Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία: διημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Η μουσική στην εκπαιδευτική διαδικασία: διημερίδα στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 ετών από την ίδρυσή του, διοργανώνει διημερίδα με θέμα «η Μουσική στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Ο ρόλος και η επίδραση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικός. Αποτελούν παράγοντες και διαμεσολαβητές ενθάρρυνσης και ενίσχυσης καινοτόμων δράσεων και συνεργασιών απαραίτητων για τη ‘θεραπεία’ και την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στη διάρκεια των 25 ετών λειτουργίας του, συστηματικά προήγαγε δράσεις, συνεργασίες και συνέργειες με φορείς και ιδρύματα της τυπικής, της μη-τυπικής και της άτυπης μουσικής εκπαίδευσης. Μέσα από τις πολλαπλές διαστάσεις του προγράμματος σπουδών, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στη διάρκεια των μαθημάτων και των εφαρμοσμένων ερευνών, με τη συμμετοχή των φοιτητών και την καθοδήγηση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, το Τμήμα μετατρέπεται σε κόμβο παραγωγής γνώσης, ανταλλαγής εμπειριών, ανάπτυξης νέων μεθόδων, διαμόρφωσης πρωτοποριακών προσεγγίσεων, όπου όλοι οι εταίροι και οι συμμετέχοντες –φοιτητές, θεσμικοί παράγοντες, φορείς, ιδρύματα, καθηγητές, εκπαιδευτικοί, μαθητές- επωφελούνται και αναπτύσσονται.

Παράλληλα η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» υποστηρίζει τα τελευταία 20 χρόνια την έρευνα στους τομείς της Μουσικής και της Μουσικής Εκπαίδευσης με την πλούσια μοναδική συλλογή της και με τα πολλαπλά ειδικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στους χώρους της και μέσω διαδικτύου.

Η διημερίδα αποτελεί ευκαιρία παρουσίασης και ανάδειξης τέτοιων συνεργειών, δράσεων, δραστηριοτήτων και εφαρμογών με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα, οντότητες, συλλογικότητες και θεσμικούς παράγοντες.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διημερίδας θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις που αφορούν τη λειτουργία, το παρόν και το μέλλον των Μουσικών Σχολείων ως μέρος της τυπικής μουσικής εκπαίδευσης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016
Αμφιθέατρο «Αργυριάδης»
Κεντρικό Κτίριο Πανεπιστημίου Αθηνών
Έναρξη 10.00 πμ

Οι κύριες θεματικές που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Η σύνδεση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών με τυπικά και άτυπα πλαίσια διδασκαλίας μουσικής: Η ματιά των φοιτητών
Οι ανάγκες και η επαγγελματική ταυτότητα των αποφοίτων και των εκπαιδευτικών μουσικής: Η ματιά του ερευνητή
Η σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια: Η ματιά των εκπαιδευτικών/μεντόρων

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016
Πολυχώρος Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Έναρξη 12.30 μμ

Οι κύριες θεματικές που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και η συμβολή της στη μουσική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων
Τα Μουσικά Σχολεία στην Ελλάδα: Λειτουργία, Ζητήματα, Προοπτικές

Η διημερίδα θα ολοκληρωθεί με Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο «Μουσικά Σχολεία: Παρόν και Μέλλον».

Τα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Αλίμου θα παρουσιάσουν σύντομο μουσικό πρόγραμμα κατά τη λήξη της διημερίδας

Πρόσκληση - Ενημέρωση

Το Σάββατο 14 Μαΐου, στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί η 1η Οργανωτική Συνάντηση των Μελών για την ίδρυση του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (International Association of Music LIbraries) και θα είναι ανοιχτή προς το κοινό. Επιστήμονες της μουσικής πληροφόρησης, μουσικολόγοι, μουσικοί βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές και όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα ομάδα είναι ευπρόσδεκτοι και οποιαδήποτε συμμετοχή θα συντελέσει θετικά στο νέο ξεκίνημα.

Σχετικές ειδήσεις
Interfaces: Η σύγχρονη μουσική βρίσκει το κοινό της
21.02.2017 17:43
Το Interfaces είναι ένα διεθνές, διαθεματικό πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων. Με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη, το Interfaces συνενώνει εννέα διαφορετικούς εταίρους από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό στόχο να προσελκύσει νέα ακροατήρια κάθε ηλικίας και εκείνα τα δυνητικά τμήματα κοινού τα οποία, για διάφορους δημογραφικούς ή πολιτιστικούς λόγους, δεν έχουν ακόμα έρθει σε επαφή με τη μουσική της εποχής μας.
Βιωματικές Μουσικές Δράσεις: νέο εργαστήριο στη Μουσική Βιβλιοθήκη
05.01.2017 17:26
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει τον επιτυχημένο θεσμό της «Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας» στο πλαίσιο της συμβολής της στη δια βίου μάθηση.
Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.09.2016 17:15
Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας της Μουσικής Βιβλιοθήκης, που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου».
Μουσική Οδύσσεια: Διεθνές Θερινό Σχολείο Μουσικής στο Ναύπλιο
13.07.2016 14:35
Η ‘Μουσική Οδύσσεια’, ένα διεθνές θερινό σχολείο μουσικής που διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο, από 19 έως 26 Ιουλίου 2016, προσφέρει διδασκαλία παγκόσμιας κλάσης από διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς και ερμηνευτές, σε νέους μουσικούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους.
Το πρόγραμμα της Μουσικής Βιβλιοθήκης για τις ημέρες του Πάσχα
21.04.2016 16:28
Η Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τις ημέρες πριν και μετά το Πάσχα παιδικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάσεις και συναυλίες.