Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…

Inner Movers: Ανακαλύπτοντας το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης…

Νέοι προβληματίζονται, επικοινωνούν, εκφράζονται, δημιουργούν, κινούνται και μετακινούνται από τη θέση τους για να ανακαλύψουν το μυστήριο της ανθρώπινης μετακίνησης.

 

Τι είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο να ταξιδεύει, να μετακινείται,

τι ψάχνει να ανακαλύψει, από τι προσπαθεί να ξεφύγει?

Πως αυτά τα ερωτήματα απαντώνται μέσα από την καταγραφή και το βίωμα μίας παράστασης και ενός βίντεο? 

 

Το project Inner Movers είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους με θέμα τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες και συγκεκριμένα την τέχνη του videodance και της site-specific performance.

 

Είναι μία πλατφόρμα που μεταφράζει άμεσα την θεωρία σε πράξη και δημιουργεί χώρο σε καλλιτέχνες για παραγωγή αλλά και υλοποίηση ιδεών. Κύριος στόχος είναι η εύκολη πρόσβαση των νέων επαγγελματιών σε εργαλεία και μεθόδους για σύλληψη και παραγωγή της προσωπικής τους δουλειάς, χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικούς τρόπους έκφρασης και συνδυάζοντας την κίνηση, το χορό και τον κινηματογράφο.Το πρώτο μέρος του project περιλαμβάνει εργαστήρια και διαλέξεις από έμπειρους επαγγελματίες των παραστατικών και ψηφιακών τεχνών και περιλαμβάνει τομείς όπως: κινηματογράφιση, χειρισμός κάμερας, φωτογραφία, μοντάζ, κινητικό αυτοσχεδιασμό. Έπειτα οι συμμετέχοντες διαλέγουν αντίστοιχους ρόλους για να δημιουργήσουν 3 videodance και 3 site-specific performances.

 

Ο χορός και το video είναι δύο πολύ δυνατά καλλιτεχνικά εργαλεία τα οποία δεν έχουν όρια και σύνορα. Αφενώς ο χορός βασίζεται στη μη λεκτική επικοινωνία και αφετέρου το video μπορεί μέσω των ιντερνετικών πλατφορμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επικοινωνηθεί παντού. Έτσι και τα 2 αυτά μέσα είναι φορείς ιδεών, σκέψεων, προβληματισμών και αναζητήσεων ανεξαρτήτως γλώσσας και απόστασης.

 

Για φέτος η θεματική της πλατφόρμας αφορά στην ανθρώπινη μετακίνηση (των πληθυσμών, της φαντασίας..)

 

Ένα δυνατό ερέθισμα για τη συγκεκριμένη θεματική του project  ήταν ένα σύνθημα γραμμένο στο τοίχο ενός νηπιαγωγείου τηςΑθήνας "Η μόνη μας πατρίδα, τα παιδικά μας χρόνια".

 

30 νέοι λοιπόν στις 15, 16, 17 Απριλίου 2016 θα εκφραστούν πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα μέσα από 3 site-specific dance performances οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε 3 συμβολικές τοποθεσίες για το συγκεκριμένο ζήτημα (1 πλοίο, 1 σταθμός τραίνου και το Πάρκο Ελευθερίας).

 

Το project Inner Movers στηρίζεται ενεργά από επαγγελματίες του καλλιτεχνικού χώρου καθώς και από το πρόγραμμα stART. (To stARTείναι ένα πρόγραμμα της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Bundesvereinigung SoziokulturellerZentrene.V. (Ομοσπονδιακή ΈνωσηΚοινωνικοπολιτιστικώνΚέντρων)).

 

innermovers.weebly.com

 

Trainers: Ελισάβετ Πλιακοστάθη, Ιωάννης Καρούνης, Χρυσάνθη Μπαδέκα

Lectures: Έρμής Μαλκότσης, Παύλος Φυσάκης, Αποστόλης Νικολαιδης

Project Manager: Νικόλ Κοϊμτζή

 

Inner Movers Performances | Αναλυτικά

- Παρασκευή 15 Απριλίου | 7 μμ | Λιμάνι της Σαλαμίνας (Παλούκια)

- Σάββατο 16 Απριλίου | 3 μμ | Σταθμός Μοναστηράκι, στο πλαίσιο του Metro Stages (διοργανωτής ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.)

