Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

George Gaudy: Heroes - Ένα αφιέρωμα στον David Bowie

George Gaudy: Heroes - Ένα αφιέρωμα στον David Bowie

Όταν μου είπε ο Γιώργος (Μπίλιος) την ιδέα για τo tribute στο David Bowie, η πρώτη μου, ενστικτώδης, αντίδραση ήταν να του πώ όχι. To μέγεθος της προσωπικότητας και η ιδιοφυής γραφή αλλά και η αντικειμενική δυσκολία των τραγουδιών με τρομοκράτησε - πως θα μπορούσα να τραγουδήσω πχ το Space Oddity? Πως θα γίνει το πνεύμα των διαφορετικών εποχών του Bowie να αποδοθεί, ποιά θα είναι η συγκινησιακή διάσταση αυτών των τραγουδιών; Ποιός θα πει το my death, ποιός θα αφηγηθεί την ιστορία του major Tom, του Ziggy, ποιός θα αποδώσει το ψυχρό coolness του Thin White Duke ειδικά τώρα που όλοι αυτοί ο ήρωες μόλις ξεκίνησαν για το μεγαλύτερο και τελικό συμπαντικό ταξίδι;Όλα αυτά φυσικά άλλαξαν όταν είδα το line up και όταν κάναμε την πρώτη πρόβα με τη μπάντα . Συμφωνήσαμε από νωρίς ότι το μεγαλύτερο μέρος θα είναι παιγμένο νότα προς νότα, αλλά παρόλα αυτά δε θα λείπουν και οι εκπλήξεις, και ο καθένας (και καθε μία) έχει βάλει το δικό του twist.Kαι πόσο άδικο είχα να φοβάμαι- είτε προσεγγίζοντας την εσωστρεφή - ατμοσφαιρική πλευρά του David Bowie, όπως ο Theodore, είτε την αντιδιαμετρική proto-glam εξωστρεφή όπως ο πολύς Τόλης Φασόης, είτε η κάπως τρομακτικά καλή χημεία Lou is και Ν. Γεωργιάδη - αλλά και όλων των υπόλοιπων που η έλλειψη χώρου δεν με αφήνει να αναφέρω - συνθέτουν ένα αποτέλεσμα το οποίο τιμά και σέβεται τη μνήμη του και παράλληλα μπορεί να το διασκεδάζει κιόλας, και να περάσει μια γεύση απο την πολύπλευρη και τεράστια δισκογραφία η οποία αφορά και τους σκληροπυρηνικούς αλλά και τους πιο casual οπαδούς της μουσικής του.

 

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι τα χρήματα θα πήγαιναν σε κάποιον φιλανθρωπικό σκοπό. Όταν προσπαθούσαμε να αποφασίσουμε ποιός θα είναι αυτός, το προσφυγικό δράμα βρισκόταν στην κορύφωση του. Ο Γιώργος (Μπίλιος) είναι αυτός που το πρότεινε πρώτος και αυτός που ανέλαβε να το οργανώσει - και κατάφερε να ακουστούμε ως την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπό την αιγίδα της οποίας θα γίνει και το tribute.

 

 

Heroes - Tribute to David Bowie την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στο Gazarte

Σχετικές ειδήσεις
Lumiere: Η μουσική ενώνει (;)
22.02.2017 11:32
Οι κάτοικοι της μικρής μας χώρας έχουν, χιλιετίες τώρα, μία κλίση προς τη διχόνοια, μία ιδιαίτερη αγάπη, αν όχι πάθος, να βρίσκουν ή να εφευρίσκουν εξωτερικούς αλλά, ακόμα πιο συχνά, εσωτερικούς εχθρούς. Αυτό μάλλον οφείλεται στη συναισθηματική και ψυχολογική ανωριμότητα που χαρακτηρίζει την πλειοψηφία του πληθυσμού της, μία ανωριμότητα η οποία έχει και τα καλά της (τα “παιδιά” δεν χρειάζονται και πολλά για να ξεθυμάνουν, συνήθως μία βόλτα στον ελληνικό ήλιο αρκεί για να θυμηθούμε ότι η ζωή είναι ωραία και ότι όλα θα πάνε καλά τελικά!).
Γιώργος Κοντραφούρης: 10 χρόνια συνεργασία με την Puzzlemusik
11.11.2016 12:36
Η Puzzlemusik είναι για μένα η αποτύπωση της τιμιότητας της, πολυσυλλεκτικότητας και μουσικής δεοντολογίας του Χρήστου Αλεξόπουλου, εμπνευστή και ιδρυτή της.
Παντελής Κυραμαργιός: Το άλμπουμ “Ως την άκρη της κλωστής” σηματοδοτεί την εκπλήρωση ενός ονείρου
06.04.2016 14:42
Από μικρός αγαπούσα τους θεματικούς δίσκους, εκείνους όπου στο βιβλιαράκι υπάρχει μια ιστορία και τα τραγούδια αποτελούν στην ουσία μια μουσική αφήγηση αυτής της ιστορίας. Η δημιουργία και κυκλοφορία του άλμπουμ “Ως την άκρη της κλωστής” σηματοδοτεί την εκπλήρωση ενός ονείρου. Στη συγκεκριμένη δουλειά έγινε η προσπάθεια το κάθε τραγούδι να στέκεται νοηματικά αυτόνομο.
Ημισκούμπρια: Όταν οι σοβαροφανείς ταράζονται
05.04.2016 14:38
Μια σκοτεινή βραδιά στα early 90’s και ένα λεωφορείο που κουνάει και τρίζει σαν πειραματική industrial. Ένα μικρό Walkman με μπαταρίες στο τελείωμα τους και Public Enemy “Don’t believe the hype” στα ακουστικά «ψείρες». Όνειρα και αναζητήσεις στην μουσική που γνωρίζεις ότι την λένε Rap αλλά δεν φαίνεται να σκοτίζει τον διπλανό σου που ακούει την τελευταία συλλογή από λαϊκά τραγούδια ,ούτε τον παραδιπλανό σου που ακούει ροκ του 60.Σε κοιτούν γιατί φοράς ένα καπελάκι μέσα στην νύχτα.
Βαγγέλης Στεφανόπουλος: Πρώτα το μαθαίνεις και ύστερα το ξεχνάς
11.03.2016 16:55
Από όλα τα είδη μουσικής η τζαζ ίσως είναι το πιο ελεύθερο και αφηρημένο. Ο ερμηνευτής ή συνθέτης μπορεί να παίξει ή να γράψει ό, τι θέλει την στιγμή της έμπνευσης του χωρίς να δεσμεύεται από αυστηρούς κανόνες όπως στην κλασσική μουσική ή την ποπ (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι και η ποπ μουσική έχει κανόνες και ίσως τους πιο αυστηρούς).