Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Το Ρέκβιεμ του Βέρντι από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Ρέκβιεμ του Βέρντι από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ του Τζουζέππε Βέρντι από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κορυφώνονται οι φετινές εκδηλώσεις του Κύκλου Adagio-Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Βαθιά κατανυκτική, γεμάτη ανυπέρβλητη δραματικότητα αλλά και έντονο λυρισμό, αυτή η κορυφαία σύνθεση της δυτικής θρησκευτικής μουσικής παρουσιάζεται από την ΚΟΑ στο πλαίσιο της καθιερωμένης πασχαλινής συναυλίας της στο Μέγαρο (μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς).

Τα σολιστικά μέρη για γυναικεία φωνή αποδίδουν η σοπράνο Ούρσoυλα Τάργκλερ-Ζελ [Ursula Targler-Sell] και η μετζοσοπράνο Μανουέλα Μπρες [Manuela Bress]. Τα μέρη για τενόρο ερμηνεύει ο διεθνούς φήμης έλληνας μονωδός Μάριο Τζεφίρι [Mario Zeffiri], ενώ τα μέρη του μπάσου τραγουδά ο διακεκριμένος σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Πέτρος Μαγουλάς. Τους τραγουδιστές πλαισιώνει ένα εντυπωσιακό πολυφωνικό σύνολο που απαρτίζεται από τη Χορωδία της ΕΡΤ (διδασκαλία-διεύθυνση Νατάσσα Αγγελοπούλου), τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία-διεύθυνση Σταύρος Μπερής) και τη Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (διδασκαλία-διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου). Τους λυρικούς ερμηνευτές καθώς και το χορωδιακό και ορχηστρικό σύνολο διευθύνει ο προβεβλημένος γερμανός αρχιμουσικός Μάρκους Μπος [Marcus Bosch]. H παρουσίαση του Ρέκβιεμ του Βέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στην Αθήνα και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Πριν την έναρξη της συναυλίας, έχει προγραμματιστεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων από τον συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό (ώρα έναρξης 19:45).

Requiem ή Η θεατρική λειτουργία

Ο Τζουζέππε Βέρντι (1813-1901) −κατ’ εξοχήν οπερατικός συνθέτης που έγραψε περιορισμένο αριθμό θρησκευτικών έργων− συνέθεσε τη Messa da Requiem, έργο μεγαλόπνοο για χορωδία και σολίστ, το 1874 για την πρώτη επέτειο θανάτου του εμβληματικού συγγραφέα του ιταλικού Ρομαντισμού Αλεσσάντρο Μαντσόνι. Η πρώτη παρουσίαση του Ρέκβιεμ έγινε στις 22 Μαΐου 1874 στον ναό του Αγίου Μάρκου στο Μιλάνο. Τα μουσικά σύνολα, από διακόσιους μουσικούς και χορωδούς, διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Ωστόσο, κάποια πρώιμα σχέδια του Βέρντι για τη σύνθεση μιας Λειτουργίας εις κεκοιμημένους ανάγονται στα 1865, όταν ξέσπασε φονική επιδημία χολέρας στην Ιταλία που σκόρπισε τον θάνατο στον πληθυσμό.  

Στο Ρέκβιεμ, κατάθεση ψυχής ενός συνθέτη αφοσιωμένου στο λυρικό θέατρο, προέχει η δραματικότητα και όχι τόσο το θρησκευτικό συναίσθημα. Μπορούμε να πούμε ότι είναι μια «θεατρική λειτουργία», και οι σύγχρονοι του Βέρντι έτσι αντιμετώπισαν τo Ρέκβιεμ από την πρώτη στιγμή. Η σύλληψη του όλου έργου μοιάζει να ακολουθεί μια ιδιαίτερη δραματουργική πλοκή: στο πρώτο μέρος κυριαρχούν η οδύνη και ο τρόμος, ενώ στο δεύτερο η ατμόσφαιρα γίνεται εσωτερική, εξομολογητική και ανθρώπινη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κριτικές επισήμαναν αμέσως τον θεατρικό χαρακτήρα της μουσικής. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι το Ρέκβιεμ βρήκε γρήγορα το δρόμο του προς τις θεατρικές αίθουσες. Μόλις τρεις μέρες μετά την πρώτη παρουσίαση στο Μιλάνο, ερμηνεύθηκε στο Θέατρο της Σκάλας υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Βέρντι. Αργότερα το φιλοξένησαν ξακουστές αίθουσες και διάσημα θέατρα της Ευρώπης: η Οπερά Κομίκ στο Παρίσι, το Άλμπερτ Χολ στο Λονδίνο, η Χοφόπερν στη Βιέννη και το Θέατρο Μαλιμπράν στη Βενετία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΤΖΟΥΖΕΠΠΕ ΒΕΡΝΤΙ (1813-1901)
Ρέκβιεμ

Ursula Targler-Sell σοπράνο
Manuela Bress μετζοσοπράνο
Mario Zeffiri τενόρος
Πέτρος Μαγουλάς μπάσος

Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία-διεύθυνση Νατάσσα Αγγελοπούλου
Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία-διεύθυνση Σταύρος Μπερής
Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Διδασκαλία-διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση Marcus Bosch

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς.


Περισσότερα για τις συναυλίες του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αΐντα του Βέρντι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
06.10.2016 11:43
Η όπερα «Aida» του Τζιουζέπε Βέρντι θα παρουσιαστεί στις 15, 17 και 18 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής- Κτήριο Μ1), στις 20.00.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Μάκμπεθ, η όπερα του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπρετ Μπέιλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.07.2016 11:25
Μετά την συγκλονιστική, αφυπνιστική έκθεση / περφόρμανς Exhibit B, ο Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Μπρετ Μπέιλυ, επανέρχεται στη χώρα μας για να παρουσιάσει μία από τις πρόσφατες παραγωγές του, που περιοδεύει διεθνώς, την όπερα του Βέρντι Μάκμπεθ (macbEth), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Παίξε, Τσιγγάνε, το βιολί: Ένα αποκριάτικο πάρτι από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.03.2016 17:06
Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!