Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Αινείας Τσαμάτης: Ο κόσμος του Χέρμπερτ Άχτερνμπους

Αινείας Τσαμάτης: Ο κόσμος του Χέρμπερτ Άχτερνμπους

Αν και σχετικά λίγα χρόνια στο χώρο, ο Αινείας Τσαμάτης έχει ήδη αρχίσει να διαγράφει μια πλούσια πορεία. Από τα «Άγρια Αγόρια» μέχρι τους «Αδερφούς Καραμαζοφ» και απ’ την «Λευκή συμφωνία» μέχρι τη «Μικρά Αγγλία», οι συμμετοχές του είναι ενδιαφέρουσες και ποικίλες.

 

Αυτήν την εποχή υποδύεται τον «Χέμπερτ Άχτερνμπους» στο Θέατρο Τέχνης, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Παντελή Δεντάκη. Στην συνέντευξη που ακολουθεί, περιγράφει τις λεπτές αποχρώσεις του έργου και μας προϊδεάζει για τις παραστάσεις που θα βρεθεί μελλοντικά.

 

Συνέντευξη: Αναστασία Ρίζου

 

Cul. N.: Αυτήν την εποχή σας βρίσκουμε ξανά στο Θέατρο Τέχνης, σε ένα έργο του Άχτερνμπους, το «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ». Περιγράψτε μας τι θα παρακολουθήσουμε, μιας και δεν είναι από εκείνα που παίζονται συχνά στην Αθήνα.

 

Αινείας Τσαμάτης: Είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο το Χέρμπερτ  Άχτερνμπους, μιλάει για την σχέση με την μητέρα του και την απουσία της. Ουσιαστικά αναφέρεται σε μια μητέρα που υπάρχει μόνο μέσα από τα γράμματα γιατί μόνο μέσα από αυτά ήταν παρούσα. Παρακολουθούμε τον Άχτερνμπους την ημέρα που αποφασίζει να την επισκεφτεί (μετά από 17 χρόνια). Στην διαδρομή του προς το σπίτι θυμάται όλα τα γράμματα που είχαν ανταλλάξει ώσπου έρχεται η στιγμή της συνάντησης.

 

Cul. N.: Εσείς υποδύεστε τον Χέρμπερτ, έναν άνθρωπο που μεγάλωσε χωρίς τη μητέρα του. Ποιες είναι οι πιο ευαίσθητες πτυχές του που σας κέντρισαν, ανακαλύπτοντάς τον;

 

Αιν. Τσ.: Η ψυχολογική διαδρομή του Άχτερνμπους. Από την εξωστρέφεια που είχε στα παιδικά του χρόνια,  τα πράγματα που ανακάλυπτε μόνος του και ήθελε να τα μοιραστεί και να τα ζήσει μαζί της,  καταλήγει σε μια σκοτεινή εσωστρέφεια και απομόνωση.

 

Cul. N.: Η απουσία της οικογένειας είναι μία ιδιαίτερη θεματική πάντα επίκαιρη προς διερεύνηση. Πώς αναδεικνύονται οι επιπτώσεις της ως προς τον ψυχισμό των ηρώων, στην συγκεκριμένη παράσταση;

 

Αιν. Τσ.: Και οι τρεις ήρωες του έργου έχουν βιώσει την απουσία της οικογένειας. δεν εισέπραξαν αγάπη και δεν ξέρουν πώς να την δώσουν. Ο Χέρμπερτ αναζητεί την παρουσία της μάνας, προσπαθεί και θέλει να νοιώσει την αγάπη και την φροντίδα αλλά από μια γυναίκα που δεν μπορεί να την δώσει γιατί δεν ξέρει πως.

 


Cul. N.: Η γενική συναισθηματική αναπηρία πώς καθορίζει εν τέλει την εξέλιξη των τριών προσώπων του έργου;

 

Αιν. Τσ.: Και τα τρία πρόσωπα του έργου προσπαθούν να επικοινωνήσουν, αλλά δεν βρίσκεται κανένας δίαυλος επικοινωνίας, γιατί λόγω αυτής της συναισθηματικής αναπηρίας δεν μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα του προβλήματος.

 

Cul. N.: Μετράτε λίγα σχετικά χρόνια στο χώρο, όμως είχατε την τύχη να δουλέψετε σε δυνατές παραστάσεις. Πώς φαντάζεστε το «μετά» της πορείας σας, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή;

 

Αιν. Τσ.: Το επάγγελμα του ηθοποιού είναι ούτως ή άλλως ρευστό γιατί οι παραστάσεις κρατούν από δυο μήνες έως μια σεζόν, όποτε κάτι αρχίζει και κάτι τελειώνει και κάτι καινούριο αρχίζει και τελειώνει ξανά .Νομίζω κάπως έτσι φαντάζομαι και την συνεχεία του πράγματος.

 

Cul. N.: Κλείνοντας, πείτε μας πού θα σας συναντήσουμε μετά τον «Χέρμπερτ»; Υπάρχουν κάποια ανακοινώσιμα σχέδια;

 

Αιν. Τσ.: Θα με συναντήσετε στο «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία  Νατάσσας Τριανταφύλλη το οποίο θα ανέβει στο Μουσείο Μπενάκη τον Ιούλιο και έπειτα στην «Δωδέκατη Νύχτα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά τον Οκτώβριο στο Εθνικό Θέατρο.

