Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

George Gaudy: Heroes - Ένα αφιέρωμα στον David Bowie

George Gaudy: Heroes - Ένα αφιέρωμα στον David Bowie

Όταν μου είπε ο Γιώργος (Μπίλιος) την ιδέα για τo tribute στο David Bowie, η πρώτη μου, ενστικτώδης, αντίδραση ήταν να του πώ όχι. To μέγεθος της προσωπικότητας και η ιδιοφυής γραφή αλλά και η αντικειμενική δυσκολία των τραγουδιών με τρομοκράτησε - πως θα μπορούσα να τραγουδήσω πχ το Space Oddity? Πως θα γίνει το πνεύμα των διαφορετικών εποχών του Bowie να αποδοθεί, ποιά θα είναι η συγκινησιακή διάσταση αυτών των τραγουδιών; Ποιός θα πει το my death, ποιός θα αφηγηθεί την ιστορία του major Tom, του Ziggy, ποιός θα αποδώσει το ψυχρό coolness του Thin White Duke ειδικά τώρα που όλοι αυτοί ο ήρωες μόλις ξεκίνησαν για το μεγαλύτερο και τελικό συμπαντικό ταξίδι;Όλα αυτά φυσικά άλλαξαν όταν είδα το line up και όταν κάναμε την πρώτη πρόβα με τη μπάντα . Συμφωνήσαμε από νωρίς ότι το μεγαλύτερο μέρος θα είναι παιγμένο νότα προς νότα, αλλά παρόλα αυτά δε θα λείπουν και οι εκπλήξεις, και ο καθένας (και καθε μία) έχει βάλει το δικό του twist.Kαι πόσο άδικο είχα να φοβάμαι- είτε προσεγγίζοντας την εσωστρεφή - ατμοσφαιρική πλευρά του David Bowie, όπως ο Theodore, είτε την αντιδιαμετρική proto-glam εξωστρεφή όπως ο πολύς Τόλης Φασόης, είτε η κάπως τρομακτικά καλή χημεία Lou is και Ν. Γεωργιάδη - αλλά και όλων των υπόλοιπων που η έλλειψη χώρου δεν με αφήνει να αναφέρω - συνθέτουν ένα αποτέλεσμα το οποίο τιμά και σέβεται τη μνήμη του και παράλληλα μπορεί να το διασκεδάζει κιόλας, και να περάσει μια γεύση απο την πολύπλευρη και τεράστια δισκογραφία η οποία αφορά και τους σκληροπυρηνικούς αλλά και τους πιο casual οπαδούς της μουσικής του.

 

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τα χρήματα θα πήγαιναν σε κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. Όταν προσπαθούσαμε να αποφασίσουμε ποιός θα είναι αυτός, το προσφυγικό δράμα βρισκόταν στην κορύφωση του. Ο Γιώργος (Μπίλιος) είναι αυτός που το πρότεινε πρώτος και αυτός που ανέλαβε να το οργανώσει - και κατάφερε να ακουστούμε ως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπό την αιγίδα της οποίας θα γίνει και το tribute.

 

 

Heroes - Tribute to David Bowie την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στο Gazarte

Σχετικές ειδήσεις
Cayetano (Γιώργος Μπρατάνης): Γράμμα από την Ανατολή
05.01.2016 13:59
Αγναντεύεις από το μπαλκόνι σου το Hong Kong. Χαμηλώνεις τα μάτια σου για να αντικρίσεις την κίνηση στην λεωφόρο. Σαν να άφησες ένα τσούρμο παιδάκια να οδηγούν, δημιουργούν μποτιλιαρίσματα για το τίποτα.
Μιχάλης Καταχανάς: Η τζαζ στην Ελλάδα
27.11.2015 13:51
Προσπαθώντας να γράψω αυτό το μικρό άρθρο για την Τζαζ στην Ελλάδα και φέρνοντας στο μυαλό μου εικόνες και συναισθήματα από την μικρή καθημερινότητα της μουσικής αυτής, δεν μπορώ να μην μιλήσω για τους ανθρώπους της, όλους αυτούς τους δημιουργούς αυτοσχεδιαστές που μοιράζονται λίγο-πολύ τις ίδιες αγωνίες και τις ίδιες χαρές, άλλοτε με σιγουριά και άλλοτε με ανασφάλεια, αλλά με κοινό χαρακτηριστικό όλων, την αγάπη τους για αυτή την μουσική, τον αγώνα τους να κρατηθεί η φλόγα ζωντανή παρά το κρύο και τους ανέμους, για να μιλήσω και λίγο ποιητικά βρε αδελφέ.
Unsample- Bέρα Λύνν- Χρήστος Τσάμης: Ο χώρος, ο χρόνος και ένα συν
18.11.2015 09:46
Το φθινόπωρο του 2014, δύο μουσικοί άρχισαν μια αναζήτηση για μια καινούργια οπτικοαουστική φόρμα, που θα επιχειρούσε να σπάσει κάποια από τα στεγανά της σύγχρονης τέχνης. Ο Μάριος Τσάγκαρης και ο Λευτέρης Παπαδημητρίου (aka Unsample) κάλεσαν κάποιους φίλους και άρχισαν να το συζητούν. Τελικά, η Βέρα Λυνν από τον χώρο του κινηματογράφου, και ο Χρήστος Τσάμης, από τον χώρο των εικαστικών, συμπλήρωσαν την ομάδα έρευνας.
ALTRIBE: An Out of the Blues – Band, presents «SPOOKY TRAIN»
10.11.2015 09:57
Τα τρένα συμβολίζουν μια καρμική πορεία. Όσους σταθμούς κι αν έχει η πορεία – το ταξίδι είναι προδιαγεγραμμένο. Κάπως έτσι θεωρούμε και την μεταξύ μας συνάντηση. Το τελευταίο cd έχει τραγούδια που προέκυψαν από τις ζυμώσεις των τελευταίων δύο ετών. Άλλαξαν αρκετά πράγματα στον τρόπο που νιώθουμε και εκφραζόμαστε. Συνέβαλλε η περίοδος στο Βερολίνο, αλλά και οι καταστάσεις που βιώνουμε ο καθένας χωριστά και μαζί στον κόσμο αυτό. Ζυμώσεις έγιναν. Αλλαγές. Αναγεννήσεις…
Λήδα Ρουμάνη: Δεν έγινε ο κόσμος για να ’μαστε μόνοι...
04.11.2015 16:23
Το όνομα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη είναι συνώνυμο της σύγχρονης πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με ρεπερτόριο τεράστιο και τραγούδια γνωστά σε όλους - ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι συνεπείς της ακροατές – κι αυτό κάνει τον καλλιτέχνη «μεγάλο». Αν το συνδυάσεις και με την αντοχή του ρεπερτορίου στα χρόνια, τότε περνάς σε χαρακτηρισμούς τύπου «τεράστιος», «διαχρονικός» και η σίγουρα η Αρβανιτάκη είναι όλα αυτά.