Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση που παρουσιάζουν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και το Εθνικό Ωδείο, εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (στη μεγάλη Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης).

 

Η ενδιαφέρουσα μουσική αυτή παράσταση μας ταξιδεύει στον χρόνο, σε κάθε ελληνικό μουσικό βίωμα της Ανάστασης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που ζει τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα και εκφράζει το Αναστάσιμο πνεύμα, από την εποχή του Βυζαντίου έως το σήμερα. Ξεδιπλώνει σε ένα μουσικό πανόραμα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας για την Ανάσταση και συνδυάζει τη βυζαντινή μουσική με τα δημοτικά τραγούδια της Λαμπρής και τους παραδοσιακούς χορούς.

 

«Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την υπερχιλιετή μουσική βυζαντινή και δημοτική μας παράδοση που υμνεί και τραγουδά την Ανάσταση υπό το φως της σημερινής προσδοκώμενης Ελληνικής Ανάστασης» τόνισε ο κ. Μιχάλης Μακρής, ψυχή της εκδήλωσης.

 

Συμμετέχουν η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία, η Παραδοσιακή Χορωδία και Ορχήστρα του Εθνικού Ωδείου και οι Μουσικές Ομάδες του 24ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και του Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας. Τη  διδασκαλία-διεύθυνση των Χορωδιών και της Ορχήστρας έχει ο Μιχάλης Μακρής, ιδρυτής και διευθυντής της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας, έφορος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου. Τη μουσική περιήγηση συμπληρώνει η Χορευτική Ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων υπό τη διδασκαλία του Γιάννη Κοντογιάννη. Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Νικόλας Βαφειάδης, δημοσιογράφος.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα της βυζαντινής μελουργίας για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως τα Εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής, ο Ύμνος των Τριών Παίδων, ο ψαλμός Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην από τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, η Αναστάσιμη προσευχή Χριστός ανέστη, ο ύμνος Δεύτε λάβετε φως, το κοντάκιο Τη Υπερμάχω και κρατήματα Αναστάσεως.

 

Επίσης θα ακουστούν τα δημοτικά τραγούδια «Χριστός ανέστη, μάτια μου» (Μικρά Ασία), «Το  μικρό μου» (τράτα Μεγάρων), «Στην πόρτα μια πορτοκαλιά» (παραδοσιακό Κεντρικής Ελλάδος), «Εφτά βδομάδες έκανα» (συρτό Μικράς Ασίας), «Αμάν γκελ αμάν» (σμυρνέικος καρσιλαμάς), «Σήμερα Χριστός Ανέστη» (πασχαλινό δημοτικό Πελοποννήσου), «Άγιε μου Γιώργη, αφέντη μου» (δημοτικό Καππαδοκίας), «Όλοι πάνε στην εκκλησιά» (πασχαλινό Ευβοίας), «Μια Πασχαλιά και μια Λαμπρή» (ζωναράδικος χορός Θράκης), «Τα κανάρια» (δημοτικό Μικράς Ασίας), «Από τα γλυκά σου μάτια» (πηδηχτός χορός Νάξου). Επίλογος της βραδιάς, το χιλιοτραγουδισμένο ποίημα «Ένα το χελιδόνι» από το Άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη,  που η μουσική γραφή του Μίκη Θεοδωράκη ανέδειξε σε σύμβολο ελπίδας και Ανάστασης.

 

Συμμετέχουν οι μουσικοί:

Παύλος Παπαδόπουλος (βιολί), Φώτης Μυλωνάς (νέι), Αλέκος Βρέτος (ούτι), Πέτρος Καραγιάννης (τζουράς), Δημήτρης Πρίφτης (σάζι), Νίκος Παγκράτης (λαούτο), Γιάννης Καραγιάννης (λαούτο), Αγγελίνα Τκάτσεβα (σαντούρι), Ελένη Βασιλειάδη (κανονάκι), Ελένη Καλπία (κανονάκι), Γιώργος Φίλιππας (κρουστά). 

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Ο Yury Revich στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.01.2017 12:30
Το καινοτόμο εγχείρημα καλλιτεχνικών δρωμένων ¨Friday Nights with Yury Revich¨, έχοντας ολοκληρώσει δύο χρόνια επιτυχημένης πορείας στη Βιέννη, με σύνθημα «ακούγοντας την τέχνη και βλέποντας τη μουσική», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία παράσταση εγκαινιάζοντας την πρώτη του ευρωπαική περιοδεία.
Το Human Requiem, ο Ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
20.04.2016 14:29
Μια συγκλονιστική μουσική παράσταση, το Human Requiem, παρουσιάζεται τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πλαίσιο του Κύκλου Αdagio – Μουσική για τις μέρες του Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη 26 και τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Λαϊκή παραδοσιακή μουσική από το Ιράν με τους Saba στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 10:25
Το βραβευμένο συγκρότημα Σαμπά [Saba] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο φάσμα οργανικών και φωνητικών συνθέσεων της ιρανικής μουσικής.