Η επιτυχημένη έντεχνη παράσταση των αδελφών Σπανομάρκου, Ρόδο Αμάραντο, επιστρέφει για μια μοναδική βραδιά την Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 στο Θέατρο Χυτήριο!  

Μια ατμοσφαιρική συναυλία στην επιβλητική πέτρινη σκηνή του Χυτηρίου, που δεν πρέπει να χάσουν όσοι αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι. Πρόκειται για την μουσική παράσταση «ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ» των διεθνώς διακεκριμένων μουσικοσυνθετριών/στιχουργών Σπανομάρκου Ιωάννας & Αρετής, η οποία είναι ένα απάνθισμα έργων μερικών από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού. Θα ακουστούν έργα του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοϊζου, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταύρου Κουγιουμτζή και άλλων εκφραστών του έντεχνου-λαϊκου, όπως και κάποια έργα από τη δική τους δισκογραφία.

Εξαιρετικά επιλεγμένοι μουσικοί όπως ο γνωστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιώργος Ξενοκώστας, και ο σολίστας Γιάννης Σκαρής, πρόκειται να δώσουν το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της «Ορχήστρας Σπανομάρκου». Στο ερμηνευτικό μέρος, οι Σωτήρης Ψυλλάκης, και Βασίλης Αρχιτεκτονίδης, κορυφαίοι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, θα χαρίσουν τις γνωστές καθηλωτικές τους ερμηνείες. Τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη μάλιστα θα τον απολαύσουμε και στο πιάνο, ενώ στην κιθάρα θα είναι ο Παντελής Κλήμης.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια αυτής της παράστασης, έχουν οι Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, οι συνθέτριες που έχουν αγαπηθεί πάρα πολύ κυρίως από το νεαρό κοινό, και που έχουν χαρίσει στη χώρα μας περισσότερες από 5 διεθνείς διακρίσεις. Θεωρούνται οι πιο αξιόλογες νεότερες εκπρόσωποι της ελληνικής μουσικής, και κρατούν ένα χαμηλό προφίλ, λιγότερο λαμπερό αλλά περισσότερο προσγειωμένο. Άλλωστε, δεν έχουν καμία ανάγκη να κάνουν επίδειξη, το έργο τους είναι πολύ δυνατό και αξιόλογο, και όπως λέει και η λαϊκή μας παράδοση «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει». Έχοντας κάνει έναν μεγάλο αγώνα για την επαναφορά του μπουζουκιού στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και για την διατήρηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής στο σήμερα, συνεχίζουν διοργανώνοντας συναυλίες που πάντα έχουν κάτι να προσφέρουν στο φιλοθεάμων κοινό, ενώνοντας το κομμένο νήμα της ποιοτικής ελληνικής μουσικής με το σήμερα. Μην ξεχνάμε πως οι γνώστες του χώρου, διαπιστώνουν πως χάρη στις αδελφές Σπανομάρκου,τα τελευταία χρόνια να ξαναακούμε απενοχοποιημένα από την ταμπέλα του «παλιακού» που τους είχαν φορέσει οι εκπρόσωποι του mainstream, το μπουζούκι και το παραδοσιακό τραγούδι, κάτι που τα ξαναέφερε στα ραδιόφωνα, ακόμα και στις διαφημίσεις.

