Οι ταινίες Η τελευταία παραλία (L’ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν και Γυρίζοντας τον κόσμο (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, δύο ελληνικές συμπαραγωγές, συμμετέχουν στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών.

Η ταινία Η τελευταία παραλία (L’ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών, στο οποίο οι θεατές έχουν τη ευκαιρία να παρακολουθήσουν προσωπικές εργασίες σκηνοθετών και η ταινία Γυρίζοντας τον κόσμο (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν στο τμήμα Ένα κάποιο βλέμμα στην 69η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών.

Στην Τελευταία παραλία, ένας  τοίχος χωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες στην παραλιακή εγκατάσταση της Τεργέστης με την λαϊκή ονομασία “Pedocin”. Μια παραλία μοναδική στην Ευρώπη. Ένας χώρος χαμένος σα νησί, ανάμεσα σε παρκαρισμένες τουρκικές νταλίκες  που περιμένουν να περάσουν το τελωνείο του λιμανιού για να μπουν στην Ευρώπη. Εδώ η θάλασσα ενώνει και χωρίζει, διευρύνει τα σύνορα, τα συγχέει και τα επανακαθορίζει, ένα θέμα που μας απασχολεί σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Η τελευταία παραλία αποτελεί ουσιαστικά ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικής παρατήρησης. Οι συνήθεις χειρονομίες, οι κινήσεις, τα λόγια και η συμπεριφορά των πρωταγωνιστών, μας διηγούνται πράγματα που πιστεύαμε ότι ξέρουμε, τα οποία αντίθετα θα αποκαλυφθούν πιο πολύπλοκα, πράγματα που ανήκουν στη συλλογική μας μνήμη.

Η ταινία είναι παραγωγή των Mansarda Production (Ιταλία), Φαντασία Οπτικοακουστική (Ελλάδα), Arizona Productions (Γαλλία), με την υποστήριξη των Rai Cinema, Friuli Venezia Giulia Film Commission, Fondo Audiovisivo FVG, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l’image animée –  Ε.Κ.Κ.). Τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα έχει αναλάβει η One from the heart.

Στην ταινία Γυρίζοντας τον κόσμο, δύο φίλες επιστρέφοντας από το Αφγανιστάν προσπαθούν να ξεχάσουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου που περνάνε στο «στρατιωτικό κέντρο αποκατάστασης» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Η ταινία είναι σε παραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) κα  Blonde S.A.(Ελλάδα), με την υποστήριξη των ΑRTE, CNC, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) και του Ταμείου ενίσχυσης Ελληνογαλλικών συμπαραγωγών (Centre National du Cinéma et de l’image animée – Ε.Κ.Κ.). Η ταινία γυρίστηκε στη Ρόδο και το Παρίσι την άνοιξη-καλοκαλίρι του 2015 και πρωταγωνιστούν οι: Αριάν Λαμπέντ, Soko, Μάκης Παπαδημητρίου και Ανδρέας Κωνσταντίνου. Η εταιρεία Films Distribution έχει αναλάβει τη διεθνή διανομή της ταινίας.

Από την ίδρυσή του, το Φεστιβάλ των Καννών, ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως, έχει παραμείνει πιστό στον ιδρυτικό σκοπό του, ο οποίος είναι να εστιάσει και να αναδείξει ταινίες,  συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του κινηματογράφου, την ενίσχυση της κινηματογραφικής βιομηχανίας, διοργανώνοντας μια γιορτή για τον κινηματογράφο σε διεθνές επίπεδο.

Η φετινή 69η διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 22 Μαΐου.