαζί με δύο ακόμα Συμφωνίες (τις Νο 39 & 40), τον Αύγουστο του 1788, σε διάστημα μόλις λίγων ημερών και σε μία εξαιρετικά δύσκολη για εκείνον εποχή. Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και τον πρόσφατο πόνο της απώλειας της 6 μηνών κόρης του Θηρεσίας που έφυγε, λίγες εβδομάδες πριν, στις 29 Ιουνίου. Το όνομα «Jupiter» δεν οφείλεται στον Συνθέτη, αλλά προσδόθηκε στο έργο αργότερα, λόγω της «ολύμπιας» μεγαλοπρέπειας και του αυτοκρατορικού ύφους του. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1819, στο Εδιμβούργο, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στο πρόγραμμα ως υπότιτλος του έργου ο χαρακτηρισμός «Συμφωνία του Διός».

Πρόγραμμα:

Α' μέρος:

L. W. Beethoven, Egmont Overture, Op. 84
J. Haydn, Trumpet Concerto in E-flat major

Β΄μέρος:

W. A. Mozart, Symphony No 41, “Jupiter”, in C major, K 551

Σολίστ: Διονύσης Αγαλιανός
Διεύθυνση Ορχήστρας: Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
05.12.2016 16:41
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει τα Χριστούγεννα με κλασική μουσική και κλασικό κινηματογράφο! Σε συνέχεια των συναυλιών Μπαρόκ και των παραστάσεων για τον συνθέτη Claude Debussy, φέτος τα Χριστούγεννα στο Θέατρο του Ιδρύματος θα έχουν χαρακτήρα ρωσικό.
Συναυλία για την επέτειο της Τούρκικης εισβολής στη Κύπρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19.07.2016 17:09
Την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 και ώρα 21:00 η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.), η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Κ.Ε.), τα Κυπριακά Παροικιακά Σωματεία της Αττικής και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, συναυλία για τις επετείους του 1974, με τίτλο Φεύγουν μήνες, πάνε χρόνια…
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.