Μουσικός από τη Ζάκυνθο που ζει εκτός Ελλάδας τα τελευταία 10 χρόνια και ταξιδεύει ανά τον κόσμο με τα διάφορα μουσικά σχήματα στα οποία συμμετέχει, έχοντας ως συντροφιά το κοντραμπάσο του. Έχει εμφανιστεί στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, στο Kennedy Centre στην Ουάσινγκτον και σε μεγάλα φεστιβάλ σε Αμερική, Μεξικό, Κίνα, Γερμανία, Ολλανδία και αλλού. Είχε την τύχη να παίξει δίπλα σε μερικούς από τους πιο φημισμένους jazz μουσικούς της πόλης, όπως τον σαξοφωνίστα Greg Osby, τον πιανίστα Jean-Michel Pilc, και τους ντράμερ Antonio Sanchez και Ari Hoenig, ενώ το περιοδικό JazzTimes τον έχει χαρακτηρίσει ως “έξοχο μπασίστα και συνθέτη”. Ο λόγος φυσικά για τον… Πέτρο Κλαμπανη!

Προερχόμενος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο χαρισματικός μουσικός πρόκειται να εμφανιστεί μαζί με το προσωπικό του 6μελές γκρουπ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE, στις 6 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα.

Λίγο πριν τις συναυλίες του επί ελληνικού εδάφους, βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του με σπουδαίους μουσικούς, τα επόμενα καλλιτεχνικά του σχέδια, το “αισιόδοξο” και “χρωματιστό” άλμπουμ του που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2017, καθώς και για το μεγάλο του όνειρο να δημιουργήσει μια ταινία γύρω από τη μουσική της Ελλάδας.


Η εμπειρία από τη συνεργασία με τους φημισμένους jazz μουσικούς: Greg Osby, Jean-Michel Pilc, και τους ντράμερ Antonio Sanchez και Ari Hoenig

Είναι σαν να συνομιλείς με κάποιον εξαιρετικό ακροατή, ο οποίος ταυτόχρονα ξέρει πως να προωθεί το διάλογο και να σε κάνει να νιώθεις άνετα να εκφραστείς κι εσύ. Αυτή είναι η κύρια αίσθηση που έχω παίζοντας με αυτούς τους μουσικούς και αυτό είναι το ζητούμενο για μένα, όταν επιλέγω τους συνεργάτες μου. Ένας συνδυασμός βαθιάς  γνώσης και ευαισθησίας. 

Η Τζαζ στην Αμερική σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα

Στην Αμερική γεννήθηκε αυτό το είδος της τέχνης. Νιώθω πως η πολυπολιτισμικότητα που είναι αξιωματική συνθήκη της Αμερικής, επηρέασε βαθιά τη τζαζ. Από την άλλη, ο αυτοσχεδιασμός είναι κάτι το οποίο συναντά κανείς σε πολλά είδη ελληνικής μουσικής. Αυτό είναι και το σημείο σύγκλισης κάποιων ελληνικών μουσικών ιδιωμάτων με τη τζαζ. Θεωρώ πως η περίοδος την οποία διανύουμε είναι μια πολύ καλή περίοδος για τη τζαζ και την καλλιτεχνική παραγωγικότητα, γενικά, στην Ελλάδα. 

Οι επερχόμενες εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο GAZARTE

Στην Αθήνα ερχόμαστε για πρώτη φορά στο GAZARTE, μετά τη συναυλία μας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Δεκέμβρη του 2014. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επιστρέφουμε μετά από περίπου ενάμιση χρόνο. Σε αυτές τις συναυλίες θα εμφανιστώ με δύο από τους αγαπημένους μου μουσικούς και φίλους με τους οποίους έχω την τύχη να συνεργάζομαι εδώ και περίπου 5 χρόνια. Πρόκειται για τον κιθαρίστα Gilad Hekselman και τον κρουστό John Hadfield. Επίσης θα συνεργαστούμε και με ένα εξαιρετικό κουαρτέτο εγχόρδων από την Αθήνα που απαρτίζεται από τους Διονύση Βαρβιτσιώτη, Μιγκέν Σελμανι, Παναγιώτη Αράπογλου και Αλέξανδρο Μποτίνη.

Μία πρόγευση από το τι θα δούμε και θα ακούσουμε επί σκηνής

Θα παρουσιάσουμε μουσική από τον πρόσφατο δίσκο μου Minor Dispute καθώς κι ένα μικρό δείγμα από το επερχόμενο album Chroma το, οποίο θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη του 2017.

Για τον δίσκο “Minor Dispute”

Το Minor Dispute είναι μια σπουδή στην ειλικρίνεια. Η ανάγκη που έχει κάποιος να ανακαλύψει και να διερευνήσει τα φωτεινά και σκοτεινά στοιχεία του χαρακτήρα του, είναι η πηγή έμπνευσης της δουλειάς αυτής. 

Για το επερχόμενο άλμπουμ “Chroma”

Το “Chroma” είναι ένας πιο αισιόδοξος, αν θέλετε, δίσκος. Η ιδέα πίσω από το “Χρώμα” είναι πως όλοι μας είμαστε δεξαμενές ιδεών, συναισθημάτων, φαντασιώσεων, οι οποίες άλλοτε είναι αληθείς, άλλοτε πλασματικές. Κάποιες από αυτές τις  γνωρίζουμε και τις θυμόμαστε, άλλες τις έχουμε ξεχάσει και άλλες τις έχουμε απωθήσει αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Ο καθένας από εμάς είναι μια παλέτα “χρωμάτων” και ως “Χρώμα” ορίζω την προβολή των εμπειριών, ιδεών και φαντασιώσεων που φέρουμε στις ψυχές μας. 

Επόμενα καλλιτεχνικά σχέδια

Η ηχογράφηση του επόμενου album θα πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι του 2017. Θα είναι ένα studio album, με το group μου και κάποιους καλεσμένους. Το στοιχείο του groove θα είναι στο προσκήνιο. 

Το καλοκαίρι θα εμφανιστώ στην Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με το σχήμα μου, ενώ έχω την χαρά και τη τιμή να είμαι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Zante Jazz Festival το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15 & 16 Ιουλίου. Φέτος ξεκινά και μια νέα συνεργασία με το Jazz in Paros, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει μια συναυλία στις 23/7 και θα οργανωθεί η Τζαζ Ακαδημία της Πάρου από 20 ως και 25 του Ιούλη. Σε αυτήν θα συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί, εκπαιδευτικοί και εκτελεστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Επίσης, εργάζομαι με την δισκογραφική του επόμενου album για την κυκλοφορία του “Chroma” καθώς και για την οργάνωση των επερχόμενων τουρ, σε Ευρώπη και Αμερική.  

Ένα μεγάλο μουσικό όνειρο

Σκοπεύω κάποια στιγμή όχι πολύ μακριά στο μέλλον, να παράξω μια ταινία, γύρω από τη μουσική της Ελλάδας και το πως αυτή μεταμορφώνεται και αποκτά νέο νόημα και ουσία σήμερα. 

www.petrosklampanis.com


Ο Πέτρος Κλαμπάνης και οι συνεργάτες του δίνουν ραντεβού με το κοινό της Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου

και με το αθηναϊκό κοινό στις 8 Μαΐου στο Theater Stage του GAZARTE