Η Carousel Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από την Πέμπτη 5 Μαΐου 2016 την ταινία SMAC του Ηλία Δημητρίου.

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η Ελένη (Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη), μια δυναμική, χειραφετημένη, επιτυχημένη διευθύντρια τράπεζας, μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. Οι κλονισμένες της βεβαιότητες και η αναπάντεχη συναναστροφή της με τον «άστεγο της γειτονιάς»  Ανδρέα (Γιάννης Κοκιασμένος), θα την οδηγήσουν σε διαδρομές που δεν είχε φανταστεί ότι υπήρχαν, στην συνειδητοποίηση μιας αποκαλυπτικής  πραγματικότητας που αγνοούσε και στη λυτρωτική αποδοχή του εαυτού της.

Έγχρωμο – Scope (1:2,35) – Ελληνικά – 110 λεπτά – Ελλάδα 2015

DCP 2K

ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ: 

ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ («Μικρά Αγγλία»),  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΚΙΑΣΜΕΝΟΣ («Στρέλλα»), 

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ,  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΟΥΑΓΚΕ, 

ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ,  ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ, ΜΑΡΙΛΙΖ ΡΙΤΣΑΡΔΗ,

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΧΟΥΡΣΟΥΓΛΟΥ

ΣΕΝΑΡΙΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΜΟΝΤΑΖ: ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

ΣΚΗΝΙΚΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ: ΝΤΙΝΟΣ ΚΙΤΤΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΥΤΑ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: ΑΡΗΣ ΛΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΙΞΗ ΗΧΟΥ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΠΙΩΤΗΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΚΚ, ΟΤΕ ΤV, AMMOS FILMS, AUTHORWAVE,

PROSENGHISI F&V, FALIRO HOUSE

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΙΡΙΣ» ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη)

3 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Καλύτερης ταινίας – Σκηνοθεσίας -Σεναρίου

Διαγωνιστικό τμήμα Φεστιβάλ Σόφιας 2016

Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Δουβλίνου 2016

Διαγωνιστικό τμήμα Φεστιβάλ Outview 2016

Επίσημη πρεμιέρα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016

Το «SMAC» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ηλία Δημητρίου, μετά το επιτυχημένο «Fish and Chips» (2013).  Ο Δημητρίου, ακολουθώντας ένα απέριττο, ρεαλιστικό κινηματογραφικό στυλ, προσεγγίζει ευθέως τα πρόσωπα, τα σώματα και τα πάθη των ηρώων του, ανθρώπων σε κρίση, σε μια Αθήνα της κρίσης.  Συμπάσχει, αλλά η αυστηρή του φόρμα παρακολουθεί με σκληρότητα αλλά χωρίς κυνισμό το προσεκτικό χτίσιμο των χαρακτήρων, αποφεύγοντας την εξιδανίκευση, κρατώντας τη μίνιμουμ απόσταση και το χαρακτηριστικό μαύρο χιούμορ που διέκρινε τον σκηνοθέτη ήδη  από τις (εξαιρετικά επιτυχημένες) ταινίες του μικρού μήκους. Έτσι, το «SMAC» δεν υποχωρεί σε καμιά στιγμή του προς το μελόδραμα ή την κοινωνική καταγγελία, αντιμετωπίζοντας (κάτι σπάνιο για την ελληνική φιλμουργία), καταστάσεις ειδικής ευαισθησίας (οι άστεγοι, οι μετανάστες, οι ασθενείς), στα πραγματικά τους πλαίσια, σε αποκλειστικά ανθρώπινα μέτρα, χωρίς πολιτικώς ορθούς ιδεασμούς και δραματουργικές σχηματοποιήσεις.

Σ’ αυτό το εντελώς ανθρωποκεντρικό σινεμά, συγγενές με αυτό του Μάικ Λι, είναι τα πρόσωπα, τα βλέμματα και τα σώματα των ηθοποιών που κουβαλούν την αφήγηση κι εδώ, η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και ο Γιάννης Κοκκιασμένος, πετυχαίνουν δυο υποδειγματικές (και βασανιστικά επεξεργασμένες) ερμηνείες, απολύτως ξεχωριστές κι απρόσμενες στη γόνιμη κινηματογραφική τους πορεία. Το «SMAC», είναι ένα κινηματογραφικό ταξίδι που περνά, χωρίς να τους προσπερνά, μέσα από παράλληλους, θεωρητικά οικείους μα τελικά τόσο άγνωστους «κόσμους» της σύγχρονης Αθήνας (οι «αόρατοι» μετανάστες των υπογείων και η κουλτούρα τους, οι «απρόσωποι» άστεγοι, οι καθημερινοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας με διαφορετικές σεξουαλικές επιλογές), για να καταλήξει σε ένα λυτρωτικό φινάλε ανθολογίας, αυτογνωσίας, ασυμβίβαστης αποδοχής και συνειδητοποίησης.   

SMAC, είναι το όνομα μιας πρωτεΐνης που ρυθμίζει τον φυσιολογικό θάνατο των κυττάρων. Χωρίς αυτήν, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται αέναα, οδηγώντας έτσι στον θάνατο τον οργανισμό που τα φέρει. Αυτή η βιολογική αντίφαση που κυριαρχεί στον μικρόκοσμο μα και στην ίδια την  κοινωνία, απεικονίζεται σχεδόν στην κυριολεξία της στο φιλμ του Δημητρίου, που προσφέρει πειστικά, μια πρόταση αποδοχής και υπέρβασής της αλλά και μια απολύτως καλλιτεχνική και απολαυστική μεταφορά της, σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, παρουσιάζοντας ένα έργο που μας αφορά.

ΗΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης. Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής «Ammos Films». ‘Έχει βραβευτεί για τις ταινίες του μικρού μήκους, την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους και τα ντοκιμαντέρ του.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

1996 Privé (μμ)

1998 Tricolore (μμ)

2000 Merry Kitschmas (μμ)

2004 Πύλα, αυτοί που πάντα έμεναν μαζί (ντοκ)

2006 Πρόβα παλτού (μμ)

2011 Fish ’n’ Chips

2015 Smac 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.