Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μνήμη: Συναυλία από τους Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος .

Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής της Ανατολής και της Δύσης για τα Πάθη και τη Διασπορά σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικές θεματικές. Θα ακουστούν σε όργανα εποχής έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων συνθετών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους: από τους μεγάλους γαλλοφλαμανδούς συνθέτες Τσικόνια και Ντυ Φαι στην Ιταλία του κρητικού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη, και από τον τροβαδούρο Ραιμπώ ντε Βακεράς που έζησε στη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα μέχρι τη σεφαραδίτικη παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων.

Το σύνολο Ex Silentio διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας, ο οποίος παίζει επίσης φλάουτο με ράμφος και τραβέρσο. Τραγουδούν η Φανή Αντωνέλου και η Θεοδώρα Μπάκα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα), Φλώρα Παπαδοπούλου (μεσαιωνική και αναγεννησιακή άρπα) και Νίκος Βαρελάς (κρουστά).

Το Σύνολο παλαιάς μουσικής Εx Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και την ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση  του Συνόλου έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), ο Mάικλ Τσανς (κόντρα τενόρος) και η Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος). Τακτικοί συνεργάτες του είναι επίσης η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός. Το Σύνολο έχει συμπράξει με καταξιωμένους σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού, όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο Φεστιβάλ Marco Fodella, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό Φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Mozaik Project της Αλβανίας, στο 1ο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Λευκωσίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στο Φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου και αλλού. Έχει ηχογραφήσει για γνωστές γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες κοσμική μουσική του 15ου αιώνα καθώς και το cd Μνήμη με μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο, το οποίο και απέσπασε το βραβείο Supersonic του περιοδικού Pizzicato, ενώ προτάθηκε για τα International Classical Music Awards. Μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου. Στις προσεχείς συναυλίες του Συνόλου περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο σουηδικό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Tidig Musik – dagar καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ του Γκρατς Styriarte.

Περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες του Κύκλου Adagio - Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Ταξίδι στις «Αυλές της Ανατολής» με το Σύνολο Εx Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.11.2016 15:58
Το σύνολο Ex Silentio [Εξ Σιλέντσιο], υπό τη διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ένα συναρπαστικό ταξίδι στις μεσαιωνικές Αυλές της Ανατολής, που σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του ετήσιου Κύκλου Παλαιάς Μουσικής στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.
Οι Χορωδίες των Πανεπιστημίων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.11.2016 11:52
Τρία πολυφωνικά σύνολα ελληνικών πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών (ΤΜΣ) ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια μεγάλη συναυλία χορωδιακής μουσικής που πραγματοποιείται το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ετήσιου Κύκλου εκδηλώσεων του Μεγάρου Η ανθρώπινη φωνή.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:56
Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.