Το Bios στο πλαίσιο του 1ου Γυμνασίου Σκηνοθεσίας φιλοξενεί τον Ανέστη Αζά ο οποίος θα παραδώσει ένα εντατικό εργαστήριο σκηνοθεσίας, ξεκινώντας την Παρασκευή 20 Μαΐου (ημέρα γνωριμίας με τους συμμετέχοντες).

Με άξονα κομβικές σκηνές από τα έργα που συνθέτουν τον Θηβαϊκό Κύκλο, τον μύθο δηλαδή της οικογένειας των Λαβδακιδών (Οιδίποδας Τύραννος, Αντιγόνη, και Οιδίποδας επι Κολωνώ του Σοφοκλή, Επτά επι Θήβας του Αισχύλου, Φοίνισσες του Ευριπίδη), ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς παραδίδει ένα εντατικό εργαστήριο σκηνοθεσίας, διάρκειας δύο εβδομάδων.

Τι ακριβώς είναι η σκηνοθεσία θεάτρου; Διδάσκεται ή μήπως είναι μια τέχνη που καλείται να την ανακαλύψει κανείς μόνος του; Ποιες σκηνοθετικές προσεγγίσεις είναι εφικτές στα έργα αυτά της ελληνικής τραγωδίας σήμερα και με ποιον τρόπο αναπτύσσονται αυτές στην πρόβα;

Το εργαστήριο περιλαμβάνει δραματουργική προεργασία και πρακτική εξάσκηση πάνω σε κομβικές σκηνές από τα έργα του Θηβαϊκού Κύκλου. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν, μέσα από ένα πρόγραμμα καθημερινών προβών να αναπτύξουν την ιδέα τους με στόχο την παρουσίαση μιας σκηνοθετικής σπουδής στο τέλος του εργαστηρίου.

Το τμήμα που θα δημιουργηθεί θα είναι ολιγομελές, με ανώτατο όριο τα 10 άτομα. Την Παρασκευή 20 Μαΐου, 18:00 – 21:00 ο Ανέστης Αζάς θα συναντήσει για πρώτη φορά τους συμμετέχοντες.

Οι δύο πρώτες συναντήσεις του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 30  & Τρίτη 31 Μαΐου,18:00 – 21:00. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν καθημερινές πρόβες υπό την εποπτεία του Ανέστη Αζά για να δημιουργήσουν μία παράσταση, σε ώρες που θα διαμορφωθούν από κοινού.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες, ηθοποιούς και φοιτητές δραματικών σχολών, αλλά και φοιτητές σχολών με ευρύτερο αντικείμενο τις θεατρικές σπουδές που θέλουν να ασχοληθούν με τη σκηνοθεσία.

Ανέστης Αζάς

O Ανέστης Αζάς (Θεσσαλονίκη 1978) σπούδασε στο Tμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ και στην ανώτατη δραματική σχολή Ernst Busch Βερολίνου (Σκηνοθεσία). Ως βοηθός σκηνοθέτη συνεργάστηκε με τον DimiterGotscheff (ο Αυτόχειρας του Νικολάι Ερντμαν Volksbühne Berlin 2007, Πέρσες του Αισχύλου Εθνικό θέατρο Επίδαυρος 2009) και ως βοηθός για την έρευνα και την δραματουργία με τους Rimini Protokoll (Προμηθέας  στη Αθήνα,Ηρώδειο 2010). Το Μάιο του 2011 συμμετείχε με υποτροφία του Ινστιτούτου Goethe στο διεθνές φόρουμ νεων καλλιτεχνών του φεστιβάλ Theatertreffen στο Βερολίνο. Από το 2008 εργάζεται ως σκηνοθέτης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Έχει σκηνοθετήσει στο Φεστιβάλ Αθηνών , τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, αλλά και σε διάφορες σκηνές του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα (Θέατρο Επι Κολονώ, Θέατρο Χώρα, Bios). Τα τελευταία δύο χρόνια εργάστηκε κυρίως στο γερμανόφωνο χώρο συνεργαζόμενος με τα θέατρα Ballhaus Naunynstrasse και  Maxim Gorki Theater στο Βερολίνο,  Schauspielhaus στη Ζυρίχη, Κρατικό Θέατρο και Ορχήστρα Χαϊδελβέργης, Theatre of the World Festival- Mannheim, Τheaterhaus Jena, Theater Konstanz.

1ο Γυμνάσιο Σκηνοθεσίας Θεάτρου

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο θεατρικό τοπίο, με την Αθήνα να είναι γεμάτη από εκατοντάδες παραστάσεις σύγχρονου θεάτρου, αλλά και από νέους δημιουργούς που προσπαθούν να βρουν το δικό τους στίγμα, είναι καθαρή η ανάγκη μιας σοβαρής και οργανωμένης εκπαίδευσης πάνω στη σκηνοθεσία.

Το Bios, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για την κάλυψη μίας τέτοιας ανάγκης, δημιούργησε το 1ο Γυμνάσιο Σκηνοθεσίας Θεάτρου. Με άξονες τη συλλογικότητα και την ομαδική δουλειά, το σεβασμό στην ιδιαιτερότητα, την έρευνα και το ρίσκο, προσφέρει έναν τόπο πρακτικής μάθησης για τη σκηνοθεσία και τις σύγχρονες τάσεις της, ενθαρρύνοντας τους νέους δημιουργούς να παράξουν έργο πρωτότυπο, αυθεντικό, που να συνομιλεί με το σήμερα.

*To εργαστήριο της Αργυρώς Χιώτη ολοκληρώνεται, με μία ανοιχτή παρουσίαση των παραστάσεων των συμμετεχόντων την Τετάρτη 26 Απριλίου.

Πληροφορίες εργαστηρίου:

Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 180 ευρώ

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος, καθώς και ενός σύντομου κειμένου μέχρι 150 λέξεις που να περιγράφει τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα και το κείμενο, μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο seminars@bios.gr
 
Πληροφορίες και συμμετοχές: 2103425335 | www.bios.gr | seminars@bios.gr  

Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο BIOS Tesla, Πειραιώς 84

Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος

Διοργάνωση: BIOS