Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Carpe Diem: έκθεση του Χριστόφορου Δουλγέρη στο Santorini Arts Factory

Carpe Diem: έκθεση του Χριστόφορου Δουλγέρη στο Santorini Arts Factory

Το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SANTORINI ARTS FACTORY) παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση «CARPEDIEM» του Χριστόφορου Δουλγέρη από το Σάββατο 7 Μαΐου.

Ο καλλιτέχνης, ειδικά για το SAF, θα παρουσιάσει τη φωτογραφική δουλειά που έχει συλλέξει έναν ολόκληρο χρόνο φωτογραφίζοντας τα απομεινάρια αλλά και τα εναπομείναντα σημάδια από τη βιομηχανία τομάτας στη Σαντορίνη, καταγράφοντας εικόνες από τα εννέα εργοστάσια τομάτας που δραστηριοποιούνταν στο νησί. Οι φωτογραφίες καταγράφουν εικόνες από το παρελθόν και το παρόν των εργοστασίων τομάτας του νησιού με ένα θεατρικό και ποιητικό τρόπο.  Χνάρια και σημάδια του παρελθόντος της βιομηχανίας της τομάτας έρχονται να μας επαναφέρουν σε ένα εικαστικό διάλογο με την πραγματικότητα φωτίζοντας αθέατες πλευρές της πραγματικότητας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τυπώματα μεγάλων διαστάσεων όπως και μια υπερμεγέθης εγκατάσταση που σκοπό έχει να μεταφέρει στους θεατές μια τμηματική εικόνα αναπαράστασης ενός εργοστασίου τομάτας, σε πραγματικές διαστάσεις.

Λίγα λόγια από τον Χριστόφορο Δουλγέρη

Σε αυτές τις φωτογραφίες μου φωτογραφίζω μηχανές οι οποίες βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Αντικαθιστούν κατά κάποιο τρόπο τον πρακτικό τους ρόλο με αυτό της αυτοπροβολής. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά ως πρωταγωνιστές στο βάθρο ενώ κουβαλούν και μεταφέρουν μαζί τους σημαντικές πληροφορίες και ψήγματα της ιστορικής μνήμης. Οι μηχανές ανεξάρτητες πια από την αλυσίδα παραγωγής τους εμφανίζονται σε ένα ρόλο αυτόνομο και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον φωτογράφο, ανάμεσα σε φθαρτά υλικά και τον ίδιο τον χώρο που τα φιλοξενεί. Ο φωτογράφος ταυτόχρονα και πέρα από την καταγραφή της πραγματικότητας, χρησιμοποίει νέα εικονοπλαστικά στοιχεία για να προκαλέσει μια ανακατασκευή. Με εργαλεία του τον ειδικό φωτισμό και την ιδιαίτερη σκηνογραφία, σκηνοθετεί έναν νέο ρόλο για κάθε μηχανή.


Πραγματεύεται την έννοια του χρόνου καθώς "επαναφέρει" στη "ζωή" τις μηχανές εκταμιεύοντας λίγο ακόμη τη διάρκεια επαναλειτουργίας. Οι μηχανές, μέσα από τη φωτογραφική αποτύπωση, προσομοιάζουν, κατά κάποια έννοια, με τα ανθρώπινα στοιχεία του σώματος. Πρόκειται για Πορτραίτα που προεκτείνουν το φωτογραφικό μέσο πέρα από τα όρια του και ανασχηματίζονται σε γλυπτικές αναπαραστάσεις. Οι όγκοι και τα μηχανικά μέρη αναμορφώνονται και εξυψώνονται σε μνημεία. Τα μνημεία αυτά από τη μια πλευρά συνδέονται με την ανθρώπινη ζωή και εμπειρία του παρελθόντος ενώ από την άλλη τονίζουν με έναν τρόπο την ικανότητα του ανθρώπου να δημιουργεί! Στην πάλη της τέχνης για δημιουργία ο ρόλος των ανθρώπων είναι αναμφίβολα σημαντικός και καθοριστικός, όπως και των μηχανών οι οποίες μεταλλάσσονται, εξελίσσονται και τέλος, σύμφωνα με τις τεχνολογικές απαιτήσεις, παύουν να υπάρχουν. Αποτελούν, όπως και οι άνθρωποι, το παρελθόν της ιστορίας και της κοινωνικής πραγματικότητας. Κοινωνικός σχολιασμός, ανάγκη για αυτοεκτίμηση ή ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση του πνεύματος στη ζωή μας! Όπως και να έχει σε αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας μοναδικός αφηγητής της είναι η ίδια η φωτογραφία!

Σχετικές ειδήσεις
Architecture of Reality: Μία έκθεση τέχνης με αφορμή το έργο του Le Corbusier
24.03.2016 13:47
Το πρόγραμμα Visual Arts της σχολής Frances Rich of Fine and Performing Arts του Deree - Αμερικανικού κολλεγίου Ελλάδος, παρουσιάζει την έκθεση Architecture of Reality, στην οποία συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι του τμήματος.
Έκθεση του Γιώργου Σταθόπουλου στην Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall
08.03.2016 17:07
Έργα του των τελευταίων χρόνων, που υμνούν τη ζωή, παρουσιάζει ο Γιώργος Σταθόπουλος στη νέα του ατομική έκθεση, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Golden Hall, το Σάββατο 19 Μαρτίου και ώρα 13.00.
Φωτογραφικά Ζεύγη 2016: Η 6η έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
09.02.2016 15:08
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» παρουσιάζουν την έκτη έκθεση από τη σειρά που τιτλοφορείται «Φωτογραφικά ζεύγη».
Η έκθεση Photometria Awards 2015 “Faith” στην Αθήνα
14.01.2016 13:07
Ο Χώρος Τέχνης Μελάνυθρος και το Photometria - International Photography Festival, παρουσιάζουν την φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Photometria Awards 2015, Faith», η οποία αποτελείται από τις 25 καλύτερες φωτογραφίες με θέμα την «Πίστη» που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή του Photometria Festival 2015.
Αστυγραφία: Έκθεση της φωτογραφικής κοινότητας Photomind στο Booze
24.12.2015 14:14
Η φωτογραφική κοινότητα Ρhotomind, επιχειρώντας μια φωτογραφική προσέγγιση στην αισθητική λειτουργία του αστικού χώρου, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Αστυγραφία έως 10 Ιανουαρίου 2016 στο BOOZE COOPERATIVA.