Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ημέρα Βιβλίου 2016 – Δράσεις και Εκδηλώσεις

Ημέρα Βιβλίου 2016 – Δράσεις και Εκδηλώσεις

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.


Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει από φέτος και στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου. Πρόκειται για μια πολυσύνθετη προσπάθεια με κεντρικό μήνυμα «διαβάζω & αλλάζω», με σκοπό όχι μόνο να δημιουργηθούν νέοι, αλλά και να κινητοποιηθούν οι παλιοί αναγνώστες και όλοι μαζί να οδηγηθούν στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες όπου ζει και αναπνέει το βιβλίο.


Το πρόγραμμα για το 2016 περιλαμβάνει:

 • Υποστήριξη και αιγίδα Υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, συμπαράταξη ΟΠΑΝΔΑ Δήμου Αθηναίων, Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ελληνικού Τμήματος UNESCO.
 • Εγκύκλιο του Υπ. Παιδείας στα δημόσια σχολεία για αναφορά και συζήτηση στην τάξη. Το διδακτικό προσωπικό θα ενθαρρύνει τους μαθητές να επισκεφθούν βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της ΗΒ 2016.
 • Επικοινωνία με τα ιδιωτικά σχολεία. Ενημέρωση μαθητών, συζητήσεις στην τάξη, διοργάνωση παρουσιάσεων και ομιλιών σε τάξεις.
 • Υποστήριξη από τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, ενημέρωση του κοινού τους και διοργάνωση εκδηλώσεων.
 • Διανομή αφίσας σε βιβλιοπωλεία, δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες, ΚΕΠ, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημοτικά καταστήματα.
 • Διανομή αυτοκόλλητων σημάτων και σελιδοδεικτών.
 • Προβολή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ στον Alpha, σε ιδιωτικά κανάλια και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
 • Παρουσία των διοργανωτών σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές ενημερωτικές εκπομπές.
 • Διοργάνωση Λογοτεχνικού Περιπάτου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.
 • Δημιουργία ιστοσελίδας www.greekbookday.gr
 • Δημιουργία hashtag  #greekbookday ή #diavazo_allazo για επικοινωνία μέσω των social media.
 • Το λογότυπο «διαβάζω & αλλάζω» έχει σχεδιαστεί ώστε να αφήνει περιθώριο στη δημιουργική φαντασία του κάθε αναγνώστη που μπορεί να το παραλλάξει, εκφράζοντας ο καθένας τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να κατακλυστούν τα κοινωνικά δίκτυα από τέτοιο πρωτότυπο υλικό.
 

Φιλοδοξία μας είναι η Ημέρα Βιβλίου να προωθήσει την έννοια του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού και την ιδέα της βιβλιοφιλίας σε όλες τις ηλικίες. Φέτος γίνεται μόνο η αναγκαία αρχή, ώστε τις επόμενες χρονιές να προκύψουν ιδέες για δράσεις πρωτότυπες, διασκεδαστικές και επιδραστικές, που θα κάνουν το διάβασμα καθημερινή συνήθεια για όλους.

Πολλές ιδέες μπορούμε να αντλήσουμε από άλλες χώρες. Στην Καταλονία, για παράδειγμα, την ημέρα αυτή εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου . Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας χαρίζει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή του το ανταποδίδει με ένα βιβλίο. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα. Στην Αγγλία μοιράζονται στα σχολεία κουπόνια με τα οποία οι μαθητές μπορούν να αποκτήσουν ένα από προτεινόμενα βιβλία με μία λίρα.

Πολλά μπορούν να συμβούν και πολλά μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Τέτοιες πρωτοβουλίες όμως πετυχαίνουν όταν εμπνέουν και ενώνουν όσο γίνεται περισσότερους φορείς και πρόσωπα σε μία φωνή . Ελπίζουμε ότι θα ενώσετε κι εσείς τη φωνή σας με τη δική μας.

 

Σχε­δια­σμός λογο­τύ­που: Εύη Καλ­λιο­νάκη

Σχετικές ειδήσεις
Διαβάζω και αλλάζω: Ημέρα Βιβλίου 2016 με στοιχεία και αριθμούς
21.04.2016 11:22
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και ενθαρρυντικοί είναι οι αριθμοί που αποτυπώνουν την απήχηση της Ημέρας Βιβλίου, που γιορτάζεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας. Εκδηλώσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, δράσεις που ενέπλεξαν σχολεία, μαθητές, βιβλιοθήκες και φίλους της ανάγνωσης οργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου και με τη στενή συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Οι φετινοί αριθμοί μέχρι στιγμής:
Ημέρα βιβλίου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων στον Ιανό
21.04.2016 10:21
Πρόγραμμα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου Ιανός το Σάββατο 23 Απριλίου για την Ημέρα βιβλίου.
Διαβάζω και αλλάζω: Περίπατος βιβλίου
20.04.2016 10:44
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, καθιερώνει στην Ελλάδα την 23η Απριλίου ως Ημέρα Βιβλίου, όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO.
Ποίηση δια φωνής τρίτων την ημέρα βιβλίου
14.04.2016 11:31
Οι Εκδόσεις Γκοβόστη συμμετέχουν στον εορτασμό της Ημέρας Βιβλίου 2016 την 23η Απριλίου και στον Περίπατο βιβλίου.
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Δεκαήμερο εκδηλώσεων από τον ΣΕΚΒΕ στην Θεσσαλονίκη
29.03.2016 11:45
Σε όλες τις χώρες του κόσμου κάθε χρόνο η 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, γιορτάζεται ως ημέρα γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.