Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Τρίπτυχο σύγχρονης δραματικής γραφής

Τρίπτυχο σύγχρονης δραματικής γραφής
Τρία δείγματα της σύγχρονης δραματικής γραφής και τρεις μείζονες ευρωπαίους δραματουργούς, τρία έργα που μιλούν για την εποχή μας με τη γλώσσα της εποχής μας, παρουσιάζει σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης θέατρο Αμαλία της Θεσσαλονίκης.

Kάθε Τετάρτη στις 9 μ.μ., θα παίζεται το έργο του γάλλου συγγραφέα Ζοέλ Πομμερά Οι έμποροι, σε μετάφραση και  σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη. Ο συγγραφέας έχει γράψει ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο, που  μιλάει για την εργασία και την ανεργία ως κοινωνικό και υπαρξιακό πρόβλημα, για τη μοναξιά και τη φιλία, για τις μεταφυσικές διαφυγές από την καθημερινή πραγματικότητα.
     
Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9 μ.μ., θα παίζεται το έργο του Μάρτιν Κριμπ Στην εξοχή, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Ένα βράδυ ο Ρίτσαρντ, γιατρός στο επάγγελμα, φέρνει στο σπίτι τη Ρεβέκα, την οποία –όπως ισχυρίζεται- βρήκε σε κωματώδη κατάσταση στην άκρη του δρόμου... Σ’ αυτό το ψυχολογικό θρίλερ η αλήθεια, όπως λέει ο Κριμπ, συχνά αναδύεται μέσα από το ψέμα και στο έργο λέγονται πολλά ψέματα, προφανώς γιατί η αλήθεια ορισμένες φορές είναι επώδυνη.

Κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ., θα παίζεται ένα ακόμη έργο που ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης: το Μέρες ολόκληρες, νύχτες ολόκληρες του σύγχρονου γάλλου συγγραφέα Ξαβιέ Ντυρενζέ, σε σκηνοθεσία της Βίκυς Γεωργιάδου. Θέμα του Ντυρενζέ εδώ, όπως και στα περισσότερα έργα του, είναι οι ερωτικές σχέσεις μέσα στην καθημερινότητα, η αναζήτηση και η απώλεια, η συνάντηση και ο χωρισμός, η ελπίδα και η απογοήτευση, οι ανικανοποίητες επιθυμίες.

Παράλληλα, κάθε Κυριακή στις 11.30 το πρωί, θα παίζονται τα Σαράντα κλειδιά, παράσταση για θεατές κάθε ηλικίας, βασισμένη σ’ ένα λαϊκό παραμύθι της Σκύρου.

Σχετικές ειδήσεις
No man's land, της Alexandra Badea στο Από Μηχανής Θέατρο
31.10.2016 15:40
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση στη χώρα μας της βραβευμένης στη Γαλλία Ρουμάνας συγγραφέα Alexandra Badea, η οποία θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες φωνές της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας και έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο Θεταρικής Γραφής (Grand Prix de la Littérature Dramatique, 2013).
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.
Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, του Πιραντέλλο από τους τελειόφοιτους της σχολής «δήλος»
08.07.2016 11:56
Με τα «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», του Λουίτζι Πιραντέλλο, συνεχίζουν οι τελειόφοιτοι της δραματικής σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη στο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος, από Τρίτη 12 έως Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016.
Τελευταία Στοιχήματα!: από τους τελειόφοιτους της δραματικής σχολής «δήλος»
04.07.2016 16:32
Με το έργο «Τελευταία Στοιχήματα!» ξεκινά την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων των τελειοφοίτων της δραματικής σχολής «δήλος»-Δήμητρα Χατούπη στο χώρο θεατρικών εκδηλώσεων «δήλος».
Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας: παράσταση από το ΚΘΒΕ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
18.05.2016 15:39
Η εποχή της ρωσικής πρωτοπορίας αποτυπώνεται μέσα από επιλεγμένα κείμενα και ποίηση ενός αιρετικού συγγραφέα της ίδιας περιόδου, του Δανιήλ Χαρμς (Δανιήλ Ιβάνοβιτς Γιουβατσόφ), στο θεατρικό αναλόγιο με τον τίτλο «Η πρώτη βόμβα που θα πέσει θα βρει το σπίτι μας» που θα παρουσιαστεί από ηθοποιούς του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και θα φιλοξενηθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, στις 20:00. Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Διάρκεια: ~ 1 ώρα.