Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου, η νέα ταινία θόλου, έρχεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016.

• Φαινόμενα που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι, αν και συμβαίνουν καθημερινά μπροστά μας.

• Φαινόμενα που εξελίσσονται πολύ αργά ή πολύ γρήγορα για την ανθρώπινη αντίληψη, κι όμως είναι γεμάτα από την ομορφιά, την δράση αλλά και το χιούμορ που…  κρύβονται μέσα στα κλάσματα ενός δευτερολέπτου.

• Φαινόμενα που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε ότι όσα βλέπουμε είναι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά που μπορούμε να δούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Η νέα ταινία «Τα μυστικά του Αθέατου Κόσμου», θα μας αφήσει άφωνους, αφού θα μας ανοίξει ένα παράθυρο για να αντιληφθούμε όλα τα παραπάνω και άρα το μέγεθος του κόσμου που δεν βλέπουμε, ενός κόσμου που υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε ή μέσα στο σώμα μας! Μια ταινία μεγάλης επιφάνειας του National Geographic, που μας προσκαλεί να δούμε με μία άλλη ματιά ό,τι συμβαίνει γύρω μας, εκτιμώντας έτσι τα επιτεύγματα αλλά και τις δυνατότητες της επιστήμης!

Η επίσημη παρουσίαση της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν δύο προβολές (ώρες 18:30 και 20:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και φιλικός σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ οι σκύλοι-συνοδοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Την ημέρα αυτή θα υπάρχει διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Η ταινία εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 13 Απριλίου και προτείνεται για παιδιά 10 χρόνων και άνω, καθώς και για ενήλικες.

Λίγα λόγια για την ταινία θόλου

Από τον αόρατο κόσμο, στην αργή κίνηση και από την γρήγορη κίνηση στα ευρήματα των μικροσκοπίων, «Τα Μυστικά του Αθέατου Κόσμου» υπόσχονται να μας εντυπωσιάσουν.

Αόρατος Κόσμος

Μπορούμε να δούμε μόνο ένα ελάχιστο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, αυτό δηλαδή που αντιστοιχεί στα μήκη κύματος της ορατής ακτινοβολίας. Τι θα βλέπαμε άραγε εάν είχαμε όραση βασισμένη στις ακτίνες Χ ή εάν διαθέταμε την υπέρυθρη όραση ενός κουνουπιού; Πώς μπορούν τα μάτια της μέλισσας να αντιλαμβάνονται το υπεριώδες φως και τι μπορούν να μας αποκαλύψουν οι ακτίνες γ, τα μικροκύματα και τα ραδιοκύματα;

Αργή κίνηση

Οι εικόνες που λαμβάνονται με την τεχνική time-lapse (φωτογραφίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και συνθέτοντας ένα βίντεο από αυτές τις εικόνες) συλλαμβάνουν γεγονότα και καταστάσεις που εξελίσσονται τόσο αργά, ώστε δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον άνθρωπο! Με την βοήθεια εντυπωσιακών εικόνων, η ταινία παρουσιάζει την αργή, σχεδόν αδιόρατη κίνηση των φυτών, καθώς «έρπουν» προς τον Ήλιο, αλλά και τους εκπληκτικής πολυπλοκότητας μύκητες, καθώς αναζητούν τροφή. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, το time-lapse μας επιτρέπει να απολαύσουμε την απέραντη όσο και αδιάκοπη κίνηση της φύσης, αλλά και την ακατάπαυστη κίνηση της ανθρωπότητας πάνω στον πλανήτη μας!

