Το νέο βιβλίο του «Ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη» παρουσιάζει ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης στην 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 15 Μαίου 2016, στο περίπτερο των εκδόσεων Εν πλω (Περίπτερο 15 – Stand 34-39).

Το βιβλίο περιέχει αποσπάσματα συνεντεύξεων, στίχους τραγουδιών και φωτογραφίες από το 1980 μέχρι σήμερα. Στο εισαγωγικό σημείωμά του ο γνωστός συνθέτης επισημαίνει:

«Ποτέ μου δεν αισθάνθηκα στιχουργός, ποιητής, ή άνθρωπος των γραμμάτων, αλλά και των τεχνών γενικότερα. Το γιατί μού διαφεύγει. Ετοιμάζοντας το βιβλιαράκι αυτό και θέλοντας να διαλέξω κάποιους από τους στίχους που έχω γράψει στη ζωή μου, συνειδητοποίησα κάποια πράγματα.  Πρώτον, ότι έχω γράψει πάρα πολλούς στίχους για συνθέτης. Δεύτερον, ότι αρκετοί από αυτούς μου αρέσουν ακόμη. Tρίτον, ότι ορισμένοι αγαπήθηκαν πολύ και τραγουδιούνται ακόμα από τους Έλληνες.

Να είναι η δύναμη της μουσικής, ή του ίδιου του στίχου; Ή μήπως ο συνδυασμός των δύο με τον κατάλληλο ερμηνευτή; Άγνωστη και παντελώς αδιάφορη η απάντηση στην χωρίς νόημα αυτή ερώτηση. Γιατί κάποια πράγματα, όπως το πώς γεννιέται μια καλή μελωδία, ή ένας καλός στίχος, ή τελικά ένα επιτυχημένο τραγούδι, παραμένουν «κλειδωμένα» και για πάντα αναπάντητα. Όπως κλειδωμένα και αναπάντητα, είναι και τα όσα αφορούν τη σχέση τραγουδιστή, συνθέτη και στιχουργού. Μία ιστορία έρωτα, γάμου αλλά και αναπόφευκτου διαζυγίου. Συναινετικού στην καλύτερη περίπτωση.

Τελικά, ο αληθινός καλλιτέχνης δημιουργεί για να νικήσει τον θάνατο. Ένας τρόπος είναι η ώρα που δουλεύει. Ώρα άχρονη, που του δίνει μια ψευδαίσθηση κατακτημένης ευτυχίας. Άλλος είναι η ελπίδα ότι το έργο του θα αγαπιέται, ακόμα και όταν ο ίδιος θα έχει φύγει από τη ζωή. Ο αληθινότερος τρόπος, όμως, για μένα, είναι να αναγνωρίσει τον πραγματικό δημιουργό όλων των ανθρώπινων «έργων» και με ευλάβεια να αφεθεί στα χέρια Του. Αυτός ο Ένας τελικά είναι ο μόνος που πραγματικά νίκησε τον θάνατο».

Οι εκδόσεις Εν πλω-Ακρίτας-Δόμος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σε συνεργασία με 10 εκδοτικούς οίκους (Ατέρμονο, Αρχονταρίκι, Βιβλική Εταιρεία,Εκδοτική Δημητριάδος,Επέκταση, Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου, Λυχνία, Μανιφέστο, Μπότσης, Παναγόπουλος) συμμετέχουν στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με μεγάλη ποικιλία τίτλων ορθόδοξης πνευματικότητας, τα οποία προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές στην Έκθεση Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου στο περίπτερό τους (Περίπτερο 15 – Stand 34-39). Παράλληλα, οργανώνονται παρουσιάσεις παλαιών και νέων τίτλων με ομιλητές σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους και συγγραφείς.

Διαβάστε επίσης:13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης