Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ρεσιτάλ μπαρόκ βιολιού με το DissensoDuo στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ρεσιτάλ μπαρόκ βιολιού με το DissensoDuo στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μέσα στην έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα πριν από τον εορτασμό του Πάσχα, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, και σε έναν μοναδικό χώρο στον Κεραμεικό, την αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το DissensoDuo αποτελούμενο από τους Γιώργο Σαμοϊλη, μπαρόκ βιολί και Αλέξη Μαστιχιάδη, τσέμπαλο, θα παρουσιάσουν έργα για δυο βιολιά και τσέμπαλο του 17ου αιώνα, με την σύμπραξη της διακεκριμένης Ολλανδής μπαρόκ βιολονίστας, Antoinette Lohmann.

 

Οι τρεις καλλιτέχνες έρχονται από την Ολλανδία, με διάθεση να δημιουργήσουν μια μυσταγωγική βραδιά, με έντονα εκφραστική και εκκεντρική μουσική . Μεταξύ άλλων θα ακουστούν κομμάτια των Turini, Biber και Castello, συνθέτες που έγραψαν έργα που εκπλήσσουν ακόμη και σήμερα με τα εξεζητημένα εφέ, τις απρόσμενες αρμονίες και το έντονο στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.

 

H βιολονίστα Antoinette Lohmann, είναι μια εξαιρετική μουσική προσωπικότητα, σολίστ και παιδαγωγός στο Μουσικό Κονσερβατόριο της Ουτρέχτης, αλλά και στην Πορτογαλία και τη Νότιο Αφρική. Με πλούσιο δισκογραφικό έργο , και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα σύνολα μπαρόκ διεθνώς, η Lohmann είναι αφοσιωμένη στην ερμηνεία μουσικού ρεπερτορίου από τον πρώιμο 17ο αιώνα ως και τον 21ο, αλλά πάντα με όργανα εποχής. Είναι κάτοχος ενός αυθεντικού βιολιού του 1700, του Φλαμανδού κατασκευαστή Snoeck, το οποίο έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή.

 

Το σύνολο παλαιάς μουσικής DissensoDuo αποτελείται από τον Γιώργο Σαμοΐλη, μπαρόκ βιολί, και τον Αλέξανδρο Μαστιχιάδη, τσέμπαλο, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Ουτρέχτη και έχουν εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες συναυλιών στην Ολλανδία και την Ελλάδα, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 συμμετείχαν στο διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης. Το ντουέτο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία έργων του 17ου και 18ου αιώνα. 

Σχετικές ειδήσεις
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Air A Baroque Journey: Ο Daniel Hope στο Λόφο της Σάνης
08.08.2016 10:16
Ο Βρετανός διεθνής βιρτουόζος του βιολιού µε µέντορα τον Yehudi Menuhin, Daniel Hope, έρχεται στο Sani Festival το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016, για να χαράξει ένα µπαρόκ, µουσικό ταξίδι στην ιστορία του Λόφου της Σάνης.
Κιθαρίζειν: Γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
17.06.2016 11:51
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Κιθαριστών γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, οργανώνοντας έναν μαραθώνιο συναυλιών που θα γίνονται κάθε μία ώρα στην Αίθουσα του Βωμού, από τις 10.00 ως τις 19.30.
Sette Donne Dell' Opera: Ρεσιτάλ όπερας στη Μουσική Βιβλιοθήκη
13.05.2016 12:37
Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ όπερας από τη σοπράνο Χριστίνα Τσιμπρή και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.