Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία

Μελίνα Κανά: Η μουσική είναι για μένα έκφραση, απόλαυση αλλά και η μεγάλη μου αγωνία

Η Μελίνα Κανά και ο «Γόης του Θησείου» θα βρεθούν στον Σταυρό του Νότου Plus για ένα ακόμη live, στις 17 Απριλίου, για να μας “ταξιδέψουν” μουσικά με τα αγαπημένα τραγούδια της Μελίνας αλλά και με απροσδόκητες διασκευές.

 

Αυτή ήταν μόνο η αφορμή για να απευθύνουμε τις ερωτήσεις μας στην σπουδαία ερμηνεύτρια, η οποία βρήκε λίγο χρόνο και μας μίλησε για την μουσική , τη δημιουργική συνύπαρξή της με τον «Γόη του Θησείου», και το παρόν, καθώς σε αυτή την φάση που βρίσκεται δεν κάνει σχέδια για το μέλλον.

 

Σίγουρα όμως, κατά τη γνώμη μου, θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει!

 

Συνέντευξη: Ερριέττα Μπελέκου

 

Culturenow.gr: Μετά τις εμφανίσεις σας σε Λαμία, Κρήτη, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κέρκυρα, επιστρέψατε στην Αθήνα και στο Σταυρό του Νότου για 2 μοναδικές βραδιές! Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα που θα ακούσουμε στο αγαπημένο στέκι του Νέου Κόσμου;

 

Μελίνα Κανά: Από την προσωπική μου πορεία έχω διαλέξει τα τραγούδια που ξέρω ότι αγαπάει ο κόσμος. Έχουμε επιλέξει και κάποια αγαπημένα λαϊκά τραγούδια που έχουν διασκευαστεί ηχητικά ώστε να είναι κοντινά στο ύφος με τα υπόλοιπα καθώς και άλλα τραγούδια από τον έντεχνο χώρο.

 

Cul.N.: Πως θα περιγράφατε την καλλιτεχνική σας σχέση και συνεργασία με την ταλαντούχα μπάντα «Ο Γόης του Θησείου»;


Μ. Κ.: Θα έλεγα πως είναι μια δημιουργική συνύπαρξη. Χαίρομαι πολύ να τραγουδώ μαζί τους. Είναι πολύ αναζωογονητικό για μένα. Η ζεστή σχέση που έχουν μεταξύ τους με έχει παρασύρει κι εμένα. Αισθάνομαι φίλη τους και χαίρομαι γι’ αυτό. Επίσης ό, τι μου προτείνουν με βρίσκει σύμφωνη που σημαίνει ότι έχουμε κι ένα κοινό μουσικό κριτήριο.

 

Cul.N.: Προϊόν αυτής της μουσικής συνύπαρξης είναι και το τελευταίο, ομώνυμο άλμπουμ σας. Πώς βλέπετε εσείς αυτή τη δισκογραφική δουλειά, ένα χρόνο (και μερικούς μήνες) μετά την κυκλοφορία της;


Μ. Κ.: Αυτή η δουλειά μου άρεσε πολύ γιατί όλα τα τραγούδια είναι γραμμένα ζωντανά. Γράψαμε όλοι μαζί στο στούντιο κι αυτό φαίνεται όταν ακούς το cd.

 

Cul.N.: Στις 24 Απριλίου ρίχνει την “αυλαία” της και η παιδική παράσταση «Πρίγκηπας και Φτωχός», στην οποία έχετε τον ρόλο της Μούσας, μαζί με την Κωνσταντίνα. Ποια είναι τα συναισθήματά σας γι’ αυτή τη δουλειά;


Μ. Κ.: Ήταν για μένα μια πρωτόγνωρη εμπειρία να συμμετέχω σε παράσταση για παιδιά. Μου άρεσε πολύ. Η επαφή με τα παιδιά είναι πολύ αναζωογονητική κι ευχάριστη. Η παράσταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και για τους ενήλικες. Είναι φτιαγμένη με χιούμορ και θίγει κάποια πολύ ενδιαφέροντα θέματα. Οι σχέσεις με την ομάδα είναι πάρα πολύ καλές κι αυτό έκανε τη συμμετοχή μου στην παράσταση ακόμα πιο ευχάριστη. Να σημειώσουμε ότι τα τραγούδια και η μουσική για την παράσταση είναι πρωτότυπη και είναι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

 

Cul.N.: Το προηγούμενο καλοκαίρι κάνατε μία επιτυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα μαζί με τον «Γόη του Θησείου». Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για φέτος;


Μ. Κ.: Το καλοκαίρι σκοπεύουμε να κάνουμε συναυλίες σε διάφορα μέρη. Ακόμα το πρόγραμμα δεν έχει κλείσει όμως. Τώρα διαμορφώνεται.

 

 

Cul.N.: Έχετε κάποιο όνειρο για τη συνέχεια της μουσικής σας διαδρομής που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;


Μ. Κ.: Είμαι σε φάση που δεν κάνω σχέδια. Μου αρέσει αυτό που κάνω αυτή τη στιγμή και θα προσπαθήσω να το στηρίξω όσο το δυνατό περισσότερο.

 

Cul.N.: Αν μπορούσατε να συμπυκνώσετε μέσα σε λίγες φράσεις τι είναι για σας η μουσική και το τραγούδι, ποιες θα ήταν αυτές;


Μ. Κ.: Είναι για μένα έκφραση κι απόλαυση αλλά είναι και η μεγάλη μου αγωνία και το στοιχείο που αν έλειπε από τη ζωή μου, αυτή θα ήταν τελείως διαφορετική. Είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη ζωή μου. Νιώθω συναισθήματα και όταν ακούω μουσική και τραγούδια αλλά και όταν τα τραγουδώ και τα μοιράζομαι με τον κόσμο. Είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη να ανακαλύπτω κάποιο καινούριο τραγούδι που μου αρέσει και μου δημιουργεί την επιθυμία να το τραγουδήσω.

 

Cul.N.: Σας ευχαριστώ πολύ!


Μ. Κ.: Σας ευχαριστώ κι εγώ και σας περιμένω την Κυριακή στο Σταυρό του Νότου+plus!

 

 

Η Μελίνα Κανά & ο Γοής του Θησείου ζωντανά στο Σταυρό του Νότου Plus την Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Σχετικές ειδήσεις
Μύρων Μιχαηλίδης: Η Λυρική πρέπει να έχει παλέτα συνολικής προσφοράς στην κοινωνία
27.01.2017 13:59
Το όνομα του Μύρωνα Μιχαηλίδη έχει συνδεθεί με την μεγάλη περίοδο της εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εκατοντάδες Έλληνες θεατές που μέχρι πρότινος δεν είχαν επαφή με το λυρικό τραγούδι, προσήλθαν στο Ολύμπια, το Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο για να απολαύσουν διαχρονικές όπερες. Αποδείχθηκε ένας από τους πιο παραγωγικούς καλλιτεχνικούς διευθυντές και συνέπεσε η δική του θητεία με την προετοιμασία και τη μεταφορά του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η ευθύνη μεγάλη και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Είναι ο αγώνας μας συνεχώς. Να συνεργαζόμαστε ώστε να βρίσκουμε λύσεις μέσα στην κρίση και να απομακρύνουμε τις δυσκολίες. Κάνουμε το ωραιότερο πράγμα που υπάρχει, τη μουσική και θέλουμε να φέρνουμε τον κόσμο σε επαφή μαζί της».
Δημήτρης Ζερβουδάκης: Η τραγουδοποιία είναι μια απρόβλεπτη περιπέτεια
20.01.2017 15:26
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έχει μια αξιοσημείωτη προσωπική πορεία στο χώρο της μουσικής. Αρκετές δημιουργίες του, παρότι μετρούν αρκετά χρόνια, δεν ξεθωριάζουν στο πέρασμα του καιρού, αλλά «μεγαλώνουν μαζί του» όπως λέει και ο ίδιος. Τραγούδια όπως «Γράμμα σε έναν ποιητή» (1989), «Βαριά ποτά βαριά τσιγάρα» (1998) και «Τα ανείπωτα» (2006), παίζουν στα ραδιόφωνα και περιλαμβάνονται σε πολλά προγράμματα μουσικών σκηνών.
Μανώλης Μητσιάς: Ένα ταξίδι στην μελοποιημένη ποίηση
28.11.2016 14:15
Ο Μανώλης Μητσιάς έχει σφραγίσει με τη φωνή του εξαιρετικές δισκογραφικές δουλειές, σε αρκετές από τις οποίες περιλαμβάνονταν πασίγνωστα μελοποιημένα ποιήματα. Κάποιες τέτοιες στιγμές θα μας θυμίσει και στην μουσική παράσταση «Είμαστε από καλή γενιά», που οργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Κωστής Κριτσωτάκης: Η σύνθεση είναι για μένα ένα συναρπαστικό παιχνίδι όπου πάντα υπάρχει θέση για το απρόβλεπτο
24.11.2016 13:47
Με αφορμή το Λονδίνο και τους συνθέτες που σχετίστηκαν με αυτό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), στα πλαίσια του αφιερώματος της στην πόλη αυτή, συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών της με θέμα «Οι πόλεις της μουσικής», στην αίθουσα του Μεγάρου Αθηνών, την Παρασκευή 25/11/16, στις 20:30, παρουσιάζοντας δυο φημισμένα και αγαπημένα έργα των Έντουαρτ Έλγκαρ (Κονσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85) και Φέλιξ Μέντελσον (Ιταλική Συμφωνία).
Γεωργία Νταγάκη: Η παράδοση οφείλει να δίνεται στους νέους σαν ερωμένη και όχι σαν προξενιό
31.03.2016 15:25
Η Γεωργία Νταγάκη συναντιέται μουσικά με τον αγαπημένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά, αλλά και τον ταλαντούχο Σταύρο Σιόλα, για λίγες εμφανίσεις στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θέατρου και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή, μας μιλάει για αυτή τη συνεργασία, για τη μουσική της και τη λύρα της...