Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από  12 – 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 – 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη!

Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF FRIGHT NIGHTS, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.

Ο ίδιος, μας μίλησε για την τρίτη διοργάνωση που θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, μας υποσχέθηκε ένα χορταστικό πρόγραμμα, ξεχώρισε με δυσκολία την αγαπημένη του ταινία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα τόσο φιλόδοξο εγχείρημα και στις ταινίες τρόμου που “είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας”.

Στο τέλος, κλείσαμε φυσικά ραντεβού με τις “ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ” για του χρόνου, αφού πρώτα πραγματοποιηθούν τα Summer Editions του Φεστιβάλ το φετινό καλοκαίρι!

 

Συνέντυεξη: Ερριέττα Μπελέκου

Culture Now: Το Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’, το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ τρόμου στην Ευρώπη, δίνει και φέτος δυναμικά το “παρών”! Πως ξεκίνησε η ιδέα για αυτό το φεστιβάλ και ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις;

Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Καταρχήν, το HFF FRIGHT NIGHTS (ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ από φέτος) είναι το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ ταινιών τρόμου στην Ευρώπη που γίνεται σε δύο πόλεις. Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ του είδους σε πολλές χώρες, αλλά αυτό είναι το μόνο που επεκτείνεται σε παραπάνω από μία πόλη.

Η ιδέα ενός τέτοιου φεστιβάλ γεννήθηκε το 2012, παρατηρώντας έκπληκτος ότι στη χώρα μας δεν υπήρχε ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο είδος που λατρεύει ο περισσότερος κόσμος και προσωπικά εγώ.

Ξέρετε, η παραγωγή ταινιών τρόμου (αλλά και μυστηρίου, θρίλερ κλπ) είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος στην Αμερική.   Υπάρχουν δεκάδες μεγάλες ιστοσελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με τις ταινίες τρόμου, οι ψηφιακές πλατφόρμες με εκατομμύρια συνδρομητές αγοράζουν τα πάντα που έχουν σχέση με τρόμο, οι σειρές θρίλερ/τρόμου είναι κορυφαίες σε τηλεθέαση.

Η Ισπανία έχει και επίσημα τον τρόμο ως κύριο είδος στην παραγωγή της.

Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι για κάθε ταινία τρόμου που βλέπουμε στους κινηματογράφους της χώρας μας, υπάρχουν άλλες 20 που δεν θα δούμε ποτέ.  Αυτό ως οπαδό των ταινιών τρόμου, με απογοήτευε.

Οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ δίνουν την ευκαιρία στους έλληνες να απολαύσουν νέες ταινίες από όλο τον κόσμο, αλλά και να θυμηθούν μερικές από τις κλασικές της τεράστιας ιστορίας του κινηματογράφου τρόμου.

Όπως σας είπα, το 2012 γεννήθηκε η ιδέα αλλά χρειάστηκαν δύο χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.  Ως αυστηρός κριτής ο ίδιος, έπρεπε να διασφαλίσω ότι οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ δεν θα ήταν ένα πυροτέχνημα και ότι θα γινόταν όπως ακριβώς το ήθελα.   Αφού βρισκόμαστε στην 3η χρονιά πια, νομίζω ότι αυτό το καταφέραμε.

C. N.: Για τρίτη λοιπόν συνεχή χρονιά, οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ επιστρέφουν! Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Δώστε μας συνοπτική εικόνα από τις ταινίες, τα αφιερώματα και ..τα special events που θα έχουν τη χαρά να δουν οι φίλοι του Φεστιβάλ.

Κ. Χ.: Στο διαγωνιστικό τμήμα, θα δούμε 15 ολοκαίνουργιες παραγωγές από όλο τον κόσμο (φυσικά Αμερική, Ιταλία, Γαλλία, την Ασία, μέχρι κι από την Ινδία.  Εδώ να πω ότι οι ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ ήταν το πρώτο φεστιβάλ που έφερε στη χώρα μας Ινδική ταινία τρόμου πέρυσι – στην οποία πλησιάσαμε το sold out) και χτίζουμε μια παράδοση σε αυτό καθώς και φέτος θα υπάρχει μια τέτοια.)   Πρόκειται για ταινίες παραγωγής 2015-2016, που ξεκινούν την πορεία τους στα φεστιβάλ όλου του κόσμου και μάλιστα, κάποιες σε Ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Αλλά πέρα από τις νέες παραγωγές, οι έλληνες θα έχουν την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν 5 ταινίες από τα κλασικά B-movies της δεκαετίας του 50.  Τα drive-in της Αμερικής ίσως ζωντανέψουν φέτος στο ΙΝΤΕΑΛ και στο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ (και στο ΒΑΚΟΥΡΑ στη Θεσσαλονίκη).

