Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance στο Vis Motrix Performance Studio

Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance στο Vis Motrix Performance Studio

Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου στον Πολυχώρο WE οι “ Τραχίνιες ” και οι Svoradov Theatre επιστρέφουν για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στο Vis Motrix Performance Studio.

Οι Τετάρτες και οι Πέμπτες 4, 5 & 11, 12 Μαΐου 2016 είναι αφιερωμένες στην Δηιάνειρα και στη δεκαετία του 1990.

Οι “Τραχίνιες” είναι ίσως το σπανιότερα παιγμένο έργο του Σοφοκλή αλλά και συνολικά της αρχαίας κλασικής δραματουργίας λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει. Η Δηιάνειρα, γυναίκα του μυθικού Ηρακλή, φιλοξενούμενη σ' ένα φιλικό σπίτι όπου την άφησε ο Ηρακλής για να εκτελέσει τους άθλους του, περιμένει τον μυθικό της άντρα. Πριν όμως επιστρέψει, της επιφυλάσσει μια έκπληξη: την εμφάνιση της νεαρής Ιόλης, με την οποία είναι ερωτευμένος.

Ο έρωτας και το πάθος, αιώνια θέματα, κυριαρχούν στην τραγωδία αυτή.

Από την άλλη, η αρχαία ελληνική τραγωδία είναι κοινωνικά ουσιώδης: η κοινωνία εμφανίζεται μέσα στην τραγωδία με τόσο πιο αυθεντικό τρόπο όσο λιγότερα προμελετημένα γίνεται θέμα της.

Η σταδιακά και σταθερά οδηγούμενη παρακμή της σχέσης Δηιάνειρας – Ηρακλή   αντιπαραβάλλεται με την “χρυσή” ελληνική δεκαετία του 1990, τα ματαιωμένα όνειρά της με τα ματαιωμένα όνειρα των Ελλήνων, ένας μύθος και μια δεκαετία που ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προσδοκιών και κατέληξαν σε αυτό που ζούμε σήμερα.

Το έργο παρουσιάζεται σε πρωτότυπη μετάφραση ειδικά για την παράσταση .

Svoradov Theatre: Η ομάδα Svoradov Theatre δραστηριοποιείται από το 2014 στον χώρο των παραστατικών τεχνών, ενώ ασχολείται και με την ποίηση, τη μουσική και τα εικαστικά , σε θεωρητικό αλλά κι εφαρμοσμένο επίπεδο, με συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως: Αισχύλεια , A for Art festival, φεστιβάλ "Βγάλτε τις μάσκες", φεστιβάλ ΑΝΑΚΑΤΑ, Bob festival κ.ά. Η παράσταση "Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90's performance" αποτελεί μετεξέλιξη του project "Τραχίνιες unplugged" που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο BIOS, στα πλαίσια του διαγωνισμού Scratch Night του Bob festival το 2015. Προηγούμενες παραστάσεις της ομάδας: ΑΝΑΣΑ/ΜΠΕΚΕΤ (BlackBox), Τη Μοναξιά και τους Ανθρώπους να Φοβάσαι (Coo Basement), Θρυμματισμένη Ανάμνηση (ανά την Ελλάδα) κ.ά.

Συντελεστές

Μετάφραση και Performance: Ιωάννα Λιούτσια
Σύλληψη-Σκηνοθεσία, VJ: Τριαντάφυλλος Μποσταντζής
Ενδυματολογική επιμέλεια: Svoradov Theatre
Επιμέλεια βίντεο: Μιχάλης Γιαγκουνίδης
Φωτογραφίες: Ιωάννης Γρηγοριάδης
Μακιγιάζ: Στέλλα Ταμπού
Μουσική: 90's mix

Διάρκεια: 60΄

Σχετικές ειδήσεις
Επιστροφή στο Σπίτι του Matei Visniec στο Vis Motrix Performance Studio
13.09.2016 12:26
Η παράσταση "Επιστροφή στο Σπίτι" του Ματέι Βίσνιεκ ανεβαίνει στις 7 Οκτωβρίου 2016 στο Vis Motrix στη Θεσσαλονίκη σε σκηνοθεσία Πασχάλη Αραμπατζή.
Hayali - Sans toi, je tombe: performance στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
30.06.2016 11:52
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 την performance Hayali - Sans toi, je tombe (Χωρίς εσένα, πέφτω…) των Mélissa Guex και Emre Yildizlar.
Aγαπητή Λουίζ, πώς έθαβαν οι έλληνες τα αγάλματά τους; δύο performance από την Ghostwriter
10.06.2016 16:51
Η Ghostwriter παρουσιάζει δύο performance σε διάλογο, με τη Δέσποινα Σεβαστή και τον Sebastian De Line.
Η εντυπωσιακή performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
06.04.2016 13:18
Τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Απριλίου, στις 21:00, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη η performance του διακεκριμένου δημιουργού, Φίλιππου Τσιτσόπουλου, με τίτλο «Ένα μακρύ αντίο, λοιπόν, σε ολόκληρο το μεγαλείο μου» («A long farewell to all my greatness»).
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance των Svoradov Theatre στον πολυχώρο WE
03.03.2016 13:52
Ο Πολυχώρος Πολιτισμού & Αθλητισμού WE υποδέχεται από τις 9 Μαρτίου 2016 τους Svoradov Theatre με την παράσταση Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90’s performance.