Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, διανύει φέτος, την 3η διοργάνωσή του και ταξιδεύει στην Αθήνα. Από 25 έως 27 Απριλίου 2016, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μερικά από τα ντοκιμαντέρ του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα 18:00:   Στους Νεκρούς της Λευτεριάς  – Γιάννης και Σπύρος Κακολύρης 1ώρα και 23΄

Ώρα 19:25:  Κηφισιά – Ομόνοια – Μενέλαος Κυρλίδης 20΄ (Βραβείο Κοινού)

Ώρα 19:47: Όταν αρχίζει το τραγούδι – Γιάννης Πόθος 8

Ώρα 20:00:  Ένας θεός Γεννιέται – Ελένη Βλάσση 41΄ (Τιμητική Προβολή Έναρξης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας) 

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα 18:00: A Polis – Κατερίνα Τζόβα 59΄

Ώρα 19:05  Iryan Jaya – Χαρτογραφώντας τα μονοπάτια μου – Θεόδωρος Μουμουλίδης 45΄

Ώρα 19:55 Η τέχνη του δρόμου στα Εξάρχεια – Γιώργος Φιοράκης 42 ΄

Ώρα 20:45 Ο τόπος που δακρύζουν οι θεοί – Ελένη Βλάσση 75΄

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Ώρα 18:00  Αντρέας Αναστασάτος, Ένας Ευγενής Κύριος – Προκόπης Δάφνος 56΄

Ώρα 19:05 No woman is an island – Ιωάννης Τζανάκης, Ανδρέας Μόργκαν 25΄29’’

Ώρα 19: 40 Χωρίς Πατρίδα – Ελένη Βλάσση 40΄

Ώρα 20: 35 Ημερόλογιο Σπουδής – Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος  55΄

Ώρα 21:30 Σμιλεύοντας τη ζωή – Άγγελος Κοβότσος 25΄

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας θα πραγματοποιηθεί στην Ιεράπετρα από 6 έως 10 Αυγούστου 2016, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ του σε πολλές περιοχές του Νόμου Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου, Μακρύγιαλος, Άγιο Νικόλαο κ.α.) και στις Πρωτεύουσες των Νομών όλης της Κρήτης. Από πέρσι, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας έγινε θεσμός σε όλη την Κρήτη και παράλληλα άνοιξε τους ορίζοντές του ταξιδεύοντας, από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του Εξωτερικού, με εικόνες και ήχους από την Ελλάδα, τη Μεσόγειο και όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, το Φεστιβάλ περιοδεύει από τον Απρίλιο έως τα τέλη του 2016.

1.Στις 14,15,16,17,18,19,20 Απριλίου στον κινηματογράφο «Αλκυονίς», στην Αθήνα (Ιουλιανού 42).

2.Στις 25,26,27 Απριλίου, θα βρίσκεται στην Ταινιοθήκη Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 και Μ.Αλεξάνδρου, Αθήνα.

3.Στις 15 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν προβολές του Φεστιβάλ και διαλέξεις από διάφορους ομιλητές.

4.Στις 20,21,22 Μαΐου, θα συμμετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα (Πάρκο Τρίτση-Ίλιον), στο Πύργο Βασιλίσσης, σε συνδιοργάνωση με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης.

5.Στις 3,4,5 Ιουνίου στα Τρίκαλα, μαζί με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης.

6.Στις 6,7,8 Μαίου στο Ηράκλειο Κρήτης, μαζί με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης.

7.Στις 2,3,4 Σεπτεμβρίου στη Λάρισα, μαζί με το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Σύγχρονης Διαβίωσης.

8.Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας κατάφερε να ανοίξει τα φτερά του και να βγει έξω από τα σύνορα της χώρας μας, συνάπτοντας διεθνή συνεργασία, για την προβολή του με τα καλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ στο Hollywood και Καναδά (filmfreeway), στη Γερμανία (filmfestivallife), Αγγλία (festhome) και Ισπανία (Click for festivals) τα οποία παρουσιάζουν τα καλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ από όλο τον κόσμο.

9.Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας αποδέχτηκε πρόταση από τις ομογενειακές οργανώσεις της Αιγύπτου, ώστε να προβληθούν ντοκιμαντέρ του στο Κάιρο τον επόμενο Χειμώνα.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ,ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας διανύει φέτος, την 3η διοργάνωση του από 6 έως 10 Αυγούστου 2016. Εικόνες και ήχοι, τοπία και άνθρωποι, που ταξιδεύουν από τις εσχατιές του κόσμου και βρίσκουν φιλόξενο αραξοβόλι στον Νότο, στην πόλη της Ιεράπετρας και γίνονται σκηνές και συναισθήματα στο πανί του Κινηματογράφου. Ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, χρωματίζουν το φεστιβάλ με εικόνες από όλο τον κόσμο, αλλά και με αφιερώματα σε ανθρώπους και χώρες της κοινής μας πατρίδας, που λέγεται Μεσόγειος Θάλασσα. Και ύστερα, μόλις κλείσουν τα φώτα της ράμπας στην Ιεράπετρα, το Φεστιβάλ ανοίγει τα πανιά του και ταξιδεύει στην Ελλάδα και στον κόσμο, κοινωνώντας τους θεατές του συναισθήματα που προκαλεί το ντοκουμέντο. Το Φεστιβάλ μεταφέρει εκεί όπου προβάλλεται, τον πολιτισμό της εικόνας, ο οποίος και ισούται με χιλιάδες λέξεις.

Η μοναδικότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας είναι, ότι από τη μία μεν αποτελεί πολιτιστικό γεγονός, που προκαλεί τα πλήθη να συρρέουν στο Νότο για να δουν μέσω των ντοκιμαντέρ όλο τον Κόσμο, από την άλλη δε, ως μόνιμος Διεθνής Θεσμός, με αισθητή παρουσία στα Πολιτιστικά Δρώμενα, προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, αναδεικνύοντας έτσι τον τόπο μας ως Πύλη της Μεσογείου και Σταυροδρόμι των Πολιτισμών και των Ηπείρων.  Το Διεθνές Φεστιβάλ περιοδεύει σε άλλα φιλόξενα Φεστιβάλ, όπου προβάλλει μέσα από τη δημιουργία των Ελλήνων, των ξένων Σκηνοθετών και των νέων δημιουργών, το Παγκόσμιο Κινηματογραφικό γίγνεσθαι.

Αυτοί είναι και οι λόγοι, για τους οποίους το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας  Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο έχει χαρακτηρίσει το Φεστιβάλ ως θεσμό, που παράγει, προωθεί και εξάγει τον Ελληνικό πολιτισμό στα πέρατα της γης.

Με αυτό το σκεπτικό η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Ελένη Βλάσση θεωρώντας, ότι ο Πολιτισμός είναι μια από τις μεγάλες μας βιομηχανίες, όταν προβάλλεται επάξια, αποδέχτηκε την τιμητική επιστολή-πρόσκληση από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών , ώστε να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάδειξη της Ελλάδας, στο πλαίσιο των αφιερωματικών εκδηλώσεων του «Κοινού Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016», όπως επιθυμούν οι ομογενειακές μας οργανώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Έτσι το Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας θα χορηγήσει 3 ντοκιμαντέρ Πολιτιστικού Περιεχομένου, συντελώντας στην προσπάθεια για την ενδυνάμωση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας και των ισχυρών δεσμών των δύο χωρών και λαών, λόγω και της διαχρονικής παρουσίας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, της Μόσχας και της Πετρούπολης, ενός σημαντικού αριθμού ελληνικής καταγωγής Ρώσων πολιτών.

Τα τρία ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν είναι τα εξής:

1.ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΟΙ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΗΛΙΑΣ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ  Διάρκεια: 82

2.ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΕΛΕΝΗ ΒΛΑΣΣΗ  Διάρκεια: 41

3.A POLIS – ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΒΑ Διάρκεια:  59΄

Από φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ θα φιλοξενεί και το «Φεστιβάλ Απόδημου Ελληνισμού» με  νέους σκηνοθέτες, ώστε να συμβάλλει στην προβολή των ομογενών μας, που διαβιούν σε διάφορα μέρη του κόσμου αποδεικνύοντας, ότι στις χώρες αυτές χτυπά δυνατά η καρδιά της Ελλάδας. Τα ντοκιμαντέρ θα είναι μικρού μήκους και από αυτά θα βραβευτούν τα καλύτερα.

Σας καλούμε λοιπόν, όλους να συμμετέχετε.