Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017
Ως την άκρη της κλωστής - Παντελής Κυραμαργιός, ΠΛΕΓΜΑ: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 15:39
Ως την άκρη της κλωστής - Παντελής Κυραμαργιός, ΠΛΕΓΜΑ: Κριτική βιβλίου

Τον Παντελή Κυραμαργιό τον γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ως καταξιωμένο μουσικό . Ως συγγραφέα τον μάθαμε όταν πριν από δυο χρόνια κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο «Το παραμύθι της λήθης» από τις εκδ. Έναστρον. Το νέο του όμως έργο με τίτλο «Ως την άκρη της κλωστής», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι ένας ιδιαίτερος συγκερασμός της μουσικής με την αφήγηση , ένα γοητευτικό πάντρεμα μορφών τέχνης, αφού για τη δημιουργία του συγκροτήθηκε και  ενεργοποιήθηκε μια ολόκληρη καλλιτεχνική ομάδα, το Πλέγμα.

Νέοι καλλιτέχνες που δρουν σε διαφορετικά πεδία ο καθένας συνοδοιπορούν και δημιουργούν με αφορμή το διήγημα του Παντελή Κυραμαργιού δέκα τραγούδια που ερμηνεύει η Εύα Λαύκα σε ένα δίσκο, στον οποίο συμμετέχουν ερμηνευτικά επίσης η Γλυκερία, ο Θοδωρής Κοτονιάς και η Σοφία Κουρτίδου και οπτικοποιούν εικαστικά η Αμαλία Θεοδωροπούλου και ο Θανάσης Φωτεινιάς.

Αξίζει να μιλήσει κανείς για την τόσο φροντισμένη έκδοση αυτού του έργου που επιμελήθηκαν οι εκδ. Έναστρον. Εμπεριέχει τόσο το διήγημα όσο το σι ντι και το συγκεκριμένο εικαστικό έργο και αποτελεί μια πρωτότυπη δημιουργία για την ελληνική εκδοτική πραγματικότητα, ένα μικρό και ευφάνταστο εκδοτικό κόσμημα.

Το διήγημα είναι από μόνο του μια σημαντική στιγμή του Παντελή Κυραμαργιού. Ενώ στο «Παραμύθι της λήθης» ο συγγραφέας καλούσε τον αναγνώστη του να ταξιδέψει στον κόσμο της μουσικής, για να νιώσει κατάβαθα ότι η μελωδία της αγάπης, η εξέγερση από την υποταγή και η απελευθέρωση από την καταπίεση περνούν μέσα από πέντε βασικά ανθρώπινα ελαττώματα: την απάθεια, τη ματαιοδοξία, την απληστία, την άγνοια αλλά κυρίως τη λήθη και αυτά πρέπει να αποτινάξει από πάνω του ο άνθρωπος για να βρει την ευτυχία, δηλώνοντας παράλληλα πως: «Ο σπουδαιότερος ζωγράφος, γλύπτης ή σκηνοθέτης είναι ο χρόνος», στο νέο του βιβλίο διατρανώνει πως ο άνθρωπος πρέπει να σπάσει τα δεσμά όλων των συμβάσεων, να βγάλει από το πρόσωπό του τα κοινωνικά προσωπεία που του επιβάλλονται και να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο στα μάτια όσων θέλει να προσεγγίσει.

Ο Παύλος είναι ένας μοναχικός ζωγράφος. «Ένας καλλιτέχνης που ακούει το κρυφό τραγούδι της σταγόνας που σκάει στο πεζοδρόμιο» και συντρίβεται μαζί της. Ένας καλλιτέχνης που ζωγραφίζει «το εγκόσμιο και το ασύνειδο, το υπαρκτό μα αόρατο, το ουσιώδες μα ξένο». Η μοναξιά του είναι η φυσική συνέπεια της διαφορετικότητάς του. Και είναι ευτυχισμένος στον κόσμο που έχει επιλέξει να ζει, έναν αθέατο κόσμο αισθήσεων που εμπιστεύεται την αθωότητα και διεκδικεί τον κόσμο των αισθημάτων.

Για τον Παύλο υπάρχει από τη μια το όνειρο, η υπερβατικότητα, ο υπερρεαλισμός και από την άλλη η πραγματικότητα, η στερημένη από τη φαντασία ζωή που ζούμε στις σύγχρονες πόλεις του κόσμου. Η αληθινή ζωή βρίσκεται μέσα στο όνειρο. Και αυτό ακριβώς ζωγραφίζει. Μια πραγματικότητα που ο σύγχρονος νους, αποστερημένος από τα φίλτρα των αισθήσεων δεν μπορεί να αντιληφθεί.
«Για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει το ένα πόδι σου να είναι έξω από τη γη», έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Παύλος ζει μέσα στο όνειρό του μια δεύτερη ζωή. Δημιουργεί ένα παράλληλο σύμπαν και νιώθει την ευτυχία να  ξεδιπλώνεται μέσα του όταν μοιραία ανακαλύπτει τις διαστάσεις που παίρνει η ζωή που κινείται στη σφαίρα της ελευθερίας.

Μέσα στο όνειρο του θα γνωρίσει την Ελευθερία, τη νεαρή φοιτήτρια ζωγραφικής και μαζί θα ταξιδέψουν ως την άκρη αυτού του ονείρου, δεμένοι σφιχτά με μια κόκκινη κλωστή που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα και το πάθος για την αλήθεια της ζωής τους. Απορροφημένος θα θελήσει να ζήσει για πάντα εκεί, στη ναρκωτική διάθεση του ονείρου, εκεί όπου η συνείδησή του απελευθερωμένη μεταβάλλει τα δεδομένα της ζωής του.

Η πραγματικότητα θα τον επαναφέρει στους κόλπους της, όταν η Ελευθερία του ζητήσει να μετατρέψουν το όνειρο σε αλήθεια και αρνηθεί να συνεχίσει να ζει ένα ψέμα. Η επιστροφή στη φυσιολογική ζωή είναι οδυνηρή. Εκεί δεν υπάρχει η Ελευθερία. Θα πρέπει να την συναντήσει εκ νέου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανακαλύψει πρώτα τον ίδιο του τον εαυτό. Η κόκκινη κλωστή που τον συνέδεε με  την Ελευθερία έχει χαθεί. Νιώθει απόγνωση. Και ρίχνεται με πάθος στον εξαγνιστικό χορό της τέχνης του, εγκλωβισμένος συναισθηματικά στη φυλακή του χαμένου ονείρου του.

Ο Παύλος θα συναισθανθεί τώρα «Πώς δουλεύει ένας νους όταν αρχίσει να κουβαλά πάνω του τα σημάδια του χρόνου» και πως «δεν μπορείς να ξεφύγεις από τη βροχή όπως και από τη συνείδησή σου» κι αυτή η γνώση τον συνταράζει.

Είναι άραγε τυχαία η επιλογή των ονομάτων των κεντρικών ηρώων ή συμβολική; Ο Παύλος, ο καλλιτέχνης που αναζητά την ελευθερία μέσα από την τέχνη μάς θυμίζει ανάλογο πρόσωπο που χάθηκε ανορθόδοξα στις μέρες μας και η Ελευθερία είναι το αγαθό εκείνο που θα μπορέσεις να φτάσεις όταν αποβάλλεις από πάνω σου τις κοινωνικές μάσκες και νιώσεις τον εαυτό σου αληθινό, όπως πρέπει να είναι. Ο Παύλος θα μπορέσει να ξαναβρεί την ευτυχία μόνο όταν φτάσει στην άκρη της προσωπικής του ελευθερίας, στην αγνότητα της ψυχής του, εκεί που το όνειρο και η αλήθεια συμβασιλεύουν.

Ένα αξιοδιάβαστο διήγημα, γραμμένο με το νεανικό σφρίγος του δημιουργού του που πραγματεύεται την σχέση του ανθρώπου με την ουσία της ύπαρξής του, της τέχνης με τη συνειδησιακή αποκάλυψη των αισθήσεων και την υπερβατικότητα ως στάσης ζωής που εμπεριέχει μέσα της την αλήθεια. Γραμμένο σε μια τρυφερή και αισθαντική γλώσσα με ιδεολογικές αναφορές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις αλλά και με αμεσότητα που γοητεύει τον αναγνώστη.

Το Πλέγμα όμως δεν παραμένει στην έκδοση αυτού του εξαιρετικού βιβλίου. Μαζί με τη θεατρική ομάδα Ιδέα των Κώστα Γάκη, Αθηνάς Μουστάκα και Κωνσταντίνου Μπιμπή, έχει δημιουργήσει βίντεο των τραγουδιών τη μουσική και τους στίχους των οποίων  υπογράφει επίσης ο Παντελής Κυραμαργιός αλλά και μια σημαντική και ιδιαίτερα φροντισμένη θεατρική παράσταση που παρουσιάζεται για λίγες μόνο μέρες ακόμα (15 και 16 Απριλίου στον πολυχώρο Athinais) και είναι πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά στην οποία παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Γιώργος Κισσανδράκης και Νάντια Μαργαρίτη, τραγουδά η Εύα Λαύκα και παίζουν μουσική οι Παντελής Κυραμαργιός, Νικόλας Μαύρος, Νίκος Σταδιάτης, Ιούλιος Κουτσογεωργίου,  Αλέξανδρος Κούρος και Γιάννης Ταυλάς.

Η αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών επιστρέφει στον θεατή, αναγνώστη, ακροατή αυτής της δουλειάς ένα σημαντικό αποτέλεσμα που τον οδηγεί ως την άκρη της τέχνης τους. Εκεί που η τέχνη συναντά όχι τη διαφυγή αλλά την άποψη στη ζωή. Άλλωστε όπως έχει πει σε συνέντευξή του ο Παντελής Κυραμαργιός: «Η τέχνη είναι ότι εμείς θέλουμε να είναι. Είναι ένα όχημα που μας ταξιδεύει προς τα εκεί που έχουμε ανάγκη να πάμε. Για μένα ο προορισμός δε θέλω να είναι η διαφυγή αλλά η αντίσταση».

Το βιβλίο του Παντελή Κυραμαργιού και των ΠΛΕΓΜΑ, Ως την άκρη της κλωστής, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έναστρον.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.