 

 

Tο έργo του Χέρμπερτ Άχτερνμπους «Αγαπημένε μου Χέρμπερτ» παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου)

Σχετικές ειδήσεις
Γεωργία Μαυραγάνη: Δουλειά μου είναι να αναδείξω την τέχνη που μαρτυρεί η ίδια η ζωή
26.09.2016 17:26
Η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», μετά από μια σειρά παρουσιάσεων με μεγάλη αποδοχή σε Αγρίνιο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επανέρχεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ. Με αυτή την αφορμή, η Γεωργία Μαυραγάνη μας μίλησε «από πρώτο χέρι» για τους βασικούς θεματικούς άξονες της παράστασης που «χτίστηκε» με υλικά πραγματικές μνήμες και πολύτιμες εμπειρίες, για τις παιδικές αναμνήσεις της από την πατρογονική γη που «μυρίζουν» καπνό, καθώς και για τις πρώτες αντιδράσεις του κοινού του Αγρινίου, τις οποίες δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Σταύρος Τσακίρης: Ο κόσμος που ζούμε τώρα πεθαίνει σιγά – σιγά
26.02.2016 15:55
Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παίζεται αυτόν τον καιρό το γνωστό δράμα του Μπύχνερ, «Βόυτσεκ», για πρώτη φορά ως ενιαία παράσταση. Ο Σταύρος Τσακίρης που σκηνοθετεί αυτό το μεγάλο εγχείρημα, μας εξηγεί τη σημασία μιας τέτοιας παραγωγής, καθώς και διάφορες παραμέτρους του έργου, που αγγίζουν κάθε εποχή και κοινωνία. Ωστόσο, εκτός από το να φωτίσει τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου ανεβάσματος, αποκαλύπτει και μία μεγάλη και ενδιαφέρουσα φιλοδοξία του για το μέλλον, την παρουσίαση του έπους του «Διγενή Ακρίτα».
Βασίλης Τσιγκριστάρης: Μόνο μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις μπορούμε να κρατήσουμε κάτι δικό μας
22.02.2016 12:04
Η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής επιστρέφουν από τις 24 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να παρουσιάσουν για δέκα μόνο παραστάσεις το νέο καλλιτεχνικό τους εγχείρημα «Damiens / Φουκώ – Χειμωνάς». Ο Βασίλης Τσιγκριστάρης, που υπογράφει τη διασκευή μαζί με τον Κωνσταντίνο Χατζή και ενσαρκώνει τον σύγχρονο Damiens, μας εισάγει στον κόσμο του ήρωά του “που ακροβατεί ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι”, ενώ παράλληλα, μας μιλάει, για τις σύγχρονες μεθόδους σωφρονισμού που χρησιμοποιεί πολύ “έξυπνα”, “διακριτικά” και “ύπουλα” η κοινωνία και για τις ανθρώπινες σχέσεις οι οποίες “δημιουργούν το κάτι διαφορετικό μέσα στον καθένα μας, αυτό που ευτυχώς ποτέ δεν θα μπορέσει να ελέγξει καμία εξουσία” !
Γιάννης Καπελέρης: Η ζωή μας ζητάει να προσγειωθούμε επιτέλους
04.02.2016 14:34
Έπειτα από τις περσινές επιτυχημένες παραστάσεις του «Ταρτούφου» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, οι This Famous Tiny Circus theater group παρουσιάζουν αυτή την περίοδο τη μαύρη κωμωδία του Σέρτζι Μπελμπέλ, «ΟΦΣΑΪΝΤ -Εκτός Παιδιάς», στο Από Μηχανής Θέατρο. “Το «ΟΦΣΑΪΝΤ - Εκτός Παιδιάς» είναι ένα έργο τόσο ελληνικό αν και ισπανικό, τόσο οικείο σαν να βλέπεις είδηση στο δελτίο των 8”, όπως μας λέει ο ηθοποιός Γιάννης Καπελέρης που υποδύεται επί σκηνής τον Ρίκυ, έναν λατινοαμερικανό οικονομικό μετανάστη.
Ντένης Μακρής: Στις συνεργασίες μου ευτυχώς υπάρχει η απαραίτητη κοινή ανάσα
29.01.2016 10:41
Νέος, φέρελπις ηθοποιός, με αρκετές εκλεκτές συνεργασίες στο ενεργητικό του, ο Ντένης Μακρής, χτίζει μια ενδιαφέρουσα πορεία στο θέατρο. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, πρόλαβε να συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Μαρμαρινός, να υποδυθεί τον Άμλετ και να συμμετάσχει σε πολλές ξεχωριστές παραστάσεις. Μία από αυτές, είναι και οι «Ιδιοτροπίες της Μαριάννας», ένα γαλλικό τολμηρό κείμενο του Αλφρέ ντε Μυσσέ. Εκεί, θα υποδυθεί τον Σέλιο και μας μιλάει –ανάμεσα σε διάφορα άλλα- και για τη νέα αυτή συνεργασία με το θέατρο Πόρτα και τον Θωμά Μοσχόπουλο.