Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη «Ποιο σώμα ;» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα που οργανώνεται από την Λεία Βιτάλη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.

 

Το έργο, που γράφτηκε και ξεχώρισε στο πρόγραμμα θεατρικής συγγραφής PLAY που διοργανώνουν το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Λευκωσία τον Οκτώβριο του 2014 και η παράσταση εκείνη διακρίθηκε στα Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2016.

 

Οι δύο συγγραφείς γράφουν θέατρο που στοχεύει στη διατάραξη της ηρεμίας του θεατή, στην αλλαγή του και στη διεύρυνση της οπτικής του. Στο Ποιο Σώμα; χρησιμοποιούν ένα πρωτότυπο δραματουργικό εύρημα για να μιλήσουν για ένα θέμα σύγχρονο, ευαίσθητο αλλά και ιδιαιτέρως τολμηρό, που αφορά την οικογένεια και την κοινωνία: τη δυσφορία φύλου. Βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, το έργο παρουσιάζει πώς το ανθρώπινο σώμα γίνεται ξένο και φυλακίζει έναν εαυτό που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν. Μια πάλη για την πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου, τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και την τόλμη απέναντι στη ζωή και την αλήθεια μας.

 

Η σκηνοθεσία του Μενέλαου Καραντζά δημιουργεί έναν κόσμο στα όρια της πραγματικότητας, στον οποίο οι σχέσεις των ηρώων ταλαντεύονται ανάμεσα στη βία και τη σκληρότητα, στην τρυφερότητα και την αγάπη.

 

Υπόθεση του έργου

 

Η Ιωάννα ζει κυρίως κλεισμένη στο δωμάτιό της για να κρύβει εκεί τον παγιδευμένο στο σώμα της Πάρη. Καθώς ο καιρός περνά ο Πάρης αυτονομείται όλο και περισσότερο και αγωνίζεται να έρθει στο φως, για να ζήσει τη ζωή που ονειρεύεται. Μέσα σ’ αυτή την πάλη και την απομόνωση η μόνη βοήθεια έρχεται από την Κατερίνα, την καλύτερη φίλη της Ιωάννας, η οποία καταφέρνει να δει τον Πάρη. Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει με τη μητέρα της Ιωάννας που αρνείται πεισματικά να αντικρίσει τον πραγματικό εαυτό του παιδιού της.

 

Κατοικώ σε ξένο σώμα

Το μόνο που ζητώ είναι να ελευθερωθώ

Σε χρειάζομαι να με κοιτάξεις

Να μ’ αγαπάς

Τίποτα άλλο

Μητέρα

Αρνούμαι να πεθάνω σε ξένο σώμα

 

Ταυτότητα της παράστασης

 

Σελήνα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Κοσκορέλλος

Ειρήνη Παπαδημάτου, Αριστέα Σταφυλαράκη

 

Συγγραφείς: Ελένη Κοσμά, Κορίνα Κονταξάκη

Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Μενέλαος Καραντζάς

Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Χριστίνα Μανωλάκου, Άρτεμις Σιέρρα

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Επιμέλεια κίνησης: Κάτια Σαβράμη

Διδασκαλία σκηνικής πάλης: Κρις Ραντάνοφ

Βοηθοί σκηνογράφων: Ηλιάνα Χαλκιά, Κατερίνα Καραμούτζου

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Άρτεμις Σιέρρα

Παραγωγή: ΜΑΜΕΝΕΖΥ

 

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Σχετικές ειδήσεις
Ο ένατος γάμος της γηραιάς κυρίας, στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
23.02.2017 15:14
Το θέατρο «Αγγέλων Βήμα» παρουσιάζει από τις 15 Φεβρουαρίου 2017 το έργο της Λείας Βιτάλη «Ο ένατος γάμος της γηραιάς Κυρίας» σε σκηνοθεσία Άσπας Κυρίμη και τη Σοφία Σεϊρλή στο ρόλο της Κλάρα Τσαχανασιάν.
Επέστρεφα, της Φρίντας Μιράμπιτα στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
20.01.2017 14:30
Το τρίτο έργο του 3ου φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα στο Αγγέλων Βήμα, είναι το νέο έργο της Φρίντας Μιράμπιτα (Χαράς Κιούση), Επέστρεφα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, το οποίο κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19.00.
Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.09.2016 10:42
Το θεατρικό έργο Ποιο Σώμα; των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του στη θεατρική σκηνή της Αθήνας το Μάιο του 2016, παρουσιάζεται για 9 παραστάσεις στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Μήδεια, του Δημήτρη Ζουγκού στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
09.03.2016 09:54
Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια» του Δημήτρη Ζουγκού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 21 Μαρτίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30.
Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
29.02.2016 15:00
Το Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 την παράσταση «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ.