Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Between, από την ομάδα δ2 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”

Between, από την ομάδα δ2 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”

Το Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί από τις 20 έως τις 24 Απριλίου 2016, την παράσταση Between, από την ομάδα δ2.

Η παράσταση -BETWEEN- πραγματεύεται το ζήτημα / αίσθημα της νιότης και το γεγονός του πένθους στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η οποία αδυνατεί να κατακτήσει ή ακόμη και να αντέξει τη μετάβαση ζωής που ορίζεται ως ενηλικίωση.

Πρόκειται για ένα παραστασιακό συμβάν, που αφηγείται μια σειρά στιγμών ζωής δύο νέων ανδρών, οι οποίες άλλοτε επιβεβαιώνουν και άλλοτε εξηγούν την ατελή τους ενηλικίωση.

Ακολουθώντας ως δραματουργικό άξονα τα τρία στάδια μιας διαβατήριας τελετής: Αποχωρισμός - Μηδενική ταυτότητα - Ενσωμάτωση, το -BETWEEN- αποπειράται να αναδείξει ένα είδος θεάτρου που ως δημιουργική απαρχή του, επιλέγει την έρευνα. Και ως μέθοδο και αισθητικό μονόδρομο  την εξής θέση: κάθε ύλη και δράση επί σκηνής αποτελεί ντοκουμέντο και θραύσμα
πραγματικότητας.

Στόχος της παράστασης είναι να μυήσει τον θεατή σε αυτόν τον αισθητικό κώδικα της ποίησης της εικόνας και του λόγου, όπου μέσω της λεπτομέρειας και των βασικών θεατρικών δομών, το θέατρο οφείλει να θεωρείται ιστορικό συμβάν.

Το κείμενο όπως και η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπα. Ως προς τη σύνθεση και την καταγραφή του, χρησιμοποιούνται δραματουργικές βάσεις και ασκήσεις επί των οποίων δομούνται οι διάλογοι κατά τη διάρκεια των προβών με τη συνεργασία του σκηνοθέτη, του δραματουργού, των ηθοποιών και των καλλιτεχνικών συνεργατών. Πιο συγκεκριμένα, τα υλικά του κειμένου προέκυψαν από την απομαγνητοφώνηση των προβών, συνεντεύξεων, μαρτυριών και αφηγήσεων με βιβλιογραφικές αναφορές στους  Α. Εμπειρίκο, Τ. Λειβαδίτη, Ν-Γ. Πεντζίκη, J.  Butler, A. van Gennep, V. Turner κ.α. Το περιεχόμενο των δράσεων αντλήθηκε από φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ , προσωπικές εμπειρίες και αρχεία. Η μουσική, η οποία παράγεται και αναπαράγεται ζωντανά επί σκηνής, ακολούθησε την αντίστοιχη διαδικασία σύνθεσης κατά τη διάρκεια των προβών, με σκοπό την απόλυτη εναρμόνισή της με το δραματουργικό μέρος.

Ταυτότητα Παράστασης

Ιδέα – Σύλληψη: Γιώργος Κριθάρας
Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Γιώργος Κριθάρας, Μυρσίνη Λινού
Σκηνικός χώρος (διαμόρφωση): Μυρσίνη Λινού
Μουσική: Μεσάικος Αχιλλέας
Βοηθός σκηνοθεσίας-δραματουργίας: Νινίκας 'Αρης
Παραγωγή: δ2 (δέλτα 2) production
Προβολή / Επικοινωνία: BrainCo S.A.

Πρόσωπα: Σαμψαλάκης Γιάννης, Τάσος Τσουκάλης – Δημητριάδης και ένας άνδρας

Διάρκεια: 70'

Σχετικές ειδήσεις
Σωτηρία με λένε, για λίγες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη
26.09.2016 15:57
Η παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».
Γκάμπυ (Μείνατε ευαίσθητοι) στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη”
20.04.2016 10:44
Με τη δυναμική που της χάρισαν οι πολυπληθείς θεατές της Αθήνας, η "Γκάμπυ" καταφθάνει με "βήμα ταχύ" στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "Μελίνα Μερκούρη", ανήμερα Πρωτομαγιά (Πάσχα) για να συναντήσει τους Θεσσαλονικείς.
Mall, της Στέλλας Παπαδημητρίου από την ομάδα CASUALI στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον
19.04.2016 14:25
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», συνεχίζει την παράσταση του έργου «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Θέατρο Άνετον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές Φωνές της Πόλης», Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στις 22, 23 και 24 Απριλίου.
Στις Αλεξάνδρα Αϊδίνη και Ιωάννα Παππά το φετινό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη
05.04.2016 10:29
Το 10ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για την θεατρική σεζόν 2015 απονεμήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή που αποφάσισε να το λάβουν από κοινού η Αλεξάνδρα Αΐδίνη και η Ιωάννα Παππά.
Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2016: Οι υποψηφιότητες
02.03.2016 13:09
Φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την καθιέρωση του «Θεατρικού Βραβείου Μελίνα Μερκούρη» που απονέμεται σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου.