Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δράκος του Ευγκένι Σβαρτς στο Black Box

Ο Δράκος του Ευγκένι Σβαρτς στο Black Box

Το θέατρο εΦ παρουσιάζει στο Black Box στη Θεσσαλονίκη το έργο του Ευγκένι Σβαρτς, Ο Δράκος, για δύο μόνο παραστάσεις στις 18 και 19 Απριλίου 2016.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ένας Δράκος καταδυναστεύει μία πόλη. Ένας Ιππότης έρχεται να την απελευθερώσει. Η πόλη αντιστέκεται. Αντιστέκεται στον απελευθερωτή της.

Έχοντας ασχοληθεί με το θέμα της οικειοθελούς υποταγής με το project «Αιώνιος Δούλος» αποφασίζω ακόμη μία φορά να ερευνήσω το φαινόμενο μέσα από ένα εκτενές έργο-σύμβολο το Δράκο του Ευγκένι Σβαρτς. Μία πόλη υποταγμένη αντιστέκεται στον ελευθερωτή της. Γιατί; Η παράσταση δεν προσπαθεί να δώσει απάντηση, αλλά να ερευνήσει. Το γεγονός -το συμβάν- της παράστασης δίνει μία εμπειρία της περίπτωσης, του κόσμου του έργου, που τόσο καλά τοποθετεί ο Ευγκένι Σβαρτς με μετρημένες και δυναμικές σχέσεις. Μαζί -θεατές, ηθοποιοί και σκηνοθέτης- αναζητούμε απαντήσεις, μισοσχηματισμένες λέξεις, ένα νεύμα ή ένα βλέμμα που θα δώσει απάντηση στο «γιατί».

Γιατί ο υποταγμένος επιμένει να μένει υποταγμένος.

Γιωργής Σφυρής

Η Ομάδα

Το «θέατρο εΦ» είναι μία ομάδα θεάτρου που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 και δρα κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα επιχειρεί μία υποκριτική και σκηνοθετική προσέγγιση μέσα από τα σώματα των ηθοποιών. Σκηνοθέτης της ομάδας είναι ο Γιωργής Σφυρής, μέλος της «C. for Circus» και δάσκαλος των εργαστηρίων της «C. for Circus».

Η ομάδα παράγει καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο στο χώρο του θεάτρου με θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια υποκριτικής και θεατροπαιδαγωγικές δράσεις.

Αναζητούμε την ουσία του θεάτρου, μέσα από το σώμα και την τελετουργία. Εξερευνώντας την οργανικότητα των σωμάτων μέσα από έντονες σωματικές ασκήσεις καθώς και τη λειτουργία της παράστασης ως μία κοινή εμπειρία που βιώνεται από θεατές και ηθοποιούς.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ευγκένι Σβαρτς
Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Σφυρής Γιωργής
Φωτογραφίες: Σοφία Γκορτζή
Γραφιστική επιμέλεια: Ελένη Σταυρακίδου, Ειρήνη Σφυρή

Ηθοποιοί: Μαρία Ιωσηφίδου, Αρετή Μακρολειβαδίτη, Άννα Μαργαριτίδου, Ελευθερία Μπίκου, Μαριαλένα Παπατριανταφύλλου, Ελένη Σταυρακίδου

θέατρο εΦ: https://www.facebook.com/theatroef

Σχετικές ειδήσεις
Περί Φύσεως, του Μιχάλη Βιρβιδάκη από την Βijoux de kant στο Black Box
13.05.2016 13:23
Η Bijoux de kant παρουσιάζει στο Θέατρο Black Box στη Θεσσαλονίκη, το έργο του Μιχάλη Βιρβιδάκη, Περί Φύσεως, για 5 μόνο παραστάσεις, από τις 18 έως τις 22 Μαΐου 2016.
ΠόΚα, της Κέλλυ Πήλιουρα στο Black Box
28.04.2016 11:24
Μετά από μια επιτυχημένη πορεία στην Αθήνα, η ΠόΚα της Κέλλυ Πήλιουρα έρχεται στη Θεσσαλονίκη και το Black Box.
Τυφλόμυγα, από το Θέατρο του Άλλοτε στο Black Box
26.04.2016 16:49
Το Black Box στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το Θέατρο του Άλλοτε και την παράσταση Τυφλόμυγα. Η πρώτη παράσταση στην Ελλάδα βασισμένη στο απόλυτο σκοτάδι.
Η Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Black Box
07.04.2016 17:05
Μετά από 3 επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο Άνετον οι παραστάσεις της Τρικυμίας συνεχίζονται στο Black Box στη Θεσσαλονίκη! Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 19:00.
Julius, του Κωνσταντίνου Χατζή για λίγες παραστάσεις στο Black Box
22.03.2016 15:31
Μετά από την θερμή υποδοχή κοινού και κριτικών, η Ομάδα Χρώμα και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής, παρουσιάζουν την παράσταση "Julius" με την Αγλαΐα Παππά και τον Γιάννη Χαρτοδιπλωμένο στους δύο ρόλους του έργου, στο BlackBox στη Θεσσαλονίκη.