Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

«Η Αθήνα από κάτω»: Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων, του Τάκη Μπαρδάκου

«Η Αθήνα από κάτω»: Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων, του Τάκη Μπαρδάκου

Η NEW STAR προβάλλει από την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 στους κινηματογράφους, την ταινία του Τάκη Μπαρδάκου, «Η Αθήνα από κάτω»: το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων.

 

Επίσημη Πρεμιέρα στις 21/4 στις 19:00 παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema με Είσοδο Δωρεάν. Μετά το τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές της ταινίας.

 

Σύνοψη

 

Η  Ελλάδα  των νεόπτωχων - των ανέργων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά,  κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής  κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας  την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και  η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικό-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι σκληρό  και αποδομημένο - όσο σκληρή  και αδιέξοδη είναι πολλές φορές  η ίδια  ζωή - επίκαιρο όμως  και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη , την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.

 

Η ταινία δημιουργήθηκε χωρίς καμία χρηματοδότηση αλλά από τη συνεισφορά απλών πολιτών.

 

Στόχος του φιλμ

 

Ο σκοπός της προσπάθειας μας, είναι να συνεισφέρουμε στην οικοδόμηση  μιας μεγάλης και ποικιλόμορφης κοινότητας ανθρώπων, που να νοιάζονται βαθιά για τα θέματα ανθρωπισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα ενωθούν μαζί μας και θα είναι η αρχή μιας πλατιάς ανθρωπιστικής κίνησης.

 

Με δυο λόγια

 

Εικόνες της εξαθλίωσης όπως αποτυπώνονται στις ζωές των θυμάτων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

 

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

 

Ο Τάκης Μπαρδάκος γεννήθηκε στην Ερμιόνη Αργολίδας, σπούδασε κάμερα και Διεύθυνση Φωτογραφίας στη σχολή Λ. Σταυράκου και άρχισε να εργάζεται στον χώρο το 1982. Από το 1989 είναι Διευθυντής Φωτογραφίας στον  κινηματογράφο και την τηλεόραση . Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συμμετέχει δραστήρια  σε  κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.  Παράλληλα συγκροτεί την ομάδα ντοκιμαντέρ Square Films  και την περίοδο 2012 - 2016 δημιουργεί  την ταινία “Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ”  το Nτοκιμαντέρ των Nεόπτωχων, που είναι και η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους σαν σκηνοθέτης.             

 

Φιλμογραφία ως σκηνοθέτης:

•"Η ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ" 62 ‘, 2015

•"METALLICA", 20', 1988- (εικαστικό ντοκιμαντέρ). Κρατικό βραβείο ποιότητας

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  και στην 4th Internationale Bienale du Film Sur l'Art, Centre Pompidou.

 

Φιλμογραφία ως Διευθυντής Φωτογραφίας:

•" Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, Η πορεία του Μαραθώνιου δρόμου" 20 ' - 2010

•"Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ" - 90 ', 1997

•"Νίκος Κεσσανλής- το πορτραίτο ενός ζωγράφου"- 60', 1990- Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

•"Mυστράς" - 45 ', 1988.

•“Kalkanca” - 30’, 1987 - Βραβείο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 & διάκριση Φωτογραφίας, συμμετοχή στο Cinéma du Réel  international documentary   film festival.

 

Τεχνικές πληροφορίες

 

Κατηγορία: Ντοκιμαντέρ

Χώρα γυρισμάτων: Ελλάδα

Έτος: 2015

Γλώσσες : Ελληνικά & Γερμανικά

Υπότιτλοι:  Αγγλικά

Ήχος:  STEREO

Έγχρωμο + Α/Μ

Χώρα παραγωγής: Ελλάδα

Διάρκεια: 62 λεπτά

Aspect ratio: HD 16:9

Screening format: DCP, Blu-Ray

 

Συντελεστές  της ταινίας

 

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Τάκης Μπαρδάκος

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τάκης Μπαρδάκος

Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Στρόφαλης

Μοντάζ: Κώστας Ιορδανίδης

Ήχος: Θεόφιλος Κατσάνος

Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης

Παραγωγή: Παναγιώτης Μπαρδάκος, Square Films    

Executive producer: Κάτια Πανταζή,  Natalia Megas

Σχετικές ειδήσεις
Προβολή του ντοκιμαντέρ AsiaQuest στο Booze Cooperativa
07.02.2017 10:37
Ταξίδια και εθελοντισμός αποτυπωμένα σε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ! Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ‘’AsiaQuest : Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο’’.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Το ντοκιμαντέρ Good Things Await από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
02.03.2016 14:03
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 το ντοκιμαντέρ Good Things Await της Phie Ambo θα προβληθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη.