Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο κατά φαντασίαν ασθενής, του Μολιέρου στο Θέατρο Αλκμήνη

Ο κατά φαντασίαν ασθενής, του Μολιέρου στο Θέατρο Αλκμήνη

Η θεατρική ομάδα «Οδοιπόροι» επέλεξε για φέτος, σε συνεργασία με το «θέατρο τση Ζάκυθος», να παρουσιάσει την κωμωδία του Μολιέρου «Ο κατά φαντασίαν ασθενής».

Η παράσταση θα παρουσιάζεται από το Σάββατο 7 Μαΐου και κάθε Σάββατο και Κυριακή μέχρι τέλος Μαΐου στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βούτου.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Άρρωστος ο ίδιος από τη μικρή του ηλικία ο Μολιέρος στρέφει αυτή τη φορά τα βέλη του εναντίον των γιατρών της εποχής του. Η κατάσταση της ιατρικής του 17ου αιώνα δικαιολογούσε αυτές τις επικρίσεις. Υπήρχαν πολλοί τσαρλατάνοι και περιπλανώμενοι κομπογιαννίτες δίπλα στους «αληθινούς» γιατρούς που «με καθάρσια, φλεβοτομές και σιναμικές», με ύφος πομπώδες και φανταχτερές λατινικές ορολογίες ασκούσαν το επάγγελμα του γιατρού, σκεπάζοντας έτσι την ανεπάρκεια των γνώσεων τους και την έλλειψη δράσης των φαρμάκων τους.
«O κατά φαντασίαν ασθενής» είναι το τελευταίο θεατρικό δημιούργημα του Μολιέρου.Ο ίδιος ο συγγραφέας κατέρρευσε επί σκηνής στην τέταρτη παράσταση του έργου και πέθανε μετά από λίγες ώρες.

Ο Αργκάν, άρρωστος μόνο στην φαντασία του, καταντάει με τον εγωισμό του και τις εμμονές του να ταπεινώθει, να εξευτελιστεί και να γίνει έρμαιο στα χέρια των επιτήδειων γιατρών της εποχής του. Μα ακόμα, με τις ακρότητές του, γίνεται τύραννος για τους ανθρώπους που έχει κάτω από την επίβλεψή του, κάνοντας τα παιδιά του να υποφέρουν. Θέλει να παντρέψει την κόρη του Αγγελική με γιατρό για να έχει δωρεάν ιατρική φροντίδα. Ο αδερφός του Μπεράλδος μαζί με την υπηρέτρια του Αργκάν Τουανέττα θα προσπαθήσουν να τον θεραπεύσουν από τις φαντασιοπληξίες του.

Ο Μολιέρος δεν παύει κι εδώ να βυθίζει τη διεισδυτική του ματιά στην ψυχή των ηρώων του. Πίσω από την «φάρσα» του «κατά φαντασίαν ασθενή»(που άλλωστε εξελίσσεται την περίοδο των αποκριών), πίσω από τις γελοιότητες και τα ελαττώματα των ανθρώπων που παρουσιάζει ξεσκεπάζει το βάθος των χαρακτήρων του και τις τραγικές συνέπειες των πράξεών τους.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ζαν Μπατίστ Ποκλέν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1622. Υπήρξε γάλλος θεατρικός συγγραφέας, διευθυντής θεάτρου και ηθοποιός . Το 1643 οργανώνει με τις αδερφές Μπεζάρ δικό του θίασο, το «Διάσημο Θέατρο», όπου παίζει κι ο ίδιος με το ψευδώνυμο Μολιέρος . Το 1665 ο Λουδοβίκος δίνει στο θίασο τον τίτλο του «Θιάσου του βασιλιά».

Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας ο Μολιέρος κατάφερε με τα έργα του να αναδείξει την κωμωδία φέρνοντάς τη σε ισάξια θέση με εκείνη της τραγωδίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βούτος

Παίζουν:

Αργκάν: Σωτήρης Καραβάς

Μπελίνα (γυναίκα του): Δήμητρα Καββαδά-Κορφιάτη

Αγγελική και Λουίζα (κόρες του): Ιωάννα Λαπέα

Κλεάνθης (εραστής Αγγελικής): Θοδωρής Ανθόπουλος

Τουανέττα (υπηρέτρια): Ειρήνη Ζγούρη

Μπεράλδος (αδερφός Αργκάν) και Θωμάς Ντιαφουάρος (γιατρός): Βασίλης Ξυδάκης

Κύριος Ντιαφουάρος (γιατρός): Παναγιώτης Αθηναίος

Κύριος Πουργκόν (γιατρός): Γιώργος Τσικαλουδάκης


Σχετικές ειδήσεις
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη
23.01.2017 16:41
Το Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη, παρουσιάζει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου έρχεται στο ΠΟΛΗ Θέατρο
27.05.2016 10:37
Η Ιόλη Ανδρεάδη θα σκηνοθετήσει στο ΠΟΛΗ Θέατρο τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου, με τον Δάνη Κατρανίδη και την Παναγιώτα Βλαντή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου, στο Θέατρο 104
05.05.2016 14:58
Το Θέατρο 104 παρουσιάζει από τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 το έργο του Μολιέρου, Ο Μισάνθρωπος σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Κλίνη.
Δον Ζουάν, Περί ηθικής του Μολιέρου στο Θέατρο Φούρνος
20.04.2016 15:21
Το Θέατρο Φούρνος μας προσκαλεί στην παράσταση Δον Ζουάν, Περί ηθικής του Μολιέρου, σε διασκευή της Μαρίας Τσιμά.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη
15.03.2016 10:52
«Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ», που παγκοσμίως θεωρείται το καλύτερο έργο του Μολιέρου, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη από την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στις 9:15μμ στο ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ Μαρίας Ξενουδάκη.