Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινούν μια νέα συνεργασία γύρω από τη δραματουργία. Κάθε χρόνο ένας γάλλος σκηνοθέτης / συγγραφέας είναι καλεσμένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοξενείται στο θέατρο μαζί με έναν Έλληνα θεατρικό συγγραφέα / σκηνοθέτη. Αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μια κοινή δημιουργία που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο.

Από τις 16 Μαΐου 2016 η συγγραφέας / σκηνοθέτις Clemence Weill είναι η φιλοξενούμενη καλλιτέχνις. Μαζί με τον συγγραφέα Γιάννη Μαυριτσάκη θα δημιουργήσουν μια σκηνική ανάγνωση του έργου Η Επίτευξη του Φοίνικα.

Η αθανασία δεν συμπεριλαμβάνεται στις πληροφορίες του γενετικού μας υλικού, έχουμε όμως κληρονομήσει κάτι σημαντικό από αυτήν: την ανάμνησή της, αλλά και τη δυνατότητα να την επινοούμε.

Στην 'Επίτευξη του Φοίνικα', οι μεταλλαγμένες οντότητες, σεξουαλικά ακόρεστες και ρημαγμένες, οι εξόριστοι του αποκλεισμένου σύμπαντος, οι φωνές των εγκλωβισμένων στοιχειακών με τις επικλήσεις και τον επαναστατημένο λόγο, εξαπολύουν τη φλεγόμενη ουσία τους διεκδικώντας υπόσταση.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Clemence Weill

Εδώ κείτεται το Παρελθόν. (Όλοι) οι αρχαίοι κόσμοι.

Βαδίζουμε πάνω στα ερείπια των νεκρών ουτοπιών και των βεβαιοτήτων μας.

To δάπεδο / έδαφος / σκηνή είναι καλυμμένο με τα απομεινάρια τους.

Υπολείμματα κάθε είδους διατίθενται: μακάβριες ιδεολογίες, παιδικά παραμύθια , εκκλησίες από χαρτόνι, διαμελισμένα σκιάχτρα, φανταστικά ζώα, ξεχασμένοι πόλεμοι, μυθικά βιβλία, τεράστια οικογενειακά γεύματα, έπιπλα ikea, προσωπικά αναμνηστικά από σάρκα, Χριστουγεννιάτικα δέντρα, πρώην υπουργοί, post-vintage pop τραγούδια, κενές διαφημίσεις, αφανισμένα κοινωνικά δίκτυα.

Μπερδεμένα / διαλυμένα / σαπισμένα / λιωμένα : σχηματίζουν ένα ωραίο τοπίο όπου ακόμη κάποιοι άνθρωποι περιπλανώνται. Κάθε τους βήμα βουλιάζει και τρίζει.

Αληθινά τρομακτικό.

Ευτυχώς όμως, υπάρχει και το κοινό. Μήπως μαζί επανεφεύρουμε τη ζωή; Ή την ελπίδα; Ή και την ομορφιά;  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Γιάννης Μαυριτσάκης
Σκηνοθεσία: Clemence Weill

Διαβάζουν:
Τάσος Δήμας
Αλεξία Καλτσίκη
Θάνος Παπακωνσταντίνου

Eμψύχωση αντικειμένων: Kωνσταντής Μιζάρας

Σχετικές ειδήσεις
Η τριλογία της αγάπης: Η 2η παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
21.02.2017 14:57
Η δεύτερη μεταμεσονύχτια παρέμβαση με θέμα την ΑΓΑΠΗ και δημιουργό τον Ηλία Κουνέλα θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 25 προς 26 Φεβρουαρίου, ξημερώματα της Κυριακής της Συγγνώμης.
Η επίτευξη του Φοίνικα του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
17.05.2016 13:54
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φιλοξενεί για δύο παραστάσεις στις 23 και 24 Μαΐου 2016 το έργο του Γιάννη Μαυριτσάκη, Η επίτευξη του Φοίνικα, σε σκηνοθεσία της Clemence Weill.
Τρίτο κουδούνι ή Το θέατρο αλλιώς στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
04.05.2016 10:25
Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά χτυπά η καρδιά της θεατρικής παιδείας. 7 σκηνοθέτες, 7 θεατρικά έργα, 7 σχολεία, 2 ημέρες μαθητικών παραστάσεων.
Τρίτο κουδούνι ή Το θέατρο αλλιώς: παραστάσεις του προγράμματος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
20.04.2016 14:52
Το «Τρίτο κουδούνι ή το θέατρο αλλιώς» είναι μια θεατρική-εκπαιδευτική δράση την οποία υλοποιεί το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε συνεργασία και με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Άνοιξη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
20.04.2016 10:19
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συνεχίζει το πρόγραμμα του την Άνοιξη με 8 ακόμη παραστάσεις για την επιτυχημένη Προδοσία του Πίντερ, τον Μάιο κι ακόμη το ΚΘΒΕ, το Θέατρο Τέχνης, την Επίτευξη του Φοίνικα, το αφιέρωμα στον Διονύση Χαριτόπουλο...