Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη της Myriam Revault d’Allonnes στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Διάλεξη της Myriam Revault d’Allonnes στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Το Γαλλικό Ινσιτούτο φιλοξενεί την Myriam Revault d’Allonnes η οποία θα δώσει μία διάλεξη με τίτλο Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη σκέψη - Ας επανεξετάσουμε την πολιτική.

Η απογοήτευση απέναντι στην πολιτική και η ανικανότητα των σύγχρονων κοινωνιών να αλλάζουν μέσα από την πολιτική δράση οδηγούν στο να αναρωτηθούμε ποιο είναι το «νόημα» της πολιτικής. Η λέξη «νόημα»  εννοείται ταυτόχρονα σαν δυνατότητα/πιθανότητα προβολής προς το μέλλον και ως εμπειρία απέναντι στο μη-νόημα. Πώς θα ξαναδώσουμε στην πολιτική την ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών και τη δύναμη να επιδρά απέναντι σε ένα μέλλον που έχει στιγματιστεί από την αβεβαιότητα; Πώς η υπενθύμιση όλων εκείνων που συνδέουν την δημοκρατική πολιτική με τις απρόβλεπτες καταστάσεις και με την αβεβαιότητα μας επιτρέπει να ξαναβρούμε το πραγματικό νόημα της πολιτικής δράσης;

Η Myriam Revault d’Allonnes είναι καθηγήτρια στην l’Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE) και επιστημονικός συνεργάτης στο CEVIPOF (Κέντρο Πολιτικών Ερευνών της Sciences Po). Διδάσκει επίσης στο τμήμα διδακτορικών σπουδών της Sciences Po στο Παρίσι.

Καθηγήτρια ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, η Μ. Revault d’Allonnes εστιάζει τις έρευνές της  εδώ κι αρκετά χρόνια στην κατανόηση του «σύγχρονου γίγνεσθαι». Τα τελευταία έργα της έχουν σαν αντικείμενο την κρίση της εξουσίας, την θέση της συμπόνιας  στην πολιτική, την κριτική στην δημοκρατία, την νεότερη και σύγχρονη εμπειρία του χρόνου.

Πρόσφατα δημοσίευσε:

- Le pouvoir des commencements. Essai sur l’autorité, 2006
- Ο συμπονετικός άνθρωπος, 2008 (Εκδόσεις Εστία)
- Pourquoi nous n’aimons pas la démocratie, 2010
- La crise sans fin. Essai sur l’expérience moderne du temps, 2012
- L’obstination, 2014

Εισήγηση: Γιώργος Φαράκλας, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Nicole Fontaine στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 17:10
Στα πλαίσια του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.
Πληροφορία και επικοινωνία. Η μολυσμένη επιστήμη: διάλεξη του Henri Altan στο Γαλλικό Ινστιτούτο
07.11.2016 12:17
Στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει το λόγο σε έναν κορυφαίο Γάλλο επιστήμονα, σε ένα ελεύθερο πνεύμα που εξετάζει αντικειμενικά και απαρεγκλίτως τη θέση της ηθικής στο σύγχρονο κόσμο και, ειδικότερα στον χώρο της διανόησης και της επιστήμης.
Οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας: διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο
06.06.2016 16:13
Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 μία διάλεξη με τίτο "Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας" στο πλαίσιο του κύκλου Η νεολαία που καινοτομεί.
Διάλεξη τoυ Alain Badiou στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
22.04.2016 14:19
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανανέωσε το ραντεβού του με τον Γάλλο φιλόσοφο, Alain Badiou, ομότιμο καθηγητή της l’École normale supérieure, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Σύγχρονη σκέψη, που αφιερώνεται, για το 2016, στο ζήτημα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».
Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
12.04.2016 15:14
Ο Dominique Wolton, θεωρητικός της πολιτικής επικοινωνίας, Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS) ανοίγει στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον νέο κύκλο Σύγχρονη Σκέψη, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θέμα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».