Στις Τέσσερις Εποχές του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 στις 20:00, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ. Είναι η αισθησιακή παρουσία της φύσης στο έργο του Γάλλου συνθέτη καθώς και η ελαστικότητα και η σωματικότητα των ρυθμών του που επιτρέπουν στη χορογράφο να σχεδιάσει το τετράπτυχο των εποχών του έτους πάνω σε μουσική που δεν γράφτηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Μια ιδιαίτερη εκλεκτική συγγένεια του ήχου των μουσικών κομματιών με το εικαστικό στοιχείο διευκολύνει την αντιστοίχιση της κίνησης με τη μουσική.

Τα έργα ερμηνεύουν η Αναστασία Λύρα και η Αλίκη Κόντζιου – Γούσα και η διάρκεια της παράστασης είναι 40 λεπτά.

Άνοιξη

Η Άνοιξη (Pagodes / Παγόδες) είναι λαμπερή σαν το πρωινό φως του Απρίλη. Τις ανθισμένες κερασιές του ιαπωνικού τοπίου ζωντανεύουν οι άπω-ανατολικές κλίμακες της μουσικής. Ο χορός, στοχαστικός και εκστατικός ταυτόχρονα, εμπνέεται από τον «ιαπωνισμό» της μουσικής.

Μουσική: Claude-Achille Debussy, Pagodes | Χορός: Αναστασία Λύρα

Καλοκαίρι

Το Καλοκαίρι (La soirée dans Grenade / Βραδάκι στη Γρανάδα) μας ταξιδεύει στην Ανδαλουσία του ισπανικού νότου. Είναι φλογερό και αρωματικό σαν τον νυχτερινό αέρα της Αλάμπρας. Ο χορός παρόλα αυτά δεν κάνει καμιά φανερή αναφορά στο ύφος του ισπανικού χορού. Μοιάζει να εμπνέεται κυρίως από την ένταση ανάμεσα στην αφαίρεση της αραβικής γεωμετρικής τέχνης και τον αισθησιασμό των μορφών που χτίζει ο συνθέτης πάνω στην αραβική μουσική κλίμακα.

Μουσική: Claude-Achille Debussy, La soirée dans Grenade | Χορός: Αλίκη Κόντζιου – Γούσα

Φθινόπωρο

Το Φθινόπωρο (Ballade Slave / Σλαβική μπαλάντα) είναι, όσο αφορά στη μουσική, το λιγότερο «εικαστικό» ή «ιμπρεσιονιστικό» από τα μουσικά έργα του τετράπτυχου των Εποχών. Είναι ένα κομμάτι λυρικό και αισθαντικό, χωρίς φανερές αναφορές στην φύση. Ο χορός χτίζει τη γέφυρα προς το θέμα του φθινόπωρου με βάση το συναισθηματικό περιεχόμενο της μουσικής, ζωντανεύοντας μια εικόνα που συγκεράζει το αίσθημα της πληρότητας με μια γλυκιά μελαγχολία και την ολοκλήρωση με τη νοσταλγία.

Μουσική: Claude-Achille Debussy, Ballade Slave | Χορός: Αναστασία Λύρα

 

Χειμώνας

Μέσα στο χιονισμένο ερημικό τοπίο που ζωγραφίζει η μουσική, ο Χειμώνας (Des pas sur la neige / Βήματα στο χιόνι) είναι η προσωποποίηση του χορού της χιονοθύελλας. Είναι ένας μοναχικός γίγαντας που κουβαλάει στις πλάτες του τον κόσμο, σαν την πιο μελαγχολική ανάμνηση του δακρυσμένου κλόουν και σαν την τελευταία αυθεντική μορφή του βενετσιάνικου καρναβαλιού.

Μουσική: Claude-Achille Debussy, Des pas sur la neige | Χορός: Αλίκη Κόντζιου – Γούσα

GraviDanza ΙΙΙ

Ένα κινούμενο γλυπτό σε συνεχή μεταμόρφωση. Ο τίτλος του έργου υποδηλώνει το στοιχείο της γονιμότητας των μορφών του. Gravidanza είναι η ιταλική λέξη για την εγκυμοσύνη που περιέχει συμπτωματικά τη λέξη για το χορό.

Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος

Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αναστασία Λύρα

Χορογράφος και χορεύτρια. Ο αυτοσχεδιασμός, η κλασική μουσική και ο ανοιχτός δημόσιος χώρος της πόλης είναι τα βασικά ενδιαφέροντά της. Έχει ασχοληθεί με τη σόλο παράσταση όσο και με τις πολυάνθρωπες χορευτικές ομάδες και δράσεις και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αργή κίνηση. Μαθήτευσε στην Κρατική Σχολή Χορού και σπούδασε χορογραφία με τον Robert Ellis Dunn στην Νέα Υόρκη. Χορογραφεί από το 1984. Συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Sara Rudner, Slava Ganelin, Δόμνα Σαμίου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Μανωλοπούλου, Peter Kowald, Cecil Taylor, Ψαραντώνη, Ηλία Παπαδόπουλο, Ελευθερία Ντεκώ και με μεγάλο αριθμό ελλήνων καλλιτεχνών του χορού. Δημιούργησε και διεύθυνε τη Σχεδία Ομάδα Χορού από το 1996 έως το 2004. Το 2008 εγκαινίασε το Μικροσκοπικό Θέατρο.

Αλίκη Κόντζιου – Γούσα

Χορεύτρια, χορογράφος και δασκάλα χορού. Η χορευτική της προσωπικότητα καθορίστηκε από το γεγονός ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αφρική, στο σημερινό Ζιμπάμπουε, όπου ξεκίνησε τις χορευτικές της σπουδές στον κλασικό χορό. Αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή χορού Γρηγοριάδου και συνέχισε την εκπαίδευσή της με σημαντικούς δασκάλους όπως τον Steve Paxton και τη Sara Rudner. Συνεργάστηκε με μεγάλο αριθμό ομάδων χορού: Ωκυρρόη, Σχεδία, Λάθος Κίνηση, Έλιξ, Παρουσία, Εννεάμορφο, Κειφυσά, Όνειρο και πολλές άλλες. Συνεργάστηκε με τον Peter Stein στην Πενθεσίλεια (2001). Το 1992 ίδρυσε σχολή χορού που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές και ειδικεύεται στην προετοιμασία των υποψηφίων για επαγγελματικές σπουδές στον χορό. 

Photo: Το Φθινόπωρο, με την Αναστασία Λύρα