Ο Δήμος Μαρκοπούλου, το Ν.Π.Δ.Δ. «Βραυρώνιος» και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), στα πλαίσια συνεργασίας με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), συνδιοργανώνουν Ομαδική Έκθεση με τίτλο: «Ασκήσεις επί… Χάρτου», στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου, που θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2016.

Στην Έκθεση συμμετέχουν φοιτητές του Η’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, με Υπεύθυνους για την Έκθεση, τον Επίκουρο Καθηγητή τoυ Τμήματος Εικαστικών Τεχνών, κο Γιάννη Κονταράτο και την φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών (Μ.Ε.Τ.), κα Μαίρη Θηβαίου.

Οι φοιτητές που συμμετέχουν είναι οι: Αιμιλία Ευθυμίου, Άννα Ζιούλη, Κλειτία Κοκαλάρη, Ιώνιαν Μπισάι, Νεκτάριος Παππάς και Μελίνα Φακίτσα-Μόσλαντ.

Ο κος Γιάννης Κονταράντος, στα πλαίσια της εργασίας του Η’ Εργαστηρίου, με θέμα έρευνας τους χάρτες,  επισκέφτηκε μαζί με τους φοιτητές την περιοχή του Μαρκοπούλου, με σκοπό να εντοπίσουν τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να προχωρήσουν στην δημιουργία των έργων που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της έκθεσης.

Οι  φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ., μέσα από τις εκθέσεις και παρουσιάσεις των τελευταίων χρόνων, έχουν επιβεβαιώσει την εξοικείωσή τους με τα Νέα Μέσα (New Media), όσο και με τα συμβατικά, τα οποία αξιοποιούν στο έπακρο, με σκοπό να αποδώσουν το νόημα που οι ίδιοι θέλουν κάθε φορά.

Με αυτόν τον τρόπο, εκπληρώνουν τον πολλαπλό ρόλο που καλείται να έχει ο σύγχρονος καλλιτέχνης στη σημερινή κοινωνία (του ερευνητή, του ιστορικού, του φωτογράφου, του συγγραφέα, του τεχνικού…). Έτσι, προκύπτει μία έκθεση πηγαίας δημιουργικότητας, όπου συνδιαλέγονται η προσωπική εικαστική έρευνα, με τα σημεία του Τόπου και της Εποχής – το γκρεμισμένο κτίριο Βοκτάς, ο Ιππόδρομος, το ηχοτοπίο του Λατομείου – με κοινό παρονομαστή το ρόλο του χάρτη, στην ιστορία του Πολιτισμού και στην Ιστορία της Τέχνης, αφού δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες αναφοράς, όπως οι Jasper Johns, Joyce Kozloff, Franz Ackermann, Christo, Χρύσα Ρωμανού κ.ά..

«Άλλωστε, οι χάρτες συνοψίζουν έννοιες, όπως αυτές των ορίων, των συνόρων της καταγραφής, της ταξινόμησης, της ιεράρχησης, της διαδρομής και της περιπλάνησης».

Απόσπασμα από το κείμενο της Έκθεσης Μαίρη Θηβαίου

Γιάννης Κονταράτος

Η έκθεση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης. Θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση των έργων, από τους ίδιους τους φοιτητές, την Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016.

Κατά την διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιείται συλλογή Τροφίμων Μακράς Διαρκείας, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου μας.