Συνεχίζοντας την παράδοση των ετήσιων εκδηλώσεών του για το Θείο Πάθος, το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει τον φετινό Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα, με το κορυφαίο σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio, το οποίο θα παρουσιάσει τη συναυλία με τίτλο «Μνήμη» το Σάββατο του Λαζάρου 23 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Πρόκειται για ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα μεσαιωνικής και αναγεννησιακής μουσικής της Ανατολής και της Δύσης για τα Πάθη και τη Διασπορά σε διάφορες γλώσσες και με διαφορετικές θεματικές. Θα ακουστούν σε όργανα εποχής έργα επώνυμων αλλά και ανώνυμων συνθετών, οι οποίοι έζησαν και δημιούργησαν σε ξένους τόπους: από τους μεγάλους γαλλοφλαμανδούς συνθέτες Τσικόνια και Ντυ Φαι στην Ιταλία του κρητικού συνθέτη Φραγκίσκου Λεονταρίτη, και από τον τροβαδούρο Ραιμπώ ντε Βακεράς που έζησε στη Θεσσαλονίκη του 13ου αιώνα μέχρι τη σεφαραδίτικη παράδοση της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί η προβολή ελληνικών υπερτίτλων.

Το σύνολο Ex Silentio διευθύνει ο Δημήτρης Κούντουρας, ο οποίος παίζει επίσης φλάουτο με ράμφος και τραβέρσο. Τραγουδούν η Φανή Αντωνέλου και η Θεοδώρα Μπάκα. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα), Φλώρα Παπαδοπούλου (μεσαιωνική και αναγεννησιακή άρπα) και Νίκος Βαρελάς (κρουστά).

Το Σύνολο παλαιάς μουσικής Εx Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και την ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση  του Συνόλου έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας. Το Ex Silentio έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι), ο Mάικλ Τσανς (κόντρα τενόρος) και η Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος). Τακτικοί συνεργάτες του είναι επίσης η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανός. Το Σύνολο έχει συμπράξει με καταξιωμένους σκηνοθέτες και σκηνογράφους σε παραγωγές μουσικού θεάτρου και σύγχρονου χορού, όπως ο Κωνσταντίνος Ρήγος (ΟΚΤΑΝΑ), η Λίλα Ζαφειροπούλου (ΕΛΔΩΡ) και η Λένα Κιτσοπούλου. Έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και σε σειρές μουσικής δωματίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ άλλων, στο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής του Μπάρι, στο μιλανέζικο Φεστιβάλ Marco Fodella, στη σειρά Musica Antiqua da Camera της Χάγης, στο θερινό Φεστιβάλ Alte Musik in Sankt Ruprecht της Βιέννης, στο Mozaik Project της Αλβανίας, στο 1ο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Λευκωσίας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ του Ρεθύμνου, στο Φεστιβάλ Guitar Plus, στις Ημέρες Μουσικής της Ρόδου και αλλού. Έχει ηχογραφήσει για γνωστές γερμανικές δισκογραφικές εταιρείες κοσμική μουσική του 15ου αιώνα καθώς και το cd Μνήμη με μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο, το οποίο και απέσπασε το βραβείο Supersonic του περιοδικού Pizzicato, ενώ προτάθηκε για τα International Classical Music Awards. Μέλη του συνόλου διδάσκουν στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα «Μουσικό χωριό» του Πηλίου. Στις προσεχείς συναυλίες του Συνόλου περιλαμβάνονται εμφανίσεις στο σουηδικό φεστιβάλ παλαιάς μουσικής Tidig Musik – dagar καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ του Γκρατς Styriarte.

Περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες του Κύκλου Adagio – Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα μπορείτε να δείτε εδώ.