Γρήγορη κίνηση

Πόσα μυστικά μένουν ακόμη να αποκαλυφθούν από τον εξαιρετικά γρήγορο κόσμο της φύσης; Κάμερες υψηλής ταχύτητας κάνουν το ακριβώς αντίθετο από το time-lapse, για να μας παρουσιάσουν εκπληκτικά φαινόμενα που εξελίσσονται τόσο γρήγορα, ώστε είναι αδύνατο να τα αντιληφθούμε, από το χτύπημα ενός κροταλία έως τον τρόπο που πάλλονται τα κύμβαλα. Θα απολαύσετε το πέταγμα του Ευρασιατικού μπούφου, έναν βασιλίσκο, γνωστό και ως σαύρα-Χριστό, επειδή μπορεί και περπατά στην επιφάνεια του νερού, καθώς και αστραπές, που με την βοήθεια μιας κάμερας η οποία καταγράφει 10.000 καρέ το δευτερόλεπτο, αποκαλύπτεται ότι μπορούν να κινηθούν και ανοδικά από το έδαφος.

Μικρόκοσμος

Η ταινία, τέλος, μας παρουσιάζει τον θαυμαστό μικρόκοσμο, που κι αυτός είναι αόρατος στα μάτια μας: από τις μικροσκοπικές δομές στα φτερά μιας πεταλούδας και τους αναρίθμητους μικροοργανισμούς που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, μέχρι τις δομές της νανοκλίμακας. Θα δούμε πώς το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο δημιουργεί εικόνες, μεγεθύνοντας αντικείμενα ακόμη και ένα εκατομμύριο φορές, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο παράξενο και συνάμα όμορφο. Μπορείτε άραγε να καταλάβετε εάν αυτό που βλέπετε είναι το περίεργο μάτι μιας μεσογειακής μύγας, το δέρμα ενός καρχαρία, ο ψύλλος σε μια γάτα ή το τσόφλι ενός αυγού;

Σχετικές ειδήσεις
«Η Ρόζα της Σμύρνης»: Έρωτες, μυστικά, πάθη και ένα νυφικό βαμμένο με αίμα
19.12.2016 14:20
Φτάσαμε στην κατάμεστη αίθουσα του Παλλάς, στην Βουκουρεστίου. Η «Ρόζα της Σμύρνης» μας περίμενε για να ξετυλίξει μια συναρπαστική ερωτική ιστορία που ξεκινάει από τη Σμύρνη του 1922 και μας ταξίδεψε στην Αθήνα της δεκαετίας του ’80. Ο Γιώργος Κορδέλλας («Αναστασία», «Απών», «Βεντέτα», «Χορεύοντας στη σιωπή», «Μυστικά και λάθη») σκηνοθέτησε τη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη και τους ταλαντούχους Τάσο Νούσια, Ευγενία Δημητροπούλου και Γιούλικα Σκαφιδά σε ρόλους-κλειδιά στην καρδιά μιας συγκινητικής και ρομαντικής ιστορίας.
Μύθοι του Κόσμου γίνονται τραγούδια για παιδιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
22.11.2016 15:55
Το Ελληνικό Σχέδιο μας προσκαλεί σε δύο συναυλίες στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου οι μύθοι του κόσμου θα γίνουν τραγούδια για παιδιά: Ο Νάρκισσος, η Καλλιστώ...ο Ταρζάν και οι καλλικάντζαροι... Μια ιστορία με σκιές και ήχους.
Flix it, από τον Δεκέμβριο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
17.10.2016 16:40
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το κινηματογραφικό site Flix.gr. Από αυτόν τον Δεκέμβρη και κάθε μήνα μέχρι και το Μάιο του 2017, οι λάτρεις του κινηματογράφου κλείνουν ραντεβού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς και κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας τις εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.
Προσωπικά Μυστικά, με τον Πιρς Μπρόσναν
20.09.2016 15:45
Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 22 Σεπτεμβρίου 2016 την ταινία Προσωπικά Μυστικά (I.T.) με τον Πιρς Μπρόσναν.
Ο Καβάφης πάει σχολείο: Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ταξιδεύει στην Άνδρο
06.04.2016 16:23
Μπορούμε να γνωρίσουμε τον Καβάφη μέσα από κόμικς, κολάζ και μουσική χιπ-χοπ; Ένα σχολικό πρόγραμμα για τον Αλεξανδρινό ποιητή από το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.