Από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια κυκλοφορεί  το βιβλίο του Tim Ingold, Η αντίληψη του περιβάλλοντος. Δοκίμια για τη διαβίωση, την κατοίκηση και τις δεξιότητες, με πρόλογος για την ελληνική έκδοση της Αλεξάνδρας Μπακαλάκη, μετάφραση της Αγγελικής Βρεττού και σε επιμέλεια του Στράτου Νάνογλου.

Πώς αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι το περιβάλλον; Μια δυναμική θεώρηση από έναν ειδήμονα της συγκριτικής ανθρωπολογίας, της εξελικτικής θεωρίας και των σχέσεων πολιτισμού, τεχνολογίας και οικολογίας
Σύμφωνα με τον Τιμ Ίνγκολντ, η πολιτισμική ποικιλότητα συνίσταται, πρώτα απ’ όλα, στην ποικιλία των δεξιοτήτων. Ούτε έμφυτες, ούτε επίκτητες, αλλά βιολογικές όσο και πολιτισμικές, οι δεξιότητες αναπτύσσονται και ενσωματώνονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από την πρακτική και την εκπαίδευση σ’ ένα περίγυρο. Για να εξηγήσουμε τη γέννησή τους μέσα από τη δυναμική της ανάπτυξης, απαιτείται μια οικολογική προσέγγιση, η οποία εντάσσει τους ανθρώπους στο πλαίσιο μιας ενεργητικής εμπλοκής με το συστατικά του περιβάλλοντός τους.
 
Τα δοκίμια που συνθέτουν αυτό το βιβλίο επικεντρώνονται στην εξασφάλιση της διαβίωσης, στο νόημα της «κατοίκησης» και στο χαρακτήρα των δεξιοτήτων, συνυφαίνοντας προσεγγίσεις από τα πεδία της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικολογικής ψυχολογίας, της εξελικτικής βιολογίας και της φαινομενολογίας έτσι όπως δεν είχε ξαναγίνει ποτέ πριν. Το βιβλίο επαναστατικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τι είναι «βιολογικό» και τι «πολιτισμικό» στους ανθρώπους, τι συνιστά εξέλιξη και ιστορία και τι σημαίνει για τα ανθρώπινα όντα –που είναι ταυτόχρονα οργανισμοί και πρόσωπα– νακατοικούν ένα χώρο. Προσφέρει έτσι μια μοναδική κατανόηση της πρόσληψης του περιβάλλοντος, πολύτιμη όχι μόνο σε ανθρωπολόγους, αλλά και σε βιολόγους, ψυχολόγους, αρχαιολόγους, γεωγράφους και φιλοσόφους.


Ο Tim Ingold γεννήθηκε το 1948 στην Αγγλία. Σπούδασε στο Leighton Park School και στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Είναι καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Αμπερντήν, εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας και της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου. Έργα του είναι: The Skolt Lapps Today (1976), Hunters, Pastoralists and Ranchers: Reindeer Economies and their Transformations (1980), The Appropriation of Nature: Essays on Human Ecology and Social Relations (1986), Evolution and Social Life (1986), (επιμ.) Companion Encyclopedia of Anthropology (1994), (επιμ.) Key Debates In Anthropology (1996), The Perception of the Environment: Essays on Livelihood, Dwelling and Skill (2000), Lines: A Brief History (2007), Being Alive: Essays on Movement, Knowledge and Description (2011).