- Κυριακή 17 Απριλίου | 7μμ | Πάρκο Ελευθερίας του Δήμου Αθηναίων

Είσοδος ελεύθερη

 

*Το κείμενο υπογράφει η Νικόλ Κοϊμτζή

 

Info: Η Νικόλ Κοϊμτζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989.Φοίτησε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Επαγγελματική Σχολή Χορού τηςΝίκης Κονταξάκη-Νικολέτας Μπακάλη. Εργάζεται στον τομέα των Οικονομικών και της Παραγωγής Καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών καθώς και με τον χορό δίνοντας παραστάσεις και παραδίδοντας μαθήματα. Το 2015-2016 έλαβε μία υποτροφία από το πρόγραμμα stART για το project Inner Movers με στόχο να αναπτύξει τη δική της καλλιτεχνική πρωτοβουλία στην Ελλάδα.3 Site Specific Dance Performances από τo project Inner Movers

Σχετικές ειδήσεις
Κλήμης Εμπέογλου: Προσπαθώντας να βρω απαντήσεις, βρέθηκα με περισσότερα ερωτήματα
02.12.2016 16:43
Ο Κλήμης Εμπέογλου γράφει τις σκέψεις του σχετικά με το ζήτημα της ανθρώπινης βίας, με αφορμή την παράσταση Μάουζερ που θα παρουσιαστεί από 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Μαρία Μαλλούχου: Η παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη
08.07.2016 14:25
Όταν ξεκινώ να συμμετέχω σε ένα έργο διακατέχομαι από ένα ακαθόριστο προαίσθημα όμοιο με μυρωδιά. Κι αυτό συμβαίνει επειδή στην σύνδεσή μου με το έργο υπάρχει κάτι οικείο που πρόκειται να το ανακαλύψω. Το προαίσθημα στο συγκεκριμένο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη μορφοποιήθηκε και προσδιορίστηκε ως ένας ερημικός τόπος. Ένας τόπος που εμπερικλείει την μοναξιά και την σιωπή.
Κωνσταντίνος Ντέλλας: Insomnia Greca: Ξαγρυπνώντας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
22.04.2016 14:32
Η δημιουργία της πλατφόρμας bouλouki project είναι αποτέλεσμα πολλών ιδεών και αναγκών προσωπικών των τελευταίων χρόνων. Το Insomnia Greca που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι, λοιπόν, το πρώτο project αυτής της πλατφόρμας όπου με τη σύμπραξη αγαπημένων φίλων που συστήνουν τη δημιουργική ομάδα (Ανδρέας Σκούρτης, Νεφέλη Σωτηράκη, Κωνσταντίνα Μαρδίκη), τη μουσική επιμέλεια (Αλέξανδρος Κτιστάκης), την επιμέλεια των φώτων (Παναγιώτης Λαμπής), αλλά και τη συμμετοχή διαφόρων καλλιτεχνών, πήρε μορφή και ουσία.
Βαρβάρα Δούκα: Stagedoor – μια 'πόρτα' για το μουσικό θέατρο
04.03.2016 12:34
Από παλιά στην εκπαίδευση, είχα μια εμμονή....να καταλαμβάνω τα κενά.... Είναι κοινό μυστικό, ότι πολλές ελλείψεις ελλοχεύουν στη βασική εκπαίδευση των ηθοποιών, αλλά και σε όλη τη γκάμα της καλλιτεχνικής παιδείας στη χώρα μας. Λίγο η νοοτροπία του 'χειροποίητου' που έχουμε, λίγο η αφελής εκτίμηση ότι 'μεταδίδοντας την πείρα μας' από γενιά σε γενιά αρκεί, και κυρίως η γενικότερη έλλειψη εξειδικευμένης και στοχευμένης γνώσης σε όλα τα επίπεδα της Παιδείας, δημιούργησαν ένα 'δημιουργικό' καραβάνι καλλιτεχνών, που ζήτησαν στο εξωτερικό αυτή την οργανωμένη γνώση.
Ιωάννα Ρούσσου: Ψάχνοντας μία …«Έξοδο Κινδύνου»
02.03.2016 14:44
Την άνοιξη του 2015, ο αγαπημένος μου φίλος δάσκαλος Μπάμπης Μπαλτάς, μου έφερε την συλλογή διηγημάτων της Ελένης Τσεκούρα, με τίτλο Αδέσποτα. Ξεκίνησα να διαβάζω το πρώτο διήγημα, την Έξοδο Κινδύνου. Το διάβασα κυριολεκτικά χωρίς ανάσα, βιώνοντας την αγωνία και τον πανικό της αντί-ηρωίδας Ελίνας στο υπαρξιακό αδιέξοδο που την εγκλώβιζε. Ένα αδιέξοδο που αναγνώρισα σαν πολύ οικείο.