Αν έχετε ποτέ αναρωτηθεί πως θα ήταν να βρεθείτε επιβάτες σ’ ένα διαστημικό σκάφος που τη θέση του οδηγού έχει πάρει ένα Panda, μπορείτε να λάβετε την απάντηση σας το Σάββατο 21 Μαΐου που αναχωρεί το σκάφος του Panda Dub από το ακρωτήριο του Βοτανικός live stage, για ένα ταξίδι με προορισμό άγνωστους μουσικούς πλανήτες στον γαλαξία του Cosmic Electro Dub.

Ξεχάστε πολλά από αυτά που ξέρετε κι ετοιμαστείτε για διαστημικές καταστάσεις. Μια ανυπέρβλητη και δυναμική dub άνευ προηγουμένου που εξαφανίζει κάθε βαρύτητα. Συμπαντικά  ηχοτοπία και καταδύσεις στον ωκεανό του διαστήματος. Η φουτουριστική Dub είναι εδώ και τη φέρνει ο Panda Dub. Ένας ευλογημένος Γάλλος μοναχός του τάγματος της dub που θα σαρώσει πνεύμα και σώμα σε μια αποθέωση της σκηνής. Με sold out στη Θεσσαλονίκη σε μια μεγαλειώδη εμφάνιση πριν ένα χρόνο έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, για να τυλίξει με τους ομιχλώδεις ήχους του, τους πάντες και τα πάντα στην πρωτεύουσα.

«Μη ψάξετε μάταια το πιλοτήριο να βρείτε, το Panda τους κωδικούς ποτέ δε δίνει ν’ ανοίξει η πόρτα. Τα κουμπάκια του ρυθμίζει και τους πάντες στροβιλίζει».

Ο Panda Dub, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Dub του σήμερα αλλά κυρίως του αύριο θα μας παρουσιάσει τη δική του ξεχωριστή οπτική, ένα τέλειο μείγμα από ethnic δείγματα, edgy και powerfull electro tunes με έντονο βαρύ ρυθμό. Ένας καλλιτέχνης που με εξωφρενικό τρόπο φροντίζει τα album που παράγει να διαδέχονται ιδανικά και εξελικτικά το ένα το άλλο. Ο τύπος αυτός από τη Γαλλία είναι κυριολεκτικά το κάτι άλλο. Κάνει εδώ και κάμποσο καιρό τη δική του μουσική επανάσταση εμπνευσμένη από τις σκηνές της Αγγλίας και της Γαλλίας. Έχει δημιουργήσει ένα καθαρά δικό του στυλ σαν dub καλλιτέχνης με reggae roots, αγγλική stepper και γαλλική electro dub να πλαισιώνουν τη μουσική του, χωρίς όμως οι επιρροές του να περιορίζονται μόνο εκεί άλλα, αντίθετα, με τα χρόνια τείνουν ολοένα να εκτείνονται και σε άλλες μουσικές κουλτούρες από ολόκληρο τον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι το πάντα απαιτητικό αγγλικό κοινό τον έχει κυριολεκτικά λατρέψει.

Ο Panda Dub έχτισε τη φήμη του κυρίως από το διαδίκτυο, κυκλοφορώντας το “Born To Dub”, το 2007. Ένα album ιδανικό είτε για το λεωφορείο είτε για το διάλειμμα από τη δουλειά είτε για χαλάρωμα στο σπίτι με ένα ποτήρι κρασί. Ένας δίσκος που έχει την υπέροχη τάση να προσαρμόζεται στην όποια ψυχική διάθεση του ακροατή. Κομμάτια όπως τα  “Ataraxie”, “Dubsozic”, “Jungle Call”, “Refraction”, “Adrenaline”, το αποδεικνύουν περίτρανα. Το 2009 ακολούθησε το “Bamboo Roots”. Η συνεργασία του την επόμενη διετία με τη διαδικτυακή εταιρεία Original Dub Gathering είχε σαν αποτέλεσμα αρχικά το maxi single “Subcontraire” που περιλαμβάνει και το εκπληκτικό “Axion Esti” εμπνευσμένο από το έργο Οδυσσέα Ελύτη και  εν συνεχεία το πετυχημένο EP “Black Bamboo”, τα οποία συγκέντρωσαν περισσότερα από 20.000 downloads μετά την κυκλοφορία τους. Το 2011 κυκλοφόρησε το προσωπικής του παραγωγής άλμπουμ “Antilogy”, δυναμικό, γεμάτο από τις βασικές αρχές του Panda Dub όπως αυτές είχαν εξελιχτεί το διάστημα εκείνο. Ξεχωρίζουν τα “Who Am I”, “Visions of Dub”, “Sub Attack “, “Lost On The Moon “, “Dub Fusion”.

