Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Έξοδος/Exodus: εργαστήρι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά»

Έξοδος/Exodus: εργαστήρι στο πλαίσιο του αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά»

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ , στο πλαίσιο του Αφιερώματος: «Με τα μάτια ανοιχτά» (21-24 Απριλίου 2016), καλεί επαγγελματίες ντοκιμαντερίστες, σπουδαστές και όσους ενδιαφέρονται να εκφραστούν μέσα από το δημιουργικό ντοκιμαντέρ , να δηλώσουν συμμετοχή στο εργαστήριο ΕΞΟΔΟΣ / EXODUS (Από την ιδέα ως το γύρισμα).

Το εργαστήρι θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Απριλίου, 10.00- 16.00. Τα αποτελέσματα, θα συζητηθούν σε στρογγυλή τράπεζα, την Κυριακή 24 Απριλίου, στις 20.30 στο Αεριοφυλάκιο 1- Αμφιθέατρο .

Η διάρκεια του κάθε ντοκιμαντέρ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 5 λεπτά. Η επιλογή θα γίνει από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (με μέγιστο αριθμό τα 20). Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ελεύθερη.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΞΟΔΟΣ (EXODUS)

Εμείς, ως Έλληνες δημιουργοί ανησυχούμε και αναρωτιόμαστε:

• Πώς να αναπτύξουμε μια διαφορετική ματιά, πιο απαιτητική, πιο οικεία, ίσως και ανατρεπτική, πάνω σε αυτή την πραγματικότητα;
• Πώς να την αφηγηθούμε;
• Πώς να αποκαλύψουμε τις αγνοημένες πλευρές της;

Αυτά τα ερωτήματα μας οδήγησαν στο σχέδιο ΕΞΟΔΟΣ, (EXODUS). Πρόκειται για μια πλατφόρμα της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (Greek Documentary Association) αφιερωμένη στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Τα σχέδια που θα κατατεθούν θα πρέπει να έχουν ως θέμα τους μια συγκεκριμένη ιστορία στην Ελλάδα σήμερα, ενός πρόσφυγα-μετανάστη και να αφορά στην δική του ιστορία.

Στόχος του διήμερου εργαστηρίου είναι, οι ταινίες να χαρακτηρίζονται από το προσωπικό ύφος του δημιουργού.  Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να αξιοποιήσουν κατά την ανάπτυξη των σχεδίων τους τα εκφραστικά μέσα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ ώστε να μπορούν να αρθρώσουν το δικό τους λόγο.  

Στο σεμινάριο θα διδάξουν έμπειροι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες-δημιουργοί ντοκιμαντέρ.

Διευκρινίζεται ότι η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ δεν αναλαμβάνει την παραγωγή των ταινιών. Τα δικαιώματα παραμένουν στους δημιουργούς. Στην Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ παραχωρείται μόνο το δικαίωμα προβολής σε εκδηλώσεις της και το ανάρτησης στην ιστοσελίδα της.

Όσοι υποψήφιοι έχουν το ντοκιμαντέρ τους έτοιμο μέχρι τις 10  Ιουνίου 2016, θα πάρουν μέρος στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ με την Ένωση Ευρωπαίων Συγγραφέων (SEUA) στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά 17 – 19 Ιουνίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν την αίτηση συμμετοχής που είναι αναρτημένη στη διεύθυνση www.technopolis-athens.com, στην ηλεκτρονική διεύθυνση metamatianoixta@gmail.com μέχρι την Κυριακή 17/4/2016 και ώρα 15.00.

Περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα Με τα μάτια ανοιχτά μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι ξανά στο ΚΕΤ
21.02.2017 17:15
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στο πλαίσιο του κύκλου CINEMATICS, προβάλλει ξανά την Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017, την ταινία To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι του Robert Wiene, με live soundtrack από τους Γιώργο Κατσάνο και Τάσο Φωτίου.
Με τα μάτια ανοιχτά, της Λέιλα Μπουζίντ
28.12.2016 14:05
Η νέα ταινία της Λέιλα Μπουζίντ, Με τα μάτια ανοιχτά, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 από την One from the heart.
Ψεύτης Ήλιος 2: Η Έξοδος, του Νικίτα Μιχάλκοφ
14.04.2016 15:09
Η Weird Wave παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 21 Απριλίου 2016 την πιο αμφιλεγόμενη ρωσική ταινία των τελευταίων χρόνων, Ψεύτης Ήλιος 2: Η Έξοδος (Burnt by the Sun 2: Exodus), σε σκηνοθεσία του Νικίτα Μιχάλκοφ.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Έξοδος 1826: μια αληθινή ιστορία για την «Έξοδο του Μεσολογγίου»
07.03.2016 15:46
Μια από τις πιο φιλόδοξες και αξιόλογες παραγωγές της χρονιάς, αποτελεί η ταινία "Έξοδος 1826", η οποία κερδίζει καθημερινά εκατοντάδες νέους υποστηρικτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που προσμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση της ταινίας και την προβολή της στους κινηματογράφους και σε φεστιβάλ, σε μια εποχή που οι Ελληνικές παραγωγές είναι ελάχιστες.