Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ανακοίνωση για κλοπή ψηφιδωτών έργων της Δάφνης Αγγελίδου

Ανακοίνωση για κλοπή ψηφιδωτών έργων της Δάφνης Αγγελίδου

Στις 5 Απριλίου έχουν κλαπεί από το εργαστήριό μου στο κέντρο της Αθήνας έξι ψηφιδωτά μου, που αναπαριστούν ανθρώπινες φιγούρες που κρατούν πολύχρωμες ομπρέλες σε άσπρο φόντο. Είναι κατασκευασμένα από ψηφίδες άσπρων μαρμάρων και πολύχρωμων σμάλτων και αποτελούν μια φρίζα, ύψους 58cm και 339cm πλάτους, σύνολο των 6 έργων (42cm-37 cm -58cm-58cm-67cm-86cm).

Αυτά τα έργα έχουν εκτεθεί τον Μάρτιο του 2013 στην Α.Σ.Κ.Τ, στο ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (13-5-2013 με 31-8-2013) με τίτλο ‘’ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ’’ και στην Γκαλερί ‘’7’’ με τίτλο ‘’ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ’’, τον Δεκέμβρη του 2013.

Οι φωτογραφίες των έργων έχουν ήδη κατατεθεί στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και έτσι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατον, να πουληθούν σε δημοπρασία ή από έμπορο τέχνης, ακόμα και να βγουν στο εξωτερικό. Συνεπώς κάτι που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι η κλοπή μπορεί να έχει γίνει κατά παραγγελία.

Κάτι ακόμα που διαταράσσεται σε μία κλοπή έργων τέχνης είναι η σχέση μεταξύ του καλλιτέχνη, του έργου του και του θεατή. Χάνονται απαραίτητες αξίες, όπως η εμπιστοσύνη και η αθωότητα. Κανείς δεν εργάζεται για την χρηματική αξία του έργου, άλλωστε αυτή είναι σχετική, ανάλογα με την ζήτηση και τις εποχές.

Ειδικά στους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα, η αξία των έργων έχει πέσει αρκετά. Όλα γίνονται για την χαρά της δημιουργίας και για την ευχαρίστηση που προκαλεί η καλλιτεχνική εργασία και στον καλλιτέχνη και στον θεατή – τελικό αποδέκτη του έργου.

Ο Πικάσο έλεγε ότι τα έργα ολοκληρώνονται όταν τα κοιτάει ο θεατής. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα ψηφιδωτά μου ολοκληρώνονται όταν τα έχει και τα κοιτάει ένας κλέφτης.

Παρακαλώ να διαδοθεί, ώστε να δυσκολέψει η διαδικασία πώλησης, έκθεσης και κατοχής των έργων μου.

Δάφνη Αγγελίδου   

Σχετικές ειδήσεις
Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ από την ομάδα του Alessandro Sciarroni στο Φεστιβάλ Αθηνών
06.06.2016 15:01
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο από τους ερμηνευτές της ομάδας Alessandro Sciarroni (Lorenzo Crivellari, Edoardo Demontis, Victor Garmendia Torija, Pietro Selva Bonino), με τίτλο Άτιτλο_: Εργαστήριο για ζογκλέρ (Untitled_Juggling Workshop).
Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες: έκθεση στο  Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
20.05.2016 16:51
Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Τρίτη 31 Μαΐου 2016 την έκθεση Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες.
Book & Sketches: Ο Βασίλης Σελιμάς μας προσκαλεί στο εργαστήριο του
15.04.2016 11:42
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του, «Νιω, μια μικρή ιστορία», ο Βασίλης Σελιμάς ανοίγει το εργαστήριό του στο κοινό για μια ημέρα, το Σάββατο 23 Απριλίου και παρουσιάζει την έκθεση «Book & Sketches».
Εργαστήριο «Body of Essence: Σώμα - Μυαλό - Καρδιά και η Ενδυνάμωση του Ηθοποιού» στο ΦΙΞ in Art
07.04.2016 14:56
Το εργαστήριο "Body of Essence: Σώμα - Μυαλό - Καρδιά και η Ενδυνάμωση του Ηθοποιού", που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεατρικών Εργαστηρίων "Δουλεύοντας το σώμα του Ηθοποιού: Πρακτικές και Θεωρία" του Συλλόγου Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου ΑΠΘ, θα διεξαχθεί στις 15-17 Απριλίου 2016 στην Αίθουσα 3 του ΦΙΞ in Art.
επι-Γραφές - Τo σώμα της λέξης: εργαστήριο στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
02.03.2016 15:46
Το διαπολιτισμικό πρόγραμμα "Labirinto: Culture e Civiltà Mediterranee" παρουσιάζει το εργαστήριο «επί-Γραφές: Tο σώμα της λέξης», ένα διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο για τη γραφή και την οπτική της αντίληψη.