Μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει

την ψυχή και να της διδάξει την αρετή […]

Η μουσική είναι ένας ηθικός κανόνας.

Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στην σκέψη

απογειώνει την φαντασία,

χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα…

-ΠΛΑΤΩΝ

Διαβαίνοντας κανείς τον ατέρμονα δρόμο της μουσικής, κατανοεί αμέσως και αισθάνεται τις διαδρομές της έκφρασης και της επικοινωνίας. Έτσι μπορεί να λυπηθεί, να χαρεί, να συγκινηθεί, να ονειρευτεί, ν’ απογειωθεί σε τόπους φανταστικούς..

Οι νότες είναι οι λέξεις που συνδυάζονται στο πεντάγραμμο για να δημιουργήσουν φράσεις και, να γεννήσουν ήχους μέσα από τα μουσικά όργανα. Η μουσική αντλεί διαμέσου της έμπνευσης τους ήχους της θάλασσας, το θρόισμα των φύλλων, το τιτίβισμα των πουλιών, τις στάλες της βροχής, για να μας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους, σε άλλες εποχές, σε μία φανταστική αλλά και, αληθινή διάθεση.

Στη μουσική μου πορεία, «συναντήθηκα» με όλους τους μεγάλους δασκάλους της μουσικής. Τρέχοντας με τα δάχτυλά μου στα πλήκτρα του πιάνου, συνομίλησα με όλους αυτούς τους εμπνευσμένους δημιουργούς, από τους Bach, Mozart και Beethoven, μέχρι τους Chopin, Ravel, Prokofiev.

Οι «συναντήσεις» μου όμως με τους δημιουργούς συνεχίστηκαν και με τους νεότερους. Οι «Μουσικοί συσχετισμοί» απορρέουν μέσα απ’ αυτές τις συναντήσεις.

Είναι ένα ρεσιτάλ προσωπικών μου επιλογών, από διαφορετικούς συνθέτες  εποχές και στυλ. Είναι ένας διαχρονικός διάλογος ανάμεσα στους κλασικούς και νεότερους αξιόλογους δημιουργούς. Morricone και Rachmaninoff, Chaplin και Αlbeniz, Chopin και Καραίνδρου, Liszt και Αττίκ

Δεν ήταν εύκολο αλλά σήμερα μετά από επίμονη προσπάθεια, νομίζω ότι το αποτέλεσμα δικαιώνει την προσπάθειά μου. Η αγάπη μου τόσο για την κλασική μουσική όσο και για τα υπέροχα κινηματογραφικά θέματα, αλλά και τα τάνγκο του Piazzolla μέχρι τα τραγούδια των Piaf, Gardel, Αττίκ, με οδήγησαν να «χτίσω» ένα μουσικό διήγημα, δεμένο σε εφτά ενότητες. Αφήνοντας την ενέργεια τα συναισθήματα, τις αντιθέσεις και την φαντασία να με ταξιδεύουν σ’ αυτό το υπέροχο και ατελείωτο κόσμο της μουσικής.

Θέλοντας να αγκαλιάσω τους φίλους μου με την έμπνευσή μου και να τους μεταφέρω την ομορφιά, την γαλήνη, την συγκίνηση που νοιώθω ερμηνεύοντας το συνταίριασμα των επιλογών μου, τους προσκαλώ να συνταξιδέψουν μαζί μου εκεί που η μουσική από μόνη της μας οδηγεί, αφήνοντας την ψυχή μας να ονειρευτεί και να πετάξει…

Info: Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος πιάνου του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών με Α’ βραβείο & χρυσό μετάλλιο (τάξη Ρ. Σχοινά) και αριστούχος απόφοιτος (master of music) της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Detmold στην Γερμανία (Τάξη J.E. Bavouzet). Εδώ και είκοσι  χρόνια πραγματοποιεί ρεσιτάλ πιάνου συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και συναυλίες με λυρικούς τραγουδιστές σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και σε πόλεις της Γερμανίας και στην Πολωνία. Τα τελευταία του προσωπικά ρεσιτάλ απέσπασαν πολύ θερμές κριτικές. Δίδαξε πιάνο στην σχολή καλών τεχνών του Gütersloh στην Γερμανία και στο  Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Σήμερα διδάσκει πιάνο στο ωδείο & καλλιτεχνικό κέντρο «Μουσικοί ορίζοντες».

Το ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση «Μουσικοί συσχετισμοί» θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14 Μαΐου