Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του στη Θεσσαλονίκη

Ο Σταμάτης Σπανουδάκης παρουσιάζει το νέο βιβλίο του στη Θεσσαλονίκη

Το νέο βιβλίο του «Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη» παρουσιάζει ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 15 Μαίου 2016, στο περίπτερο των εκδόσεων Εν πλω (Περίπτερο 15 – Stand 34-39).

 

Το βιβλίο περιέχει αποσπάσματα συνεντεύξεων, στίχους τραγουδιών και φωτογραφίες από το 1980 μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό σημείωμά του ο γνωστός συνθέτης επισημαίνει:

 

«Ποτέ μου δεν αισθάνθηκα στιχουργός, ποιητής , ή άνθρωπος των γραμμάτων, αλλά και των τεχνών γενικότερα. Το γιατί μού διαφεύγει. Ετοιμάζοντας το βιβλιαράκι αυτό και θέλοντας να διαλέξω κάποιους από τους στίχους που έχω γράψει στη ζωή μου, συνειδητοποίησα κάποια πράγματα.  Πρώτον, ότι έχω γράψει πάρα πολλούς στίχους για συνθέτης. Δεύτερον, ότι αρκετοί από αυτούς μου αρέσουν ακόμη. Tρίτον, ότι ορισμένοι αγαπήθηκαν πολύ και τραγουδιούνται ακόμα από τους Έλληνες.

 

Να είναι η δύναμη της μουσικής, ή του ίδιου του στίχου; Ή μήπως ο συνδυασμός των δύο με τον κατάλληλο ερμηνευτή; Άγνωστη και παντελώς αδιάφορη η απάντηση στην χωρίς νόημα αυτή ερώτηση. Γιατί κάποια πράγματα, όπως το πώς γεννιέται μια καλή μελωδία, ή ένας καλός στίχος, ή τελικά ένα επιτυχημένο τραγούδι, παραμένουν «κλειδωμένα» και για πάντα αναπάντητα. Όπως κλειδωμένα και αναπάντητα, είναι και τα όσα αφορούν τη σχέση τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργού. Μία ιστορία έρωτα, γάμου αλλά και αναπόφευκτου διαζυγίου. Συναινετικού στην καλύτερη περίπτωση.

 

Τελικά, ο αληθινός καλλιτέχνης δημιουργεί για να νικήσει τον θάνατο. Ένας τρόπος είναι η ώρα που δουλεύει. Ώρα άχρονη, που του δίνει μια ψευδαίσθηση κατακτημένης ευτυχίας. Άλλος είναι η ελπίδα ότι το έργο του θα αγαπιέται, ακόμα και όταν ο ίδιος θα έχει φύγει από τη ζωή. Ο αληθινότερος τρόπος, όμως, για μένα, είναι να αναγνωρίσει τον πραγματικό δημιουργό όλων των ανθρώπινων «έργων» και με ευλάβεια να αφεθεί στα χέρια Του. Αυτός ο Ένας τελικά είναι ο μόνος που πραγματικά νίκησε τον θάνατο».

 

Οι εκδόσεις Εν πλω-Ακρίτας-Δόμος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε συνεργασία με 10 εκδοτικούς οίκους (Ατέρμονο, Αρχονταρίκι, Βιβλική Εταιρεία,Εκδοτική Δημητριάδος,Επέκταση, Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, Λυχνία, Μανιφέστο, Μπότσης, Παναγόπουλος) συμμετέχουν στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με μεγάλη ποικιλία τίτλων ορθόδοξης πνευματικότητας, τα οποία προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές στην Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στο περίπτερό τους (Περίπτερο 15 - Stand 34-39). Παράλληλα, οργανώνονται παρουσιάσεις παλαιών και νέων τίτλων με ομιλητές σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και συγγραφείς.

 

Διαβάστε επίσης:13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου
06.02.2017 13:28
Oι Εντύποις Εκδόσεις σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Μικρές Ιστορίες για Μεγάλους, στη Θεσσαλονίκη στο Ηλιοτρόπιο café, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017.
Ο Αλέξης Σταμάτης και η Εύα Σιμάτου στο ΚΠΙΣΝ
21.12.2016 15:23
Ο Αλέξης Σταμάτης και η Εύα Σιμάτου θα συμμετάσχουν σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τα παιδιά.
Ο έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσίαση βιβλίου στην Θεσσαλονίκη
25.11.2016 12:11
Το νέο του βιβλίο «Ο έρωτας στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016, στο Ζύθος – Ντορέ.
Η Αναστασία Καλλιοντζή στο 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο
30.08.2016 09:57
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και η συγγραφέας Αναστασία Καλλιοντζή σας περιμένουν την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο περίπτερο των εκδόσεων Μεταίχμιο (αρ. 40-42-44), στο 45ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο.
Ενημέρωση για την Ευρώπη στο 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης
15.06.2016 11:57
Με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο από όπου διανέμεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό για ότι χρειάζεται να ξέρει ο Ευρωπαίος πολίτης, συμμετέχει η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο 35ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται στην παραλία του Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Ιουνίου.