Πως μεταμορφώνεται ένα δέντρο σε ένα μουσικό όργανο; Τι είναι ένα βιολοντσέλο και τι είδους μουσική μπορεί να παίξει κανείς με αυτό; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντά ο τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών, σε μια διαδραστική παρουσίαση για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 και μαθαίνουν την ιστορία του.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της ιστορίας αποτελεί ο Γιόχαν Σεμπαστιαν Μπαχ. Οι σουίτες του για σόλο βιολοντσέλο είναι τα πρώτα έργα που έχουν γραφτεί για το όργανο αυτό και ίσως και τα σημαντικότερα. Πως μπορεί λοιπόν ένας μουσικός να ερμηνεύσει αυτή τη μουσική που είναι ήδη 300 χρόνια παλιά; Αυτή την απάντηση καλούνται να δώσουν τα ίδια τα παιδιά μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο δημιουργούν μια συλλογική μουσική ερμηνεία.

Τέλος η σονάτα του Debussy, δοσμένη μέσα από ένα παραμύθι για τον Πιερότο και το φεγγάρι, δίνει το έναυσμα στα παιδιά να χορέψουν και να αποδώσουν ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο και κινητικά, νιώθοντας τη μουσική στο ίδιο τους το σώμα.

Τη σονάτα του Debussy συνοδεύει στο πιάνο η Μαρία Μοσχίδου.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Μιχάλης Χόιπελ γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Απέκτησε το δίπλωμα του βιολοντσέλου με βαθμό παμψηφεί άριστα, το Ά βραβείο και το χρυσό μετάλλιο του Σύγχρονου Ωδείου Αθήνας με καθηγητή τον Ρενάτο Ρίπο ενώ ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στη Γερμανία με τον διακεκριμένο καθηγητή Tilmann Wick στο Πανεπιστήμιο του Ανοβέρου και τον διεθνούς φήμης βιολοντσελίστα Arto Noras στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Η παρακολούθηση μαθημάτων και σεμιναρίων με καταξιωμένους καθηγητές όπως τους Bernard Greenhouse, David Geringas, Wolfgang Emanuel Schmidt, Jens Peter Maintz και Anner Bylsma τον βοήθησαν στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του προσωπικότητας. Έχει συχνά βραβευθεί με πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς όπως τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Μουσικής, το Ά βραβείο στο διαγωνισμό Masefield και το 3ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Mozart στο Hagen. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και του ιδρύματος Alfred Toepfer.

Η συναυλιακή του δραστηριότητα τον έχει οδηγήσει σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη. Έχει συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες όπως την Εθνική Ορχήστρα της Λευκορωσίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, τη Sinfonietta του δήμου Χανίων, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Πανεπιστημίων Μουσικής και Θεάτρου του Ανοβέρου και του Αμβούργου. Εμφανίζεται συχνά σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής όπως το Schleswig Holstein Music Festival, το Aurora Chamber Music Festival στη Σουηδία, το Euro Music Festival και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Παράλληλα κάνει παρουσιάσεις για μικρούς και μεγάλους, συγγράφει άρθρα και δημιουργεί παραστάσεις συνδυάζοντας τη μουσική με άλλες τέχνες, αποβλέποντας σε μια πιο άμεση και δημιουργική επαφή του κοινού με την κλασική μουσική. Παίζει ένα βιολοντσέλο κατασκευασμένο το 1723 στη Ρώμη από τον David Tecchler.