Επίσης, φέτος το φεστιβάλ κάνει ένα αφιέρωμα στον Ισπανικό τρόμο.  Στην Ισπανία έχουν επενδύσει στις ταινίες τρόμου τα τελευταία χρόνια, και όπως είπα, έχουν τον τρόμο ως κύριο κινηματογραφικό είδος.  Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικές ταινίες από σπουδαίους σκηνοθέτες, μερικές από τις οποίες θα προβληθούν φέτος στις ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ.

Μάλιστα, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Victor Matellano, έναν από τους πιο ανερχόμενους σκηνοθέτες αυτή τη στιγμή στην Ισπανία, καθώς και την Ισπανίδα ηθοποιό Almudena Leon, πρωταγωνίστρια του Vampyres και άλλων Ισπανικών ταινιών.

Έντονο ελληνικό στοιχείο θα έχουμε στις ταινίες μικρού μήκους.  Θα προβληθούν 10 ελληνικές παραγωγές, παρουσία  των συντελεστών τους οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα απαντήσουν στα καθιερωμένα QA.  Επίσης, 15 ξένες μικρού μήκους, όλες καινούργιες παραγωγές.

Δεν θα λείψουν τα πάρτι του φεστιβάλ, καθώς και μια παρουσίαση από 4 έλληνες συγγραφείς, με θέμα  ‘Η λογοτεχνία τρόμου στην Ελλάδα, η σύνδεση με τον κινηματογράφο’, για την οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος.    Είναι απίστευτα ευχάριστο το να δίνεις βήμα σε νέους έλληνες συγγραφείς που ασχολούνται με το μυστήριο, την αγωνία, τον τρόμο.

Υπόσχομαι ένα χορταστικό πρόγραμμα και φέτος.

C. N.: Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας από την τρίτη διοργάνωση;

Να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.

Έχω μεγάλα σχέδια για το φεστιβάλ συνολικά.  Θέλω να γίνει ένα από τα σημαντικότερα στο είδος του στην Ευρώπη.   Αλλά αυτό χτίζεται σιγά σιγά, κάθε χρόνο κι από λίγο. Έτσι, για την 3η του χρονιά, θέλω απλά να έχουμε άλλη μια επιτυχημένη διοργάνωση, να φεύγει ευχαριστημένος ο κόσμος και να έχουμε ακόμα πιο γεμάτες αίθουσες.

Όσο για τις ταινίες, ξέρω ότι φέτος είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά.

C. N.: Εκτός από οργανωτής του φεστιβάλ, είστε ιδρυτής της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτης της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures. Ο “τρόμος” έχει αρκετούς φανατικούς ακόλουθους στη χώρα μας; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η παραγωγή ταινιών τρόμου;

Κ. Χ.: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας.  Θα εκπλαγείτε από την αποδοχή που έχει ο τρόμος και στην Ελλάδα …το θέμα είναι πώς αυτόν τον κόσμο θα τον φέρεις στην αίθουσα.

Στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας μας έρχονται μόνο 10 περίπου ταινίες τρόμου ολόκληρο το χρόνο, τη στιγμή που στην Αμερική προβάλλονται πάνω από 250, και στην Ευρώπη άλλες τόσες.   Έχει συνηθίσει λοιπόν το ελληνικό κοινό να ψάχνει άλλους τρόπους για να δει το αγαπημένο του είδος.  Έτσι, όταν ξαφνικά του φέρνεις ένα καλό θρίλερ, αυτός έχει απομακρυνθεί ήδη από το σινεμά.  Ένας διανομέας μου είπε κάποτε πως ‘τα θρίλερ έχουν ταβάνι 30.000 εισιτήρια, γι’ αυτό δεν τα φέρνουμε’.  Και αν τα ελαττώσουμε ακόμα περισσότερο, το ταβάνι θα κατεβεί στα 10.   Οι φίλοι του τρόμου βλέπουν πολλές ταινίες κάθε μήνα.  Γι’ αυτό υπάρχει το μεγάλο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ και για τα θεματικά sites.  Αλλά αν τους ξεχάσεις, σε ξεχνάνε και αυτοί.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη ελληνική παραγωγή.  Είναι σχεδόν αδύνατον να πάρεις κρατική χρηματοδότηση για ένα θρίλερ.  Το παρήγορο είναι ότι παράγονται πολλές ταινίες μικρού μήκους με θέμα τον τρόμο, γεγονός που δείχνει ότι ο έλληνας δημιουργός έχει διάθεση, όρεξη και το ταλέντο να δημιουργήσει ταινίες τρόμου.  Οι Ισπανοί επένδυσαν στο είδος και πλέον διαθέτουν μερικούς από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες παγκοσμίως (Del Toro, Vigalondo, de la Iglesia). Ίσως κάποτε το τολμήσουμε κι εμείς.

C. N.: Νύχτες τρόμου …σε μια εποχή “τρόμου”! Πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα εν μέσω κρίσης -κοινωνικής και οικονομικής- αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχει κάποια κρατική ή ιδιωτική οικονομική βοήθεια;

Κ. Χ.: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμένεις για 3η συνεχή χρονιά να δημιουργείς ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ τόσο μεγάλο και φιλόδοξο, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά του είδους, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια.  Ειδικά όταν το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου επάνω σε έναν άνθρωπο, σχετικά νέο στον χώρο του κινηματογράφου. Το HFF FRIGHT NIGHTS δεν έχει πάρει οικονομική χορηγία ποτέ και όλα αυτά γίνονται αποκλειστικά από το δικό μου πάθος για το σινεμά και την στήριξη μερικών (λίγων) ανθρώπων που πίστεψαν σε αυτό από τη πρώτη στιγμή.  Και φέτος υπήρξε έντονος σκεπτικισμός για το φεστιβάλ, αλλά ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου η ιδέα να μην γίνει, ή να γίνει με εκπτώσεις στο περιεχόμενό του. Προσπαθώ να αποδείξω ότι το σινεμά τρόμου είναι ένα εμπορικό σινεμά, ότι έχει πολλούς φίλους και με τη 3η χρονιά νομίζω τα καταφέρνω.

Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια αυτά τα 3 χρόνια, με εξαιρετικά μεγάλο κόστος, οικονομικό και συναισθηματικό, για την οποία είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Αλλά  νοιώθω και υποχρεωμένος να δικαιώσω τους ανθρώπους που στηρίζουν με τη δουλειά τους αυτό το εγχείρημα. Και πρώτα, την οικογένειά μου, που με στηρίζει σε ό,τι κάνω.

Ο Εφιάλτης (1961)

 

C. N.: Ποιες είναι οι δικές αγαπημένες ταινίες τρόμου (μία ελληνική και μία ξένη) και γιατί;

Κ. Χ.: Άνιση σύγκριση.   Έχω πολλές αγαπημένες ξένες και ελάχιστες ελληνικές …αλλά δε φταίω εγώ.

Ο Εφιάλτης (1961) του Ερρίκου Ανδρέου είναι το μόνο ελληνικό θρίλερ που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στις ξένες παραγωγές τρόμου.  Εξαιρετικά τολμηρό για την εποχή του, με έντονα Χιτσκοκικά στοιχεία, καταπληκτική φωτογραφία, έντονη μουσική από τον Μίμη Πλέσσα …και έναν ψυχασθενή που σκοτώνει με ψαλίδι!  Καθόλου τυχαίο που θεωρήθηκε το ελληνικό Ψυχώ!

Για τις ξένες, μπορώ να σας πω ένα αγαπημένο συναίσθημα από κάθε δεκαετία… Την πρώτη γνωριμία με τα τέρατα της Universal το 30, την αθωότητα μιας ολόκληρης γενιάς με τα b-movies του 50, τη γέννηση των serial killer και των franchise με τις ταινίες του 70, τα νεανικά μου χρόνια με τα αγαπημένα 80’s…  Αν επιμένετε για μία ταινία, θα έλεγα το Frankenstein του 1931.

Frankenstein (1931)

C. N.: Κλείνοντας, ας επιστρέψουμε στο Φεστιβάλ. Μόλις η φετινή αυλαία κλείσει…θα δώσουμε ραντεβού και για του χρόνου;

Κ. Χ.: Μα φυσικά …αφού πρώτα γίνουν τα Summer Editions του  φεστιβάλ ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ στα θερινά αυτό το καλοκαίρι.

www.filmboy.gr

www.horrorant.com

*Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα το βρείτε εδώ 

Το 3ο Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ θα πραγματοποιηθεί από  12 – 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 – 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη!