Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Ο Dominique Wolton, θεωρητικός της πολιτικής επικοινωνίας, Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS) ανοίγει στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον νέο κύκλο Σύγχρονη Σκέψη, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θέμα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».

Εδώ και 35 χρόνια, οι έρευνες του Dominique Wolton συμβάλλουν στην ανάδειξη μιας πρωτότυπης αντίληψης  της επικοινωνίας που προσδίδει μεγαλύτερο βάρος σ τον άνθρωπο και τη δημοκρατία παρά στην τεχνική και την οικονομία. Με αυτό το θεμελιώδες ερώτημα: πώς να συνυπάρξουμε ειρηνικά με τον άλλο, που σήμερα είναι τόσο κοντά χάρη στην πληθώρα των διαθέσιμων τεχνικών, αλλά πάντα τόσο απομακρυσμένος; Επανεξετάζοντας τις σχέσεις του ατόμου και της ομάδας, του ίδιου και του διαφορετικού, ανανεώνει την πολιτική σκέψη στην πανταχού παρούσα επικοινωνία.

Ο Dominique Wolton ίδρυσε το 1988 και διευθύνει το διεθνές περιοδικό Hermès (CNRS). Ίδρυσε και διηύθυνε μέχρι το 2013 το Ινστιτούτο Επιστηµών Επικοινωνίας του CNRS (ISCC). Είναι συγγραφέας τριάντα περίπου βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, μεταξύ των οποίων : Informer n’est pas communiquer, L’Autre Mondialisation, Internet, et après ? , Penser la communication- Σκέψεις για την επικοινωνία (μετεφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις  Σαββάλας),  Naissance de l’Europe démocratique, Éloge du grand public και πρόσφατα: La communication, les hommes et la politique

Συντονισμός: Νίκος Μπακουνάκης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Nicole Fontaine στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 17:10
Στα πλαίσια του κύκλου «Σύγχρονη Σκέψη», το 2017 το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θέτει επί τάπητος το ζήτημα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, προσκαλώντας Γάλλους διανοούμενους από διάφορους τομείς του επιστητού.
Πληροφορία και επικοινωνία. Η μολυσμένη επιστήμη: διάλεξη του Henri Altan στο Γαλλικό Ινστιτούτο
07.11.2016 12:17
Στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει το λόγο σε έναν κορυφαίο Γάλλο επιστήμονα, σε ένα ελεύθερο πνεύμα που εξετάζει αντικειμενικά και απαρεγκλίτως τη θέση της ηθικής στο σύγχρονο κόσμο και, ειδικότερα στον χώρο της διανόησης και της επιστήμης.
Οι πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας: διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο
06.06.2016 16:13
Το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 μία διάλεξη με τίτο "Οι επιχειρηματίες της αλλαγής, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας" στο πλαίσιο του κύκλου Η νεολαία που καινοτομεί.
Διάλεξη της Myriam Revault d’Allonnes στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.04.2016 10:43
Το Γαλλικό Ινσιτούτο φιλοξενεί την Myriam Revault d’Allonnes η οποία θα δώσει μία διάλεξη με τίτλο Έχει κάποιο νόημα ακόμα η πολιτική;, στο πλαίσιο του κύκλου Σύγχρονη σκέψη - Ας επανεξετάσουμε την πολιτική.
Διάλεξη τoυ Alain Badiou στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
22.04.2016 14:19
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ανανέωσε το ραντεβού του με τον Γάλλο φιλόσοφο, Alain Badiou, ομότιμο καθηγητή της l’École normale supérieure, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Σύγχρονη σκέψη, που αφιερώνεται, για το 2016, στο ζήτημα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».