Ο κινηματογράφος Δαναός παρουσιάζει από τις 14 Μαΐου 2016 την ταινία 33.333 – Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη. Ένα ντοκιμαντέρ του Μένιου Καραγιάννη, γύρω από την προσωπική και συγγραφική Οδύσσεια του μεγάλου Κρητικού στοχαστή.

Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την «Οδύσσεια», ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του.

Η πρώτη ομοιότυπη έκδοση της «Οδύσσειας» κυκλοφόρησε το 1938, σε 3.000 αντίτυπα, σφραγισμένα και αριθμημένα. Οι περιπέτειες, φυσικές και πνευματικές, και τα ταξίδια τού Οδυσσέα αφ’ ότου επέστρεψε στην Ιθάκη και έφυγε ξανά, μέχρι τον θάνατό του στον Νότιο Παγωμένο Ωκεανό σε 33.333 στίχους, με αφορμή τους οποίους ξεκινά ένα κινηματογραφικό ταξίδι αναζήτησης…

Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει από τη Σουηδία, όπου ένας μεταφραστής 102 ετών, βρίσκει τη δύναμη να μάθει ελληνικά και να μεταφράσει το τεράστιο αυτό έργο έως την Αμερική, την Κρήτη, την Αθήνα, αλλά και την Τήνο, προσπαθώντας να ρίξει φως τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα και τη σκέψη του συγγραφέα.

Η «Οδύσσεια» του Καζαντζάκη είναι η οδύσσεια των ανθρώπων σε μια πορεία χωρίς Ιθάκη, επικίνδυνη και αβέβαιη, γι’ αυτό και μεγαλειώδης. Ένας ύμνος στο μεγαλείο τού ανθρώπου. Στο εύθραυστο αυτό μεγαλείο, καθώς δεν υπάρχει σημείο στην ανθρώπινη ευτυχία, που να μην κρύβει κάποια λύπη.

Ο Καζαντζάκης, έχοντας ο ίδιος ζήσει περιόδους μεγάλων κρίσεων και φτώχειας, τονίζει την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και την ευθύνη απέναντι σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως γράφει στην Ασκητική, «Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί́, εγώ φταίω… η αλληλεγγύη με τους ανθρώπους δεν είναι τρυφερόκαρδη πολυτέλεια παρά βαθιά αυτοσυντήρηση κι ανάγκη…»

Μένιος Καραγιάννης σκηνοθέτης

Ένας σημαντικός σκηνοθέτης στον χώρο του ντοκιμαντέρ. Αποστασιοποιημένος από τα μίντια και τις δημόσιες σχέσεις, αλλά ενθουσιώδης και αεικίνητος, κατόρθωσε να παραμείνει πιστός στον δυναμισμό και τη νεωτερικότητα που κυριαρχούν στο έργο του. Ένας δημιουργός χαμηλού προφίλ, με αρκετές συμμετοχές στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, όπου τα τελευταία χρόνια προβάλλονται οι ταινίες του και οι αντιδράσεις του κοινού και των κριτικών είναι πάντα θερμές.

Η ταινία, 33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη, έκανε πρεμιέρα στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης

Σενάριο: Μένιος Καραγιάννης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Μένιος Καραγιάννης

Μοντάζ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Μουσική: Γιώργος Κατσάνος

Παραγωγός: Μένιος Καραγιάννης

Αφήγηση: Νίκος Ποριώτης

Format: DCP Έγχρωμο

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα-Σουηδία-ΗΠΑ

Διάρκεια: 90′

Έτος Παραγωγής: 2016

Μπορείτε να δείτε είτε το τρέιλερ εδώ.