Παράλληλα με την παράσταση, μετά από 3 χρόνια ηχογραφήσεων, θα κυκλοφορήσει και στα δισκοπωλεία το νέο 2-πλό album της Αρετής και της Ιωάννας Σπανομάρκου, με τίτλο «ΕΛΛΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ» από την FM Records, ενώ έχει προηγηθεί η ψηφιακή του κυκλοφορία σε Spotify, Amazon και iTunes. Πρόκειται για έναν καθαρά Πολιτικό-Κοινωνικό δίσκο σε δική τους μουσική και στίχους, με 13 νέα τραγούδια και 9 αφηγήσεις για την κρίση και για την γενικότερη πολιτική κατάσταση την οποία διανύει η χώρα μας. Συμμετέχουν 9 ερμηνευτές, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος Πορτογάλος και φιλέλληνας τραγουδοποιός Luis Gonzaga, αλλά και οι Βασίλης Αρχιτεκτονίδης και Σωτήρης Ψυλλάκης που θα απολάυσουμε και στο «ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ» την Μ. Δευτέρα, στο Χυτήριο. Στο μπουζούκι και πάλι ο διάσημος δεξιοτέχνης Γιώργος Ξενοκώστας, ενώ στο βιολί συμμετέχει ο γνωστός Ικαριώτης Νίκος Φάκαρος, και ο λαοφιλής Πόντιος λυράρης Κώστας Αγέρης. Ήδη δύο τραγούδια του δίσκου προκρίθηκαν στην πρώτη φάση του τελικού του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης στο Nashville στις ΗΠΑ, τον σημαντικότερο θεσμό για τους συνθέτες παγκοσμίως. Και όχι άδικα, αφού ο συγκεκριμένος δίσκος είναι πολύ προσεγμένος συνθετικά, και λυρικά, ενώ συνδυάζει με μοναδικό τρόπο λαϊκή, συμφωνική και παραδοσιακή μουσική, με χρώματα και ρυθμούς από όλη την Ελλάδα. Θεωρείται δε, ένας από τους σημαντικότερους δίσκους της εποχής μας, καθώς απεικονίζει σαν φωτογραφία και αποτυπώνει όλα όσα βιώνουν οι Έλληνες αυτή την δύσκολη περίοδο. Από την ανεργία και τις αυτοκτονίες, ως την παραπληροφόρηση, την διαφθορά, και την μνημονιακή λιτότητα. Δεν είναι τυχαίο που γνωρίζει ήδη μεγάλη εξάπλωση μέσα από τα social media, καθότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυνατό έργο, με ιδιαίτερη διάδοση μέσα στη νεολαία. Δίνει όμως και μηνύματα ελπίδας και αλληλεγγύης, και όντως είναι ένας ενωτικός κρίκος για τους Έλληνες του σήμερα, ένα έργο που αξίζει τελικώς να φυλαχτεί σε κάθε δισκοθήκη για τις επόμενες γενιές.  

Όπως κάθε Μ. Εβδομάδα τα τελευταία χρόνια, οι δύο μουσικοσυνθέτριες Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, δίνουν το ραντεβού τους στο Θέατρο Χυτήριο, για το «ΡΟΔΟ ΑΜΑΡΑΝΤΟ», δένοντας τραγούδια από το Άξιον Εστί, τον Επιτάφιο-Επιφάνια του Θεοδωράκη, με τη «Λέγκω(Ελλάδα)» και «Τα Λόγια και τα Χρόνια» του Μαρκόπουλου, ως την «Μικρή Πατρίδα» του Ανδρέου, το «Σπασμένο Καράβι» και το «Ανθρωποι Μονάχοι» του Σπανού, «Του Κάτω Κόσμου τα Πουλιά» και το «Ενας Κόμπος η Χαρά μου» του Κουγιουμτζή, αλλά και δικά τους κομμάτια, ενώ στο τέλος, μεταξύ άλλων σπουδαίων τραγουδιών του Ξαρχάκου, διαμηνύουν πως… Θα΄ρθει «Άσπρη Μέρα» και για μας.

Αυτή η παράσταση λοιπόν, με σεβασμό και εκτίμηση, είναι αφιερωμένη στους μεγάλους δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, και στη νέα εποχή που ανατέλλει, ξεπηδώντας ως αντίδραση μέσα από την δύσκολη σημερινή κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε. Μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με συμβολισμούς, στην καρδία της εβδομάδας των Παθών. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, και ενότητας, που εκφράζεται με τη δύναμη της μουσικής…