Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ζόρικος Καιρός - Γιώργος Σιγάλας

Ζόρικος Καιρός - Γιώργος Σιγάλας

Πρόσφατη έκδοση ποιητική και εικαστική μαζί, από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, είναι ο «Ζόρικος Καιρός» του Γιώργου Σιγάλα που παρουσιάζει εβδομήντα εννέα έγχρωμα σχέδια και εβδομήντα εννέα ποιήματα γραμμένα σε ύφος μοντέρνο και δυναμικό αλλά συγχρόνως μιας ιδιαίτερης ευαισθησίας.

Η ιδιαιτερότητα της συλλογής αυτής είναι η σύνθεση και η αντιπαράθεση της χειρόγραφης γραφής που εντίθεται και ενοποιείται στην εικαστική σύνθεση των σχεδίων. Λόγος και εικόνα μεταφέρουν και επικοινωνούν βιωμένες συναισθηματικές εμπειρίες, αναζητήσεις κοινωνικού, πολιτικού και φιλοσοφικού προβληματισμού και κριτικής στάσης. Οι εικόνες ανθρώπων επιλέχτηκαν ως κεντρικό θέμα στα σχέδια, προβάλλοντας μια συνειδητή νεοουμανιστική θεώρηση των πραγμάτων ως αντίσταση στην βαρβαρότητα της εποχής που απαξιώνει τον ίδιο τον άνθρωπο , τα θέλω του και τα πιστεύω του.


Ο «Ζόρικος Καιρός» αναπτύσσει σε κάθε φύλο του ένα πολύχρωμο σχέδιο - πορτραίτο ως ντοκουμέντο του παρόντος χρόνου με ιδιαίτερα φροντισμένη εκτυπωτική πιστότητα ως προς το αυθεντικό έργο . Στην απέναντι σελίδα κάθε έργου παρουσιάζεται τυπωμένο το κείμενο του αντίστοιχου ποιητικού λόγου.


Ο Γιώργος Σιγάλας είναι ζωγράφος και χαράκτης ,διδάκτορας των Τεχνών, και πανεπιστημιακός δάσκαλος. Ακολουθεί μια παράδοση λίγων εικαστικών που είναι παράλληλα και ποιητές, όπως του μεγάλου Άγγλου καλλιτέχνη του δέκατου όγδοου αιώνα William Blake, ή του δικού μας μοναδικού υπερρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου. Είναι νεορεαλιστής ζωγράφος με σχεδιαστική δεινότητα και η χειρόγραφη γραφή δεν εμφανίζεται μέσα στο έργο ως ματιέρα ή διακόσμηση αλλά είναι κάθε φορά ένα αυθεντικό ποίημα που συνδιαλέγεται συνθετικά και νοηματικά με την εικόνα. Έτσι απαιτείται η ιδιαίτερη προσοχή του θεατή και αναγνώστη που καλείται σε πολλαπλή προσέγγιση, εμβάθυνση και τελικά αισθητική απόλαυση στοίχων όπως «θα μείνω εδώ /αυτό δεν είναι ποίημα /είναι του λόγου ο κραδασμός/ είναι κραυγή δράση επανόρθωσης», ή: « Ανα-στήσου / όρθιος./ Απεργία δίψας για λέξεις./Την τελευταία λέξη δεν την είπαμε ακόμα» , ή: «Tη νύχτα που επέστρεφες στο σπίτι/ νυχτερινή δροσιά / στα χέρια σου , στα μάγουλά σου, στα μαλλιά σου/ το υπέροχο κρύβει πάντα τη θλίψη»
Η έκδοση συμπληρώνεται με κείμενα προσέγγισης, ανάλυσης και ερμηνείας τού έργου του, από τις φιλολόγους και ποιήτριες Χριστίνας Αργυροπούλου και Χρύσας Αλεξοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Καιρός των Μαρτυρίων - John Connolly
13.01.2017 12:25
Από τις εκδόσεις Bell κυκλοφορεί το βιβλίο, Ο Καιρός των Μαρτυρίων του John Connolly σε μετάφραση Χρήστου Μπαρουξή.
Ποιήματα - Joaquin O. Giannuzzi
10.01.2017 13:07
Από τις εκδόσεις Θράκα κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Ποιήματα του Joaquin O. Giannuzzi.
Ατραπός - Γιώργος  Μαννούρης
05.01.2017 11:37
Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαννούρη, Ατραπός.
Guy Debord - Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
28.09.2016 10:42
Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Guy Debord. Ποίηση και επανάσταση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη.
Δήλος - Γιώργος Ζησιμόπουλος
22.08.2016 13:02
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Δήλος του Γιώργου Ζησιμόπουλου.