Την 1η Ιανουαρίου 2013 κυκλοφόρησε ο δίσκος, με τίτλο “Psychotic Symphony”. Μια πραγματική αποκάλυψη. Σαγηνευτικά φωνητικά, ανατολίτικες επιρροές και cosmic πινελιές (προάγγελοι του επόμενου album) δίνουν ένα πρώτο δείγμα των νέων μονοπατιών που χαράζει ο καλλιτέχνης, ενώ οι ρίζες της reggae, της UK stepper και του γαλλικού electro Dub συνοδεύουν και συμπληρώνουν μαεστρικά τη διαφορετικότητα του “Psychotic Symphony”. Κομμάτια όπως το εναρκτήριο “Sometimes I don’t sleep”, το συγκλονιστικό “Crazy World”, με τα λόγια του Charlie Chaplin από τo κινηματογραφικό έπος «ο Δικτάτορας» να δίνουν ένα ιδιαίτερο στίγμα, και το επικό αλλά και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικο “No rule in underground” είναι μερικά δείγματα αυτού του αριστουργήματος.

Με το “Lost Ship” το 2015 όμως ο Panda Dub σαν άλλος Stanley Kubrick φτιάχνει τη δική του Οδύσσεια του διαστήματος προσθέτοντας cosmic και electro περιεχόμενο, παραδίδοντας μια υπέροχη φουτουριστική Dub. Το τελευταίο εκπληκτικό, μοναδικό κι ανεπανάληπτο δημιούργημα του είναι χωρίς αμφισβήτηση ένα δώρο σε όλους όσους οραματίζονται το αύριο και ανυπομονούν να το ψηλαφίσουν, έστω, σήμερα. Μια κλεφτή ματιά στο μέλλον γεμάτη σαρωτικές μελωδίες. Θα μπορούσε βέβαια να χαρακτηριστεί κι ως το Γυρίστε τον γαλαξία με ωτοστόπ σε album. Δυνατά συναισθήματα αλλά και στιγμές ενδοσκόπησης μέσα σε περιβάλλον διαστημόπλοιου. Δεν υπάρχει τραγούδι που να μην ξεχωρίζει. Ολόκληρο το album ακούγεται σαν ένα. Με το πρώτο κιόλας τραγούδι οι φωνές των αστροναυτών μας ετοιμάζουν για ένα άλλου τύπου ταξίδι με το “Milky Way”, να δείχνει το δρόμο. Το “Feeling alive” υπνωτίζει και μαγεύει με τα άστρα λόγω ταχύτητας να εξαφανίζονται αστραπιαία από το παράθυρο του σκάφους. Οι αναμνήσεις θεριεύουν με το “Lost Reality”, ενώ για το τραγούδι “Purple Trip”, τα λόγια είναι περιττά. Μοιάζει με χωροχρονικό ταξίδι βγαλμένο από τις  σελίδες βιβλίων των Philip K. Dick και Douglas Adams, με τον Dr Who να γνέφει και να κλείνει και το μάτι ταυτόχρονα από τον τηλεφωνικό θάλαμο σε όλη τη διάρκεια του. Για να ακολουθήσει το “Unknown Attack” που απλά είναι ότι λέει ο τίτλος του. Στον ίδιο ρυθμό έτοιμα να τα ανακαλύψετε και τα “Mayd Hubb meets Joe Pilgrim – Tribute to Yabby You” (Panda meets Jamma Dim Remix), “Planet Pillow”, “Hate”.

Ό, τι και να πει κανείς για τις δημιουργίες του Panda Dub είναι λίγο. Ένας οραματιστής με νέα οπτική και διαρκή διάθεση για εξέλιξη. Ξεκάθαρα αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι η γαλλική dub σκηνή είναι ακόμα ενεργή και έχει μπροστά της λαμπρό μέλλον. Το Σάββατο 21 Μαΐου είναι βέβαιο πως ο Panda Dub θα μας εκπλήξει με τις φουτουριστικές dub παραγωγές του και θα μας χαρίσει μια βραδιά που θα αξίζει να θυμόμαστε για πολύ καιρό.

Δισκογραφία:

The Lost Ship [2015]
Psychotic Symphony [2013]
Antilogy [2011]
Black Bamboo [2010 – EP]
Subcontraire [2009]
Bamboo Roots [2007]
Born2Dub [2007]

Panda Dub Hyperlinks

Official Facebook Page: https://www.facebook.com/Panda-Dub-74342738609/?ref=ts&fref=ts
Official You Tube Page: https://www.youtube.com/user/Bamboo1prod
Official Soundcloud Page: https://soundcloud.